用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學 荃景圍基慧小學功課篇
樓主: aai
go

荃景圍基慧小學功課篇 [複製鏈接]

回覆:miriam 的帖子

頭二星期的功課都輕鬆,幾時會開始多?會唔會好甘呢?

引用:頭二星期的功課都輕鬆,幾時會開始多?會唔

原帖由 monmonmarichi 於 12-09-16 發表
唔覺金,幾hea!教定佢地食飯快啲,做一兩樣功課,咁就仲舒服!

引用:Quote:teresayc+發表於+12-9-15+01:00+原來

原帖由 miriam 於 12-09-16 發表
我都係盡量每日出現, 星期六日 Family Day 就難 d 囉.
大家咁話!家長都要互相學習,向怪獸家長呢4個字說不

引用:Quote:teresayc+發表於+12-9-15+01:00+原來

原帖由 miriam 於 12-09-16 發表
我都係盡量每日出現, 星期六日 Family Day 就難 d 囉.
多謝您提點我要再放手啲,俾佢地成長

醒目開學勳章 王國長老

monmonmarichi 發表於 12-9-16 23:39
話唔埋架.............

有部份老師會早 D 預備, 變左會有段時間多 D 功課, 到考測前因為之前預備左, 咁係考測前可以輕鬆 D.

囡囡 P.3 時最高記錄係 12 樣功課, 聽落真係好嚇人, 有幾樣係改正, 無錯就唔使改, 計埋都係得七八樣咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

karina1217 發表於 12-9-17 08:56
多謝您提點我要再放手啲,俾佢地成長
P.3 一定要放手, 唔畀佢地衰過罸過係唔會去成長, 下下保護住同有父母出手去幫, 好快會多個港童出現.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:karina1217+發表於+12-9-17+08:56+多

原帖由 miriam 於 12-09-17 發表
P.3 一定要放手, 唔畀佢地衰過罸過係唔會去成長, 下下保護住同有父母出手去幫, 好快會多個港童出現.
...
講得啱!唔依賴仲要俾啲使命佢,培養自律兼幫助別人!

回覆:aai 的帖子

每班老師上堂進度不同,不用担心功課不一樣呀

回覆:miriam 的帖子

呀仔一二年班開始做完學校6,7樣功課,補習社會最少要佢做多7樣,溫中,英文默書温常書,中英數補充各一頁和乘數表,如果學校超過10樣功課,我想佢會倦到暈呀

醒目開學勳章 王國長老

karina1217 發表於 12-9-17 10:56
老師覺得佢 ok 會搵佢去幫手添.

我囡囡 P.3 時畀 P.1 班主任搵去幫手執 P.1 圖書櫃, 話佢執得整齊有條理, 佢不知執得幾開心丫.

醒目開學勳章 王國長老

pingping1128 發表於 12-9-17 11:47
呀仔一二年班開始做完學校6,7樣功課,補習社會最少要佢做多7樣,溫中,英文默書温常書,中英數補充各一頁和乘 ...
我個位又無暈喎, 舊年係補習社做完功課又係一條龍做練習同溫書, 個時仲要係學校田徑隊, 跑完都死晒狗咁, 但又跟得晒所有野.

畀 D 信心你囝囝, 一定得架.

醒目開學勳章 王國長老

天呀~~~~

又黎個學習歷程檔..................點解又要做呀...............

miriam 發表於 12-9-16 22:41

星期六/日係三陪, 陪玩/陪食/陪瞓

pingping1128 發表於 12-9-17 11:34
每班老師上堂進度不同,不用担心功課不一樣呀

我唔係擔心呢樣野, 我只係奇怪點解其他班都有呢本Pen.英文書, 點解我哋仲未有

miriam 發表於 12-9-17 16:40
天呀~~~~

又黎個學習歷程檔..................點解又要做呀...............

好惡頂架, 我今晚返屋企先睇到.

karina1217 發表於 12-9-17 10:56
係呀!上星期阿仔隔離果同學仔唔記得帶木顏色, 佢主動借咗三支佢, 返到屋企第一時打電話話比我知

醒目開學勳章 王國長老

aai 發表於 12-9-17 17:10
星期六/日係三陪, 陪玩/陪食/陪瞓
星期六日慘過一至五, 一至五囡囡返左學我可以訓下晏覺, 星期六日就................

醒目開學勳章 王國長老

aai 發表於 12-9-17 17:31
我唔係擔心呢樣野, 我只係奇怪點解其他班都有呢本Pen.英文書, 點解我哋仲未有 ...
睇下邊位其他班既家長可以影張相 email 畀你問小朋友到底有無收到本 Pen.書丫.

醒目開學勳章 王國長老

aai 發表於 12-9-17 17:35
好惡頂架, 我今晚返屋企先睇到.
唔知 P.1 派左未, 我接囡囡校車時見到佢拎住個 Box File .......................即刻想死...................

引用:Quote:karina1217+發表於+12-9-17+10:56+講

原帖由 miriam 於 12-09-17 發表
老師覺得佢 ok 會搵佢去幫手添.

我囡囡 P.3 時畀 P.1 班主任搵去幫手執 P.1 圖書櫃, 話佢執得整齊有條理,  ...
唔係個個小一就好似您個女咁精叻,百足咁多爪架嘛!更何況連作為家長嘅我都無乜抱負,一心想個女有個開心童年,學咩玩咩佢去揀,唔係我逼,總之我希望佢做開心快活人,而唔係搖尾門口狗/大人嘅扯線公仔,就係咁。

‹ 上一主題|下一主題