用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小兒應該選哪一區來升中?
樓主: doubean
go

小兒應該選哪一區來升中?   [複製鏈接]

屯門,學位多得分比元朗同天水圍

peggy  今年分埋給荃灣  發表於 12-8-21 15:54

黃巴士 發表於 12-8-21 10:31
荃灣BAND1小學(則全港中排小學), 8X都抽到丘中, 而在九龍城區都沒有跌BANDING, 小朋友大抽獎真是算好好運. ...

有3個可能:

1. 佢地學校8X都未係邊緣人,因升跌band的情況只會出現在邊緣的同學身上,
2. 佢地學校的水平跟九龍城區的水平接近,學校經調整後分數相差不大,
3. 丘中在九龍城並不算是band 1生的首選,以往都有收過band 2生的記錄,
    所以亦有可能跌band也不知。

黃巴士  依果大抽獎遊戲, 真是莫名其妙!!  發表於 12-8-22 17:54
Jackieson  我覺得呢3個可能都成立.  發表於 12-8-22 11:10
:verycold: :verycold: :verycold:

年級8X都未係邊緣人,我估喺荃灣浸信聯小學。套響石鐘山小學,我估未必得。如果選油尖旺區來升中,並且將聖芳濟填表時放喺第一位,咁會不會中嘅機會高啲?麻煩嗮!

黃巴士  浸聯好似原區是10X是BAND1生.  發表於 12-8-21 18:02
miffy  浸聯都好似係around 70, 仲有好多係本區  發表於 12-8-21 13:26

doubean 發表於 12-8-21 12:30
年級8X都未係邊緣人,我估喺荃灣浸信聯小學。套響石鐘山小學,我估未必得。如果選油尖旺區來升中,並且將聖 ...
選/在油尖旺區的多數都係放九華第一, 聖芳濟第二。所以如果你放聖芳濟第一, 理論上應該機會大d; 但油尖旺區有ohnono在#16分析的獨特情況, 都好難講..

多謝jackieson,ohnono的解答!現階段我哋還是十五十六,來緊哩幾個月我哋會再多啲瞭解各個學校。希望仔仔在下兩次的呈分試考好啲,不要跌出去B1才好! 多謝各位!

doubean 發表於 12-8-21 15:25
多謝jackieson,ohnono的解答!現階段我哋還是十五十六,來緊哩幾個月我哋會再多啲瞭解各個學校。希望仔仔 ...

係呀, 比心機讀書啦, 特別第二次呈分試(六年級上學期), 因為for自行。如果無記錯, 六年級有兩次機會轉中學網: 一次在自行前, 另一次在抽獎前,  (有錯請更正) 詳細請問學校. 再諗啦!

另外, fyi, 自行選九華唔係個個都有得in, 要睇成績.

唔該嗮 jackieson!如果仔仔第二次呈分試排名還是差唔多的話,很大可能會放棄九華,以免浪費機會。其實仔仔自己一直想考葵涌區的安柱或善得,因為就喺屋企附近,返學好方便,但我擔心大抽獎的人數太多,萬一No.唔靚嘅話,就唔知碌咗去邊,請問你有冇咩建議俾我哋?多謝!

doubean 發表於 12-8-21 17:28
唔該嗮 jackieson!如果仔仔第二次呈分試排名還是差唔多的話,很大可能會放棄九華,以免浪費機會。其實仔仔 ...

聽回以往葵青&荃灣區派位, 自行考20名內/200人內安柱機會才會大. 按現時你囝囝成績-- 善德自行機會大於安柱.
自行荃灣何傳耀是否會諗?  因他自行是70%成績.  
如是穩定成績, 又想"博盡", 大抽獎可誇強區.  
如大抽獎, 邊區都係博.  最緊要唔好跌BAND.  

囝囝學校今年沒有學生能派往安柱,反而派善德嘅有幾個,所以我哋都會考慮賣善德做自行,安柱太熱門啦,機會很渺茫。何傳耀會唔會太谷? 現階段我哋還在收集資料,然後慢慢篩選。anyway,多謝你嘅建議!

回覆:doubean 的帖子

正如ohnono所說你已心有所屬,個人認為首先同阿囝傾吓如果佢都鐘意聖芳的話,就去油尖啦,爸爸又鍾情,都是好學校。

安柱正如你說好熱門,荃灣區好多學生自行都選,但安柱太"揀擇"了,好難入,如果級三五名內都唔揀佢啦!所以自行要諗清楚,唔好唗咗机会。話唔埋揀聖芳济机会仲大添。

你又可以在EK裡睇返过去的帖子,睇多D意見再诀定啦! 再揀一間適合阿囝的中學啦!

miffy 發表於 12-8-22 15:41
唔好介意, 我睇下浸聯派位, band one派得67人, 以175人來計, band one率計埋本區得38%, 邊度有百幾人??

...

唔介意, 大家傾吓啫.
仲有新起BAND1之秀 ----83, 陳兆民, 全完, 培橋, 體藝, 香島, 李兆基, 王少清..
而且如上是上年數據.  如不是11X, 我聽聞是有10X個的.
我是以KHMAMA 2010年排位計.

我都有懷疑浸聯是否咁差,我自己計一計,發覺2010/11年度都有起碼90個band 1同學,已經超過50%。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-8-22 16:31
我都有懷疑浸聯是否咁差,我自己計一計,發覺2010/11年度都有起碼90個band 1同學,已經超過50%。 ...

係呀, 仲未計有些band 1同學在大抽獎時唔好彩派去band 2學校, 所以肯定超過50%

E... 好似離咗題tim, 主題係比樓主意見" "應該選哪一區來升中?" wor....

是否再要諗誇強區後, 如跌BAND, 萬一派到BAND2中學.
要叩門普通LEVEL區的BAND1英中, 須考慮要有更好名次成績, 獎項及筆試&面試表現&當時小朋友的心理質素.

‹ 上一主題|下一主題