用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局朱正賢小學 朱小是否每星期有小測,功課量多嗎?
go

朱小是否每星期有小測,功課量多嗎? [複製鏈接]

聽我朋友阿姨話,朱小平均有4-5樣功課,有時7-8樣,本人是全職媽媽,凑小朋友嘅親戚,不懂教佢做功課,所以要等我放工返去教,如果一至四只有4-5樣,星期五7-8樣,都可以攪掂,但如果一至四有7-8樣,咁就難攪,仲有好似話朱小每星期有小測,是否當真?每日亦有課外活動,如果功課加小測及活動,咁對小朋友及家長真的很大壓力,亦怕應付不來,下星期要交表了,我仲猶疑是否以朱小為首選!希望讀朱小家長可以比d意見我!

1    0    0    0

醒目開學勳章

據知除普教中班功課較多, 其他班其實唔係好多功課.

小一番左一個星期, 功課約4 - 6 樣, 默書就係每星期一次中及英, 由於課日是分6DAY, 但上堂是一星期五天, 即係話每次默書一定有星期六,日比妳同佢溫.
以小一而然, 算比其他同級的小學小功課, 我今天跟朋友食飯她的仔仔讀沙胡, 都有幾6-8份工課起碼.
其實要間學校好得來又要小功課, 算係咁了, 小得制, 對小心朋友學業又不太好的, 追不上中學的.
我有時下班回家7:幾, 都睇番仔仔D 功課, 有時要做過, 最差都是寫字不太好, 其他的一小時內都可完成, 之後溫完書, 剛剛趕及9:00 上床訓.
升上小二就唔知了. 如果妳真的要番工, 試下比佢番D 功課班1-2 小時, 起碼完成到7788的功課, 番去妳再CHECK下, 溫下書, 都應該OK既.
‹ 上一主題|下一主題