用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Francis(Wan Chai) vs St.Paul's (Happy Valley)
樓主: aprilpf612
go

St. Francis(Wan Chai) vs St.Paul's (Happy Valley) [複製鏈接]

pooh仔 發表於 12-9-11 01:31
1) 她們有open day嗎? no
2) 叩門是否都要選她們第一志願? no need
3) 有無校車到柴灣? 柴灣返跑馬地都有 ...
pooh仔, 唔該哂你呀, 你嘅回覆對我好有幫助, 感謝萬分
..............如果你們有2個女, 又真係幾甘

揀學校真係好困難, 好有壓力, 真係要自我平衡一吓先得.
各位, 加油呀!

如果st. paul轉dss, 除了要交$外, 還有什麼分別?

問左d 朋友, 如果真係非金錢問題, st. paul 會係好一點。
因為中學自行收生, 質素會係會好d

咁大家會否因為st paul 暫搬柴灣, 中學又轉直資, 而唔揀st paul, 轉揀st francis?

stepyau  但可能有媽媽中意改全日wor。  發表於 12-9-13 12:41

scbhongkong 發表於 12-7-20 14:29
如果妳捨得放棄MPS, 其中一間都十拿九穩。

可以講講原因嗎?? , 正煩惱放MPS 定SFA係第一位好, 多謝各位

stepyau  不過一定是MPS熱門d,多人爭d。  發表於 12-9-13 12:48
stepyau  看上年的自行結果,兩間都有20分入到,但實質有幾多就要裏面的朋友才知道。我覺得每年的情況都不同,不知道今年的家長會aggressive d,還是保守d呢  發表於 12-9-13 12:47

回覆:irenedidi 的帖子

正如net41,MCS 都是首選,有幾多個會捨得放棄?

‹ 上一主題|下一主題