用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想大家分享下小朋友讀學卷幼稚園, 是否上小學時會比較辛 ...
go

想大家分享下小朋友讀學卷幼稚園, 是否上小學時會比較辛苦 [複製鏈接]

想大家分享下小朋友讀學卷幼稚園, 是否上小學時會比較辛苦? 因真係好多幼稚園來緊無學卷?
   6    0    0    0

我諗都要睇下你讀咩小學, 學卷多數都比無學卷的淺, 尤其係英文, 如果入左英小會見到好大的分別, 眼見兩個小朋友: 無學卷的k3已可以英文作簡單對答, 有學卷k3仲教緊單字!

有兩個同事的小朋友都入左wkf, 讀有學卷的爸爸話好後悔, 個仔已經小四, 有幫佢補英文, 不過始終追唔返, 而讀無學卷的同事話佢個女跟的到, 佢k3時已可以自己拼到好多單未的讀音~
有個親戚個女讀有學卷的, 係幼稚園時考第一, 成日拎乜獎乜獎, 老師又成日讚佢, 點知上左一間區內出名谷的津小, 本身好開心個女可以上到好學校, 但之後完全跟唔上, 尤其係英文只係緊緊合格, 依家上小二了, 佢屋企日日都為左個女成績唔好嘈交, 睇到都覺得慘, 佢媽媽又為左個細的可世襲返呢間好小學, 死都唔幫個大的轉間淺d, 個大依家成日都好唔開心.....

如果只靠幼稚園學到既野來應付小一..我諗可能得KV呢D先可以應付到..其實好多小朋友除咗學校..會有"自補"同課外來加強佢地既能力..

暫時囡囡返有學劵k1, 我又唔覺得太淺, 佢哋除了用大路出版社的英文書教a for apple, b for boy, mels 教phonics, 仲會用cambridge readers 上堂講故事, 仲可以上網睇返, 囡囡一見到個封面都講得出嗰書名, 昨晚同佢一齊睇另一本, 佢都答到問題, 或者啲書真係淺, 所以佢答到, 我亦冇見過其他學校的課本, 所以冇得比較

我大仔今年小一,以前讀無學卷幼稚園,現在食老本中,天天好得閒,因為以前慣左做功課,升小一少左一樣野去適應(做功課問題),可以盡快投入新環境的學習,不過相信去到高小,分別唔會好大

我女都係讀學券幼稚園, 我冇在外上任何所謂補習班, 所以亞女的中英數全部來自幼稚園所教的.  返咗一個月小一, 始終上學期的野好淺, 啲野 k2-k3 學過晒, 所以冇咩大問題.  英文確實會弱少少, 一句句子中, 只要亞女識個生字, 佢都解得到.  暫時未發現佢有跟唔上的情況, 希望往後都 ok 啦.

好多謝大家分享, 看見大家的分析都是無學卷的幼稚園比較好, 但是費用比較多,
讀學卷幼稚園,耍"自補"同課外來加強佢地既能力, 其實費用都不少,
真係耍好好決定一開始讀幼稚園時的路是什樣行.

第二區我唔知, 我住果區間間有學卷的都話有外籍老師, 不過一個星期只得一堂, 而無學卷的就話日日都會有外籍老師同小朋友上一堂英文, 我諗佢地英文程度的分別就係呢到, 始終語文都係要浸出黎!

回復 bbsonyy 的帖子

一星期一堂咁少 ... 我個囡嗰間每日40mins 由net教

開心小花  X2, 仲有K1開始學普通話.  發表於 12-9-26 17:33

回復 hobby 的帖子

請問你小朋友讀邊間

回復 朱寶媽媽 的帖子

大圍孫方中, 返全日, 扣咗學劵都係交$7xx學費

回復 hobby 的帖子

請問你囡囡讀那間幼稚園? 有學劵又日日有net教英文好好呀. 我下年要幫囡囡搵學校. 謝謝.

Sorry, 剛剛見到. 大圍太遠了

好多學卷幼稚園都無甘多錢日日請net, 所以係幾間夾埋先請一個, 所以一個星期只係得一日有net老師....

醒目開學勳章

回復 大白豬 的帖子

如果唔係咁抵讀 ... 阿囡依家都會係九龍塘冇學劵的學校讀k1 lu

1份$, 1份貨, 無辦法呀.

咁RHS都有學劵亦出名深既學校,PTH + English + Spanish (今年開始),k1開始已學a-z(phonics + 認字),1-0,k2再教和加強phonics,下學期開始學加數。又有蒙特悛利,剛剛派了蒙特悛利教具數數目。學費除學劵後都喺差不多七百。不過雜費相對貴。

回復 yfchoy 的帖子

請問幾錢雜費? 囡囡嗰間約千多完半個學期, 暫時冇其他收費

書簿費一個學期五千多,校服單一季都二千幾,其他啲雜費就冇計到,因為唔太貴亦不算定期收取。校車就六百幾(住得近啲,車程短),茶點冇記錯好似二百幾一個月(返半日)。
‹ 上一主題|下一主題