用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 白老鼠明天放榜了
go

白老鼠明天放榜了 [複製鏈接]

大仔明天放榜了, 雖然無乜祈望, 但都希望能全取2, 可到USA升學, 唔係又要另謀出路了.
   1    0    0    0

邊做事邊讀書囉, 以前十幾萬會考生會考肥佬(唔夠高分)都係咁, 重考三,四次都係家常便飯. 老套講句,有志者,事竟成. 反正大學都唔係咁馨香.

mrs.so  是...行行出狀元...!  發表於 12-7-20 09:44

好緊張,希望個女可以有好成績入到心儀大學及科目

四男一女狀元!
:verycold: :verycold: :verycold:

Auntie山渣 發表於 12-7-19 16:42
你就好,都叫做有希望入到大學。我個仔係完全無望入大學,只希望副學士可以達標。連副學士都讀唔到,真係 ...

聽講IVE出路好過副學士喎, 唔知係咪呢?

Auntie山渣 發表於 12-7-19 16:42
你就好,都叫做有希望入到大學。我個仔係完全無望入大學,只希望副學士可以達標。連副學士都讀唔到,真係 ...

無論結果怎樣,最緊要唔好浪費時間,找有興趣的進修,起碼有一技之長,祝福你們!
家長,同學們,都能以平常心面對!共勉之!

无论何如, 祝愿大家顺顺利利!

一个唔好彩, 都记住笑多D, 可以转运吧!

听有d家長話副學士浪費金錢&時間, 是嗎?

My best wishes to all students and their parents who will receive their DSE diploma tomorrow. Always, one will perform better than he has thought.

長生不老 的帖子

好多學校會讀七科,修讀八科嘅人可能連七科A**都冇. 剛剛睇過新聞犒, 我記得第八科要選應用學習科目, 只會評為達標, 未達標, 達標並表現優異, 唔係分1,2,3,4,5,5*,5**既. 達標並表現優異只當第三級.

Yanamami 的帖子

會,因為認受性唔高,反而讀IVE再入U仲好。我個姨甥女都係咁樣入U嘅,一個理大,一個浸大。

醒目開學勳章

我反而想問吓...如果真係有3322既入讀條件...而早前去某大學面試既會唔會被優先取錄架...

版主 醒目開學勳章

我仔收到 IVE conditional offer,夠分就可以入,佢唔揀副學士。當然入到大學梗係揀大學啦~

我之前都成日聽人講副學士side時間,但我心諗比心機讀既都有機會升番上大學。但呢排留意好多呢方面資料,先知副學士"咸"接大學一路都有問題,而且比副學士升番上大學既學位有限,係有機會,但唔大,如果讀完兩年副學士又升唔番大學,出黎做野既話,都唔會有咩優勢,因為一般僱主唔知副學士即係咩學歷,又唔係大學生,相反,IVE 教既比較實用性,讀完一樣有機會升番上大學,如果唔讀出黎做野都著數d。

以上問題我有同阿仔分析,如有其他觀點可互相參考下~

版主 醒目開學勳章

慧妮會員 發表於 12-7-19 21:03
我反而想問吓...如果真係有3322既入讀條件...而早前去某大學面試既會唔會被優先取錄架... ...
我諗始終都係要睇成績,如果面試表現好,最多加少少分~

醒目開學勳章

小草 發表於 12-7-19 21:09
我諗始終都係要睇成績,如果面試表現好,最多加少少分~

噢...咁就算有收到大學發出既...類似IVE咁既信件都係冇用...最後都係高分者得囉...

版主 醒目開學勳章

慧妮會員 發表於 12-7-19 21:16
噢...咁就算有收到大學發出既...類似IVE咁既信件都係冇用...最後都係高分者得囉... ...

咦﹖收到信又應該唔同喎~ 你之前無話有信... 咁我就唔肯定...

醒目開學勳章

小草 發表於 12-7-19 21:18
咦﹖收到信又應該唔同喎~ 你之前無話有信... 咁我就唔肯定...
係呀...有收信...不過係度諗緊如果得3322佢地會唔會都收者...
‹ 上一主題|下一主題