用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 有資料話港大同學會書院是band2a中學,真定假? ...
go

有資料話港大同學會書院是band2a中學,真定假? [複製鏈接]

有無人知呀?

1    0    0    0

回覆:有資料話港大同學會書院是band2a中學,真定假?

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

醒目開學勳章 王國長老

banding從來都係唔公開既資料, 就算家長都唔知, 市面上公開既banding, 老實講我都唔知base on咩去估, 更無可能知真定假
睇返條link, banding係2010年資料, 當時好多學校都未有dse成績, 不如睇近期d, 睇第一年新高中成績及入u率(岩岩暑假既事), 仲一清二楚
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2420293&extra=page%3D2
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/HKDSE.pdf
http://www.hkugaps.edu.hk/media/download/2012-08-20/summary_of_jupas_results_2012.pdf

以今年的DSE成績推算, 港同屬Band1C

今年DSE成績都屬於外來生入書院, 港小今年先剛剛10周年, 其實係咪應該睇由港小直升原班人馬的DSE成績, 會比較準確d?

醒目開學勳章 王國長老

EVA, 咁要再等下LOR
唔緊要啦, 其實, 每年都有唔同影響因素, 幾多人出國, 有幾多P6走左, JUPAS係咪仲有分DEGREE NON-DEGREE, 每間學校公佈數字唔同, 好難直接比較, 心裡有數好了

醒目開學勳章 王國長老

應該係小學一路有人入, 中學又一路有人入 (又有人走咁LOR)

醒目開學勳章 王國長老

我無研究幾多人係小學上, 幾多人係讀完小學又走左, 我知我朋友個仔係外來生LOR, 入左CU ENGINEERING呀, 鄧佢開心
聽講果時S1曾經有一D國際學校生轉黎, 因為HKUGA初初PLAN行IB, 部分家長覺得抵讀又有中文, 之後決定行NSS, 又走左一批

回復 Charlotte_mom 的帖子

既然唔會行IB,唔知港大同學會書院會唔會有考吓IGCSE + HKDSE (好似St. Paul女校、協恩etc.)? 因校長由CKY轉來,推IGCSE應該會唔差...另外我想問D中國人樣(除了教中文的)的英外科老師是否真的Native English? 教其他科的老師又是否用「香港式的英文」任教中英以外的科目呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子既然唔會行IB

原帖由 mingmingyinyin 於 12-10-30 發表
回復 Charlotte_mom 的帖子

既然唔會行IB,唔知港大同學會書院會唔會有考吓IGCSE + HKDSE (好似St. Paul女 ...

早幾年學校曾經安排學生考igcse英文,印象中100% c or above, 近年又吾見有。我上次去學校運動會,就係同一個亞洲人老師講左堆中文,佢同我講吾好意思吾識聽。港式英文,老實講我吾會誇張話100%老師英文都誇啦啦,但想問,香港有邊間學校無全部老師都係外地式英文?d名校我無咩機會接觸。幾年前去過另一間學校簡介會,校長係以前瑪xx教,我都覺得好港式wor(講真的)

mingmingyinyin  Thanks for your sharing, Charlotte_mom.  發表於 12-11-1 09:19

中國人樣的英文科老師是NET, 反而我知有個南美的英文科老師唔係NET.

11月24日有簡介會, 可以去收風.

http://www.hkugac.edu.hk/eadmission/addnew.asp

醒目開學勳章 王國長老

捉字蚤的話, 應該係48.6%學生經jupas取得大學入學資格, 同時55%學生取得海外大學取錄

醒目開學勳章 王國長老

引用:唔好意思,即係48%獲本地大學資格,其餘52%

原帖由 Lung12345 於 12-11-13 發表
唔好意思,即係48%獲本地大學資格,其餘52%學生出路會是什麼呢?
學校無交代,可能係升讀其他非六大課程,或者就業,又或者重讀掛?而家一試定生死呢

我朋友係小學部的家長會, 中學校長分享左 dse成績!  佢影左部份圖表給我看, 餘下的學生係海外升學.

bbg 發表於 12-11-16 17:15
我朋友係小學部的家長會, 中學校長分享左 dse成績!  佢影左部份圖表給我看, 餘下的學生係海外升學. ...

我想版主是較清醒的人

海外升學. 不等於升大學

core 3322 +2x >4+  ie 6科18分  是 44% 其他 56% 是低於 6科18分

升 8 大的 border line 大約是 5科20分 所以 48.6%-44% = 4.6% 是幸運兒了(18分下可升大學)

其他更難於在港升大學, 去海外升 foundation or HD 是ok , so is it the meaning of 海外升學?

草草一算如有出入, 請糾正
‹ 上一主題|下一主題