用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慈小學 請問基慈小學上年自行派位20分要抽籤嗎?機會大不大? ...
go

請問基慈小學上年自行派位20分要抽籤嗎?機會大不大? [複製鏈接]

我的小孩今年想報讀基慈小學(2013入學),但是在43校網。自行派位應有20分。若未能派到,大抽獎及扣門也是準備以基慈為目標。

我知道每年都不同且今年比上年的人多,但也希望能以上年的情況作些參考。

希望有今年入學的家長可分享一下上年的情況與經驗,謝謝!
   1    0    0    0

回覆:請問基慈小學上年自行派位20分要抽籤嗎?機會大不大?

上年20分唔駛抽。

k_lego 發表於 12-9-5 01:10
上年20分唔駛抽。
感謝資料,之前看過您的小孩在扣門十選一都能成功入校,實在利害!

小孩新開學習慣嗎?

引用:Quote:k_lego+發表於+12-9-5+01:10+上年20

原帖由 Justmade 於 12-09-05 發表
感謝資料,之前看過您的小孩在扣門十選一都能成功入校,實在利害!

小孩新開學習慣嗎?
我都唔知最後收咗幾多個叩門喇,我女都唔係第一輪叩門入既,只係唔係太多人放此校為首選我女先有幸入得番。阿女之前大半年一直有參加學校的活動,所以沒有適應上的問題,佢好開心吖

我都係20分收咗, 今年小一有4班, 愈來愈多人想入基慈小學~

k_lego 發表於 12-9-5 18:34
我都唔知最後收咗幾多個叩門喇,我女都唔係第一輪叩門入既,只係唔係太多人放此校為首選我女先有幸入得番。 ...
咁就好啦,希望我囝囝可以入到下年做您囡囡的學弟啦!

其實跨區要掿車都幾麻煩,不過43校網的學校不是太差,就是傳統大班教學,我小朋友比較好動,而且比較興趣主導,希望能讀基慈這種注重全人發展的學校。

lambing 發表於 12-9-6 00:11
我都係20分收咗, 今年小一有4班, 愈來愈多人想入基慈小學~
係啊,唔係個個細路都係惡鬥形!

有D細路真係好適合係谷既學校,越強的競爭就越有鬥心。

但我個細路有興趣時學得又快又好,但壓力太大反而失去興趣不想學了。當然他需要學會承受壓力,但希望他一邊成長一邊學習,而不是一下子六歲人仔就要日日苦鬥。

相信基慈小學能讓我的小朋友開心地成長!

Justmade 發表於 12-9-6 09:35
咁就好啦,希望我囝囝可以入到下年做您囡囡的學弟啦!

其實跨區要掿車都幾麻煩,不過43校網的學校不是太差 ...
你20分應該得嫁啦, 唔係好多人放此校首選

我話親俾人聽, 人地當我傻

我唔鐘意43網既學校, 我一間都簡唔落手

亦預左就算派乙一都要叩門.. 但最後派左乙八=.=

嘉諾x, 何x南.. 幼稚園老師話唔怕阿女跟唔上程度, 只怕佢做唔切功課,

因為我女寫字好慢同好差.. 所以唔想迫佢..

k_lego 發表於 12-9-6 21:51
你20分應該得嫁啦, 唔係好多人放此校首選

我話親俾人聽, 人地當我傻
星期六囝囝會同另一準備報基慈的同學仔一起參與[K3幼小多元智能體驗課程],其實上年都參加過,仲有一次參加講座時囝囝自行去洗手間後入錯小一體驗課程上了半堂課

另在別的題目看到您在未扣門成功時想過如果全部報伍華結果會好D(當然現在扣門成功更好),是否覺得伍華是43網中較能接受的? 只是作為萬一自行派位不成,大抽獎乙部第一志願參考。

醒目開學勳章

回覆:Justmade 的帖子

我都報左,星期六個活動同講座!
我都會跨區報讀

nanayeung 發表於 12-9-7 18:20
我都會跨區報讀
下年可能係同學仔哩!
一會見罷 (雖然唔知係邊個)

醒目開學勳章

我地保持聯络!

引用:Quote:k_lego+發表於+12-9-6+21:51+你20分

原帖由 Justmade 於 12-09-07 發表
星期六囝囝會同另一準備報基慈的同學仔一起參與[K3幼小多元智能體驗課程],其實上年都參加過,仲有一次參加 ...
43網有很多學校收生不足:天虹,博智,溥仁,福德,大成。又有d我不能接受:官立,天主教。餘下5間,何壽南,嘉諾撒,呢兩間一來大熱,你選第一也未必入。二來較谷,就算派到我也不想讀。其次聖博德,因升中校網是九龍城,所以也很多人喜歡。最後便是伍華和基德,基德我不喜歡,所以選伍華第一理應派到機會較大。當初我唔識,就諗住反正43網無一間我喜歡,就將大熱派第一囉,果時我不太了解,只係一直覺得43網得大熱同冷門。如果你不是心頭高想入地區名校,選伍華或基德。如果心頭高少少,就聖博德

引用:我都報左,星期六個活動同講座! 我都會跨

原帖由 nanayeung 於 12-09-07 發表
我都會跨區報讀
你喺邊區架?

醒目開學勳章

回覆:k_lego 的帖子

我官塘區架,自行我會報基慈

引用:我官塘區架,自行我會報基慈 +

原帖由 nanayeung 於 12-09-09 發表
我官塘區架,自行我會報基慈
好遠下,你自己湊?

醒目開學勳章

回覆:k_lego 的帖子

問過學校有校巴到官塘區我至決定報架!其實不算太遠坐巴士車程連步行到學校
吾使30分鐘,可接受而且將來升中校網也不錯

引用:Quote:原帖由+Justmade+於+12-09-07+發表星

原帖由 k_lego 於 12-09-09 發表
43網有很多學校收生不足:天虹,博智,溥仁,福德,大成。又有d我不能接受:官立,天主教。餘下5間,何壽 ...
感謝資料,非有用但最好不需要用
這幾天沒上來遲了回謝,不好意思。

Justmade 發表於 12-9-16 22:35
感謝資料,非有用但最好不需要用
這幾天沒上來遲了回謝,不好意思。

...
你有得20分都冇咩機會要用到嫁啦!

醒目開學勳章

交表未呀?大家?
我凖備星期三去交

‹ 上一主題|下一主題