用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學全部留校午餐
樓主: phoebepanpan
go

中學全部留校午餐 [複製鏈接]

回覆:NC914 的帖子

係咪匯基?

NC914  no... 係崇真  發表於 12-8-23 13:53

引用:我女女學校全校學生都不能出外午飯,可拎飯

原帖由 彩媽 於 12-08-23 發表
我女女學校全校學生都不能出外午飯,可拎飯到學校, 但無陪食啦~!
不過女女都好想我間中陪佢返學~! ...
感情好好啊,如果我女第時都係咁就冧爆

小朋友剛到一個新地方,因性格內向,可能會因為陌生而無所適從,
如果家長知道自己的小朋友係比較內向的,去陪陪佢,給佢一些鼓勵,支持,
又未嘗不是好事.
適可而止就好.

陪食 : 另一個角度的分享

原本以為女會讀SPCC, 間中可叫佢行落中環同我lunch. 但佢竟然說....叫得你陪我就即係無朋友. 您都唔想有咁既一日la

我囡間學校S1就可以出外食飯, 但我情願她學校一律不准外出, 起碼可以慳番唔少呀! 你估出去外面食飯會便宜嗎?唉.....!

我仔間中學,中一都可以出街食,但我想最低限度中一上學期留校食飯,話晒啱啱先上中一,仲傻下儍下,仲會過份興奮,响街發生意外就吾好啦

回覆:oscarmama 的帖子

我仔也是全挍可外出午餐,但由於學校行去食肆來回成半小時,他已經說不想出去,𡨴願留校lunch

回覆:中學全部留校午餐

大家有冇唸過我哋仔女是升中一,不是升小一。升小一陪食正常不過,但撇除學校地理因素,一個12歲升中一的學生絕對有能力去適應新環境新事物,作為家長應該開始放手讓仔女去體驗人生。唔通升大學又怕他唔適應去陪食,而出嚟上班又怕他唔適應去陪食。想當年我的中學位於山頭,咪一樣自己搞掂。開初未適應咪留校訂飯,到埋堆後咪一齊出去食飯,根本不需要父母操心。現今的孩子太嬌生慣養啦!

回覆:monmonc 的帖子

似乎你又係睇D唔睇D

phoebepanpan 發表於 12-8-25 13:13
似乎你又係睇D唔睇D

大風吹倒梧桐樹,自有旁人說短長。自己喜歡的就好做喇,陪食未必一定出港孩,況且大家都知道這裡是學校,小孩一大,你想陪食都沒可能。只有唔去教導兒女的才會出港孩,出港孩的父母唔陪食的比陪食更多。

到孩子長大的時候,佢地有自己的世界,只希望佢地有時間能回家跟我們陪食。若今日我地陪食可以做就將來佢地陪食,作為父母,寧願長作港媽港爸算了!

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

都岩既,好像而家阿仔學活動,我地也帶出帶入,這幾天仲帶到ocean park 上活動,朝9晩4,同事都話等佢自己去,但我地總認為,如阿仔想我地帶我地一定會帶,總有一天你想帶佢都唔比你帶呀
佢今日活動中途也打比我,分享佢剛玩完浮潛的喜悅

回想過去由幼稚園到小學, 無論學呢樣學果樣, 行街睇戲食飯, 我地都陪住阿囝... 直到佢前排上F1的Bridging Course時, 我頭兩日去同佢到學校附近不同的餐廳食lunch, 等佢認知一下環境(因阿囝學校可以出街食lunch), 到第三日落堂後, 佢出來同我講 "我今日要同新相識的同學食lunch, 唔同你食la" 我都開心既佢咁快識到新同學, 自然識做la. 佢跟住就"標"咗出去, 頭都唔擰就同兩個同學走咗, 我只好望住佢既背影....

佢真係大個囝la, 好快有自己的世界, 唔再肯比我地陪, 或者陪我地...所以如果阿囝肯比我陪食, 我十萬個願意!! 大家仲記唔記得中學時讀過白居易的"燕詩"呀!?

"梁上有雙燕,翩翩雄與雌,泥銜兩椽間,一巢生四兒,四兒日夜長,索食聲孜孜,青蟲不易捕,黃口無飽期,嘴爪雖欲弊,心力不知疲,須臾十來往,猶恐巢中飢,辛勤三十日,母瘦雛漸肥,喃喃教言語,一一刷毛衣,一旦羽翼成,引上庭樹枝,舉翅不回顧,隨風四散飛,......"

雖然離題, 但係好應景, 中晒, 後面幾句梗係唔想發生啦!

回覆:Jackieson 的帖子

我也有此感受,阿仔學活動原來陪佢坐車仲拖晒手,但一撞見同學就叫我返家,佢同同學去,上車頭也不回,事後我話日後跟同學唔緊要,走時做個手勢我也冇咁hurt

阿仔學校只是G7要留校午膳,其他年級自由決定。

阿媽陪食,唔好玩啦!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我諗家下唔係想點先可以陪仔女食, 而係要掉轉多d陪自己父母食....

Snakemama    發表於 12-8-26 16:29

我讀中學時,可能因為係女校,中一至三留校午膳,但中四就可以揀出街食,我感覺學校相信我地有能力處理問題。這都是中學生活體驗之一,上幾多堂讀幾多書都無得學!
另外,其實小朋友升左上中學,亦都係青春期,佢地會較重視同儕關係,我中學時都係唔多理父母,但大左就唔會,唔駛番工都會陪佢地飲茶食飯,我覺得這是成長過程,學校政策當然係保護免學生遇到

免學生遇到危險啫!

‹ 上一主題|下一主題