用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 請問st mary 是否一間很谷的學校....程度會唔會好深 ? ...
樓主: 心心郡主
go

請問st mary 是否一間很谷的學校....程度會唔會好深 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:karen55407 的帖子

簽名被屏蔽

宜家D小朋友辛苦,父母更辛苦。有時候都唔知甘辛苦為乜!

請問st mary小学是英數的嗎的?

回覆:964000 的帖子

中數呀!St Mary是中文小學

回覆:請問st mary 是否一間很谷的學校....程度會唔會好深

其實見大家有些火花,也想留個言。
個人覺得,而家有邊家好學校唔深?我們不能再用當年自己讀書的程度去比較,是真的,往日中學教的,現在小學已教。往日小學教的,幼稚園已開始教。你往日會晤會幼稚園用電腦?時代真係唔同,可能進步了,亦可能大家走火入魔。但對不起!現在社會是這樣,没有選擇權利。
我一向覺得,學校是已經set了他們是那一個級數,身為家長知道自己小朋友是那一個級數。覺得頂得順,就報名。覺得可能辛苦,未夠班,無謂辛苦自己,辛苦小朋友。佢唔喜歡讀書,仲大件事,咁就一世。如果覺得搏一搏,咁就一齊努力,不應放軟手腳,只靠學校。個人認為,幼稚園做開功課,英文教學或天資聰穎,一定輕鬆過小一。幼稚園只係玩,Hea 開無乜寫字做功課及考試,小一會真係辛苦。呢個係一個身為小一家長既親身感受。

睇到咁多家長成日問多唔多功課, 谷唔谷,  一間上頂級band1 中學既小學會有可能程度淺嗎? 其實大家心裡有數, 何需問太多, 或作無謂爭辯, 這個世界有人做總統, 有人做乞兒, 各人有各人選擇, 要做總統自然需要付出比別更多的努力, 一分耕耘 一分收穫, 以往年代所有小學都是要考入學試, 天賦較差或遲熟的小朋友根本不能進頂尖小學, 現在有抽獎變得人人有希望, 反而有更多家長投訴, 試想一下是不是人人也有機會入女拔就知道固中分別, 根本連投訴機會也沒有, 所以現在既然有機會給予斤大家, 就應好好珍惜, 全力以赴

請問小一去年多少人留班?

kare55407 發表於 13-7-9 19:09
小一:中文科已是不供詞填充,閱讀理解一篇超過250個字,英文科閲讀理解已是要完整句子作答;小二:科學科 ...
程度好深喎
‹ 上一主題|下一主題