用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華傳道會安柱中學交流區
樓主: wendy_
go

中華傳道會安柱中學交流區   [複製鏈接]

irispjy 發表於 12-10-30 14:08
回復 bnene 的帖子

請問你系邊買練習, 囡都叫我買數學練習, 但我五知買咩好, 去商務睇過下, 找不到我心水 ...
我都是三聯、大眾那些書局而己。數學我買了一本橫版的,這一本不太深,是較容易的,
但可以處理好慨念的問題,並讓他熟習題型,做快一點。
做完這一本可以做Able Solutions,會需要多思考一點的。

IS以前買了一本有每一課重點概念的,
另有一些實驗習題,大仔做了覺得都OK有用,
可惜他學期尾執房時,不是掉到那裡去了。

YLMBEE 發表於 12-10-31 09:20
回復 wendy_ 的帖子

阿仔話中文都深喎.
阿仔都話中文有幾條不太懂,自己隨便亂填一點東西就是了。他說這幾條佔分好像不太多的,
當然我不知他是否騙我了。(悲!!)

btw,IS我有一些powerpoint資料,是大仔兩年前讀中一時老師給他們溫書的,因為是同一本textbook,所以或許可以幫手溫書,
不過我也唔記得俾佢睇了。XD

囡考左幾科, 都話ok五錯, 仲要話無咩五識, 我想佢要到派成績時才給我意外驚喜

irispjy 發表於 12-10-31 12:59
囡考左幾科, 都話ok五錯, 仲要話無咩五識, 我想佢要到派成績時才給我意外驚喜 ...
我想我會驚多過喜吧,之前太hea....

其實中文真係比較難的一科, 而且阿仔最弱都係這科, 考咗咁多科, 聽阿仔D語氣都好似唔太好,

不過我已經有心理準備.希望透過這次o既失敗, 他會為下次作好準備吧!

不過我都有點心理準備, 因為尼間學校的同學仔水平都差不多, 要考得好都幾難

回覆:YLMBEE 的帖子

中文的確是很難讀得好的,字義廣,同一個字有唔同意思、詞性,篇章理解有時都不容易,我都係等他自己摸索和領略的。

回覆:irispjy 的帖子

安柱讀書氣氛都算濃厚的,學校那麼多的大小測,學生肯認真做功課及平日用功溫書,也不會太難應付,我都叫阿仔要保持鬥心的,加油吧!

回覆:bnene 的帖子

我都認同妳所說的安柱讀書氣氛好,保持好的鬥志心,大家一起加油吧!Y(^_^)Y

★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

阿仔話擒日返到學校, 見倒自己班D男仔响課室外走廊到温書, 原班女仔响課室開"大會", 希望阿仔都能感染這種學習氣氛喇.

回覆:YLMBEE 的帖子

阿仔都是跟風湊熱鬧那種吧,下午回家吃完飯又返學校一班人一起溫書,但晚上卻看電視!

阿囡剛回報, 話數學好難

考完喇,  佢返屋企第一時間已上網, 打機, 睇電視, 食零食........,

好似放監咁.

阿仔都係凶多吉少!
剛看家裡的web cam嚇一跳!家裡居然突然出現了四個安柱男生在打機!吼!

bnene 發表於 12-11-2 14:08
阿仔都係凶多吉少!
剛看家裡的web cam嚇一跳!家裡居然突然出現了四個安柱男生在打機!吼!

...

囡囡都系pad pad不離手

metoo→_→又係一樣去咗表哥家打機@_@

我收起了,還未拿出來,今晚返去要上繳給他了。

回覆:wendy_ 的帖子

阿仔係叫班好友上來打,但家裡的零食已沒有了,無東西招呼朋友 @@

回覆:bnene 的帖子

最緊要有機打,零食唔系主菜Y(^_^)Y

‹ 上一主題|下一主題