用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 缺德的家長
樓主: monalyne
go

缺德的家長 [複製鏈接]

回覆:缺德的家長

monalyne 的帖子

你本書買咗幾耐?

首先,樓主話打電話去分店十幾次都冇人聽,請問幾點打去?如果係非辦公時間,我諗你就算打幾百次都唔會有人聽;再者,我都好認同有JM話選擇坐的士係樓主嘅個人決定,要人地賠交通費確實講唔通。

如果我買嘅野過期/損壞,我會要求換貨或退款,唔會要求額外嘅野。是我太善良嗎?

引用:我再強調,我只係講番我既情況,日後你地有甚

原帖由 monalyne 於 12-09-07 發表
我再強調,我只係講番我既情況,日後你地有甚麼情況,我也絕不同情你們,講完。

...
原來樓主開post是想人同情嗎?咁我好同情你的遭遇,不要勞氣了。

monalyne 發表於 12-9-7 19:58
上面的家長反應這麼大,想必是退書一族,害怕差人上屋拍門,你的仔女一定是讀名校了,否則為何這麼喜歡師奶劇集重要其他家長看?我個細路只鍾意看law and order, universal channel 還有開學了,還迫仔女看師奶劇,考不上大學不要犯法幫襯我!please !

wah wah wah

monalyne 發表於 12-9-7 18:00
我只是在此警惕家長,如沒有法律知識,請不要隨便發言傷害人。我是英國大學畢業每年也乘兩次飛機,問問律師我有沒有追究的民事權利才作答或侮辱人。

wah wah wah...

回復 monalyne 的帖子

如果只係買咗兩小時, 咁個店長既質疑就唔合理, 亦唔係待客之道, 但你冇証據証明你冇做過, 即使你民事訴訟, 贏面又有幾高呢? 公義唔係成日可以彰顯架, 我都做過受害者啦. 其實如果你唔係要claim人的士錢, 相信o的家長都會撐你. 但你本身說話既態度都有o的問題, 可能你自己唔覺. 你講出你既經歷都好, 起碼家長以後唔會上當.

monalyne 發表於 12-9-7 22:11
我不是在意微小的金錢,只是要三聯用行動表示他們做錯了,而後來他們亦允許了一個折扣,我亦不求全數抵銷損失因為我朋友是英國石油公司要員他也同意我的做法,可能男人和女人看法不一樣吧!對不起我和日本朋友在吃飯,不想在這裏浪費時間了,恐怕你們和我非親非故也不需要說三道四了。請你們看看上文你們的態度才批評別人罷

wakaka...

回復 monalyne 的帖子

Please...do not let me down...

Our city is dying or living?

How do we communicate with each other?

What can we do for our children?

What did you learn from this talk?

越講越大

Btw,我都同我個法國朋友追緊韓劇

Sumyeema1   your 法國朋友 is very smart, you must be very smart, too...  發表於 12-9-7 22:44

醒目開學勳章

其實理解樓主既想法!但要做到, 係HK有點難, 亦唔容易得到人認同!!!

monalyne 的帖子

或許,大家不要focus在樓主要求賠的士費吧,樓主去三聯買嘢,當然相信這書店,但結果買了二手貨,確實令人氣憤,大家理應安慰這家長的,入來這討論區的大多是家長,大家已擔上很多壓力,在這兒不是應該大家支持和鼓勵嗎?
其實,三聯真是有很大的責任,收回的貨還可當全新出售嗎?我想我也不能接受。再者,若書店職員態度和善一些,相信樓主也不會要求賠的士費,只是條氣唔順而已。
樓主也不必動怒,你是雙職家長,大家也明白你是如何忙碌和勞累,來這場都是想講給大家知遇上不公平的事,也能提醒大家就算去可信的店舖買嘢,都要小心檢查,謝謝~

引用:我不是在意微小的金錢,只是要三聯用行動表

原帖由 monalyne 於 12-09-07 發表
我不是在意微小的金錢,只是要三聯用行動表示他們做錯了,而後來他們亦允許了一個折扣,我亦不求全數抵銷損失 ...
樓主實在太高貴了

當妳幾有道理,但態度囂張,別人好難接受,文字上已經這樣,在現場還得了!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題