用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: LKLHmama
go

HKDSE Result [複製鏈接]

回復 cutemama2010 的帖子

THANKS!!!

引用:Quote:poonseelai+發表於+12-11-28+18:03+

原帖由 simpleway 於 12-12-03 發表
這間學校一向令人摸不著頭腦! 數年前班真道家長在此言之鑿鑿, 話全體學生同年考IBDP+HKDSE怎樣好, 怎樣可行 ...
果D功利主義掛帥嘅家長唔該唔好揀真道喇,費事令你地失望啦,又累到個子女入唔大學。
快去揀D自己唔駛勤力,乜都靠學校就可以入到大學嘅名校讀囉。

"有D只係真道消聲匿跡, 仲係EK另外既地方出現. 例如去搵IB專家Anchan59教路, 只係唔好意思再係到發言!"

這不能以偏蓋全。

小弟算是資歷豐厚的真道家長吧,小兒首屆,小女次屆,很快就可以見證首個11年一條龍中小學理念了。如只用考試成績定成敗,這還言之尚早,還得留待明年放榜始能定奪。如從孩子多元成長,全人培養,真道過去10年對我兒女的教誨,春風化雨,他倆將畢生受用。

小弟亦確是很久沒有在這邊發言了,已經是"中學" 家長多年了,雖然仍懷念兒女小學的成長歷程,但畢竟似水流年,"小學雜談"早已遠離,我們現階段更需關注的當然是其高中生活及大學的問題,這是理所當然的安排吧。

小弟亦確是多次向ANCHAN兄請教IB 問題,亦相當感激chan兄耐心指教。但我不明所以,向人請教會礙了其他人的事嗎?

真道學術發展當然尚有進步空間,只要方向正確總會至臻美善。各位師生努力!!

回覆:HKDSE Result

唔好意思!我只係一個K班家長,剛開始為小兒選擇小學,本人想了解多一點IB課程,想問我可以係邊個post睇到多D呢?
感謝!

回復 EVBB 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2498694&extra=page%3D1

這個吧,anchan59 提供了相當充足的資訊。

ANChan59  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2498694&extra=page%3D1

The correct link.  發表於 13-3-8 21:30
‹ 上一主題|下一主題