用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小學變回從前分上下午班,你會贊成嗎? ...
樓主: el123
go

如果小學變回從前分上下午班,你會贊成嗎?   [複製鏈接]

sababy 發表於 12-10-7 04:48
我會贊成半日而且鍾意下午班,放學後做完功課跟住食飯,睇書&上床瞓,第二朝早瞓醒後温書,練琴,又或者課 ...

極同意, 都唔知邊個"打壞"(唔好意思, 真係好嬲才出此言)想出來的廢制. 其實真係食完飯就可以走, 或者根本唔須要在學校食飯. 我睇唔倒留校果幾個鐘有咩用, 對我小朋友有咩得益. 即使一體一藝我都覺得多餘, 講真, 唔係個個小朋友天生多才多藝, 格硬要佢選D冇興趣的體藝班, 真係浪費家長金錢時間. 不如將D精神集中在課本上, 代他們自己選擇合適的興趣, 而唔係為考試而學. 強烈要求改回半日制, 大人小朋友都得益.

細BB 發表於 12-10-1 20:02
贊成,而家D小學生仲辛苦過返工

真係仲辛苦過返工架. 有時差唔多4點返到黎仲要返英文班. 再返到屋企差唔多6點先做功課, 又要沖涼又要食飯, 多功課起上黎真係要10點先完成, 想玩下預習下根本沒可能:;pppp:. 如果半日, 可以做完功課先上堂. 食完飯沖埋涼仲可以玩下同溫習. 超勁想變回半日, 半日, 半日........................................................................................

Siu-dor 發表於 12-9-18 10:30
絕對讚成, 現今的小朋友已無空間發下白日夢及擁有思考空間, 每日與時間競賽.
而且小學課程又多又深, 簡直係 ...

就係現今的奇型教育制度, 小朋友返到屋企冇時間發夢, 咪上堂發夢羅, 補返數.拿, 老師唔好投訴話小朋友上堂發夢啦, 佢地都唔想架.

小一, 二咁細的小朋友, 醫生話每日要瞓12個鐘架 !

讚成!為何會由半日轉為全日的呢?不如強制要小朋友去公園玩好過啦!

我都贊成返半日學!

我個仔會好好好贊成

回復 frenchfries 的帖子

我肯定我睇過呢篇報導,佢話上午學習過後,有午睡時間對小朋友好好的,因可讓腦袋休息,整理所學的東西,讓腦袋有新"空間"接受更多事物。但這是數年前的報導了!

buzzanna 發表於 12-10-9 22:56
回復 frenchfries 的帖子

我肯定我睇過呢篇報導,佢話上午學習過後,有午睡時間對小朋友好好的,因可讓腦 ...
我都知道午睡時間對小朋友好, 不過我個仔要係學校才會午睡 (因為係全日班),
放假係屋企, 有得玩, 唔肯午睡. 由早上7:30 至晚上10:00一直沒有休息.....

回覆:buzzanna 的帖子

請問報導有無講午睡時間最少要幾耐先有效?

buzzanna  咁又冇提話幾耐,不過我照推斷,小朋友瞓得,起碼要半個鐘!  發表於 12-10-10 22:25

回覆:如果小學變回從前分上下午班,你會贊成嗎?

試問有幾多家長,會切切實實地利用多咗既時間進行親子活動?贊成既都不外乎希望可以彈性大啲,可以早少少瞓,或返多幾個興趣/補習班咁。我覺得問題在於現時小學實在太多功課同默書,如果可以在學校完成所有功課同溫習,咁四點返到屋企就可以做咩都得啦。

回覆:如果小學變回從前分上下午班,你會贊成嗎?

如果得半日返學,淨低半日小朋友都被安排去學呢樣學個樣,仲慘過返學!

回復 lovelytwins 的帖子

In fact, no harm to hang around with nothing to do or just day dreaming.  Kids need time for day dreaming.  In the old days, when we don't have mobile phone, when we don't have computer, it's really some people are innovative enough to imagine of special devices in future and now we have the mobile phone and computer.  Not sure if I remember correctly a book we read in the past - 1948 - described what and how it would be in 1984.  It said "in future" we probably talk with a box at the street and some devices similar to computers nowadays.  Correct me if I am wrong, really read this book long time ago.

Just wonder in future, how many of our kids nowadays will become Bill Gate...

Though I am also a working mum, I strongly support the idea of half day school, no matter in the morning session or afternoon session.

就算返全日都唔代表好辛苦啫, 我似我女咁, 返到屋企四點, 仲可以食個 tea 先再做功課, 五點半前一般都做完, 佢仲可以有時間玩添.  問題係家長選間咩學校啫, 家長又要間學校夠谷, 轉頭又嫌功課多冇時間, 針冇兩頭利喎, day 1 你選咗間谷的學校, 你就已經為佢 give up 咗玩的時間啦.  如果係一間谷的學校, 返全日都十樣八樣功課, 如果返半日, 可能廿樣功課添.
‹ 上一主題|下一主題