用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學 荃景圍基慧小學功課篇
樓主: aai
go

荃景圍基慧小學功課篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

karina1217 發表於 12-9-17 18:38
唔係個個小一就好似您個女咁精叻,百足咁多爪架嘛!更何況連作為家長嘅我都無乜抱負,一心想個女有個開心童 ...
我個位係 marginal HD, 精力唔係讀書係運動, 全部玩既都岩佢, 叫佢溫書...............發晒脾氣.............噚晚先搞到我發晒火

老師就係知佢坐唔定, 所以捉佢去幫手做野, 佢唔衰得既性格咪執到靚一靚囉.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:karina1217+發表於+12-9-17+18:38+唔

原帖由 miriam 於 12-09-17 發表
我個位係 marginal HD, 精力唔係讀書係運動, 全部玩既都岩佢, 叫佢溫書...............發晒脾氣........... ...
我每次都同人講,我唔要求個女IQ高,求其未叫智障就算,最重要係培養佢有高EQ同AQ,能夠好好控制情緒同面對困境,自然能生活得快樂滿足......可惜次次都俾人問我幾時上山隱居

醒目開學勳章 王國長老

karina1217 發表於 12-9-17 18:55
我每次都同人講,我唔要求個女IQ高,求其未叫智障就算,最重要係培養佢有高EQ同AQ,能夠好好控制情緒同面對 ...
佢係出面上緊堂架, 上左一年叫好左好多, 但仲有小脾氣, 以前一叫溫書做練習喊到本練習濕晒, 仲要用手指捽到穿埋.

舊年去左補習我全部放手唔理, 今年佢唔要補習..............好彩上左堂佢脾氣控制得好左, 唔係又開片.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:aai 的帖子

Pen unit 1唔係英文書呀,係英文紙呀即係有生字有句子果張呢!用來做抄寫功課果張

回覆:pingping1128 的帖子

小一訓練阿女做功課,由小二开始,我每日放工回到家,她已經做完功課,直至小五。但今年小六,她功課多得要做到八點,週末除正常功課外,還加兩份tsa和三個聆聽練習,恐怖!

醒目開學勳章 王國長老

"Penmanship & Writing" 係一疊有色既 A4 紙黎, 係用黎做功課用.

本書仔叫 "Notes on English Language", 老師寫家課冊時會寫 "Recite / Reciting".

醒目開學勳章 王國長老

teresayc 發表於 12-9-17 20:05
小一訓練阿女做功課,由小二开始,我每日放工回到家,她已經做完功課,直至小五。但今年小六,她功課多得要 ...
舊年囡囡 P.3 都一樣咁恐怖, 最高記錄 12 樣功課, 星期五再加埋 TSA (有時每科兩份), 有部份補習社唔會同佢做, 要返屋企做.

今年數學多左本補充, 再加埋三大本 TSA............我真係怕我頂唔住................

miriam 發表於 12-9-17 20:21
"Penmanship & Writing" 係一疊有色既 A4 紙黎, 係用黎做功課用.

本書仔叫 "Notes on English Language",  ...
AAI,

我都有個份"Penmanship & Writing" 啦, 尋日派左啦, 綠色PAPER的!!

各位,
我想問個份"Penmanship & Writing" 係咪用黎做功課 同埋默書範圍???

miriam 發表於 12-9-17 20:21

本書仔叫 "Notes on English Language",  ...

好多時都睇唔明手冊D簡寫囉!!!! 要估下!!!!

醒目開學勳章 王國長老

MSNG2804 發表於 12-9-18 13:41
AAI,

我都有個份"Penmanship & Writing" 啦, 尋日派左啦, 綠色PAPER的!!
你要睇清楚手冊張默書範圍紙.

平時家課欄寫既 Pen / Writing 就係用黎做功課.

默書範圍表會寫明 Unit ??.  好似我女小三時會寫 Unit 1 + Reciting 1, 即係書既 Unit 1 + 書仔既 Reciting 1.

以前未有書仔就會係默 Penmanship & Writing 個份野, 有書仔就要睇清楚啦.

junejunewong  v details, thanks v much ~~~  發表於 12-9-18 22:13

醒目開學勳章 王國長老

MSNG2804 發表於 12-9-18 13:44
好多時都睇唔明手冊D簡寫囉!!!! 要估下!!!!

家課冊最後個頁有寫晒 short form 係無黎架.

miriam 發表於 12-9-18 13:49
你要睇清楚手冊張默書範圍紙.

平時家課欄寫既 Pen / Writing 就係用黎做功課.

THANKS!!!, 今晚再睇清楚D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

miriam 發表於 12-9-17 17:44
星期六日慘過一至五, 一至五囡囡返左學我可以訓下晏覺, 星期六日就................
...
你就好啦, 有得瞓晏覺, 逄星期一返工好似死屍咁.

醒目開學勳章 王國長老

aai 發表於 12-9-18 17:50
你就好啦, 有得瞓晏覺, 逄星期一返工好似死屍咁.
訓............都要做晒屋企野先訓得, 有時無得訓

miriam 發表於 12-9-17 17:47
睇下邊位其他班既家長可以影張相 email 畀你問小朋友到底有無收到本 Pen.書丫.
...
尋日終於派咗writing & penmenship啦, 連同學習歷程表的box file都派咗

醒目開學勳章 王國長老

aai 發表於 12-9-18 17:55
尋日終於派咗writing & penmenship啦, 連同學習歷程表的box file都派咗
咁你可以放心 lu~~~

一提個學習歷程表..............我真係想一野丟左出門口囉...........

引用:Quote:aai+發表於+12-9-18+17:55+尋日終於

原帖由 miriam 於 12-09-18 發表
咁你可以放心 lu~~~

一提個學習歷程表..............我真係想一野丟左出門口囉...........
下次俾埋我,一次過直送埋填區,費事俾人執咗拎番學校,然後又「回魂」!

醒目開學勳章 王國長老

karina1217 發表於 12-9-19 01:31
下次俾埋我,一次過直送埋填區,費事俾人執咗拎番學校,然後又「回魂」!
  ...
剩係個人成就個度夠晒攞命, 好彩呢兩年囡囡跆拳道比賽拎到獎, 唔係都唔知塞 d 咩落去.

最慘就係要我用 power point 黎整嘛................

引用:Quote:karina1217+發表於+12-9-19+01:31+下

原帖由 miriam 於 12-09-19 發表
剩係個人成就個度夠晒攞命, 好彩呢兩年囡囡跆拳道比賽拎到獎, 唔係都唔知塞 d 咩落去.

最慘就係要我用 pow ...
很抱歉,小女無任何成就,成本學習歷程只係一個吉嘅box file,阻住哂!

醒目開學勳章 王國長老

karina1217 發表於 12-9-19 08:12
很抱歉,小女無任何成就,成本學習歷程只係一個吉嘅box file,阻住哂!
  ...
有同無都無所謂, 只係我囡鍾意挑戰自己.

‹ 上一主題|下一主題