用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 漢華小學小六升中派位結果
go

漢華小學小六升中派位結果 [複製鏈接]

3    0    0    0

根據khmama的中學banding排位表,2011-2012小學部派位band 1/2/3 的比率是:
band 1  12人 21.8%
band 2  42人 76.4%
band 3  1 人     1.8%

看似升band 1比例不太高,原因可能是:
1. 大部分漢華小學生38人選擇直升漢華中學,而漢華中學現時的banding 是 2A;
2. 漢華中學近年成績不斷進步,2010 年教统局評為高增值學校,會考最佳六科更取得最高的9級增值值,可見學校很努力升 band,估計6年後隨着漢華自己的錄取及培養的小學生直上中學,成績及banding 會更加理想,這亦是部份人選擇直升中學的原因。

以上纯粹只是個人分析,有錯請指正.

漢華中學被教统局評為高增值學校
http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/news/tnews30.htm

請問你的小朋友是在漢華讀嗎?

jj825fung 發表於 12-7-19 16:03
請問你的小朋友是在漢華讀嗎?

係呀! 今年9月入讀小一, 多多指教呀!

唔好意思,我仔仔將於2013~2014入讀小學,我首選都是漢華,所以我想請問上屆面試情况如何?考咩題目?和需見家長嗎?

引用:唔好意思,我仔仔將於2013~2014入讀小學,

原帖由 Emilyjoey 於 12-09-03 發表
唔好意思,我仔仔將於2013~2014入讀小學,我首選都是漢華,所以我想請問上屆面試情况如何?考咩題目?和需 ...
有無人知?

回覆:TAISON2008 的帖子

面試形式,父母見副校長/主任/老師,問點解會選擇漢華小學,小朋友性格,好簡單傾吓日常事情。小朋友分組形式,問吓小朋友叫咩名,英文同普通話老師傾下玩下,好似有計數。 相信唔會太難考,放心冇壓力。

回復 豬仔肥媽咪 的帖子

想問下二年級插班機會大不大, 我小兒現讀舊基灣, 覺得好大壓力!

要面試嗎?

今年2012-2013結果剛出

根據khmama的中學banding排位表,2012-2013小學部派位band 1/2/3 的比率是:
band 1  21人 31.8%
band 2  45人 68.2%
band 3  0 人     0%

Band 1比率比上年增加了10%

jj825fung  Good!!!   發表於 13-7-22 10:21

回覆:漢華小學小六升中派位結果

派得好好,不過我係網頁搵唔到資料,之前有小學部資料,可以睇下小學既中英文一星期上幾多堂,有乜課外及學術活動………點解依家冇得睇??

引用:派得好好,不過我係網頁搵唔到資料,之前有

原帖由 天道總司 於 13-07-11 發表
派得好好,不過我係網頁搵唔到資料,之前有小學部資料,可以睇下小學既中英文一星期上幾多堂,有乜課外及學 ...
是否這個?
http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/primary/parentsDay/ppt(18.8.2012).pdf

引用:派得好好,不過我係網頁搵唔到資料,之前有

原帖由 天道總司 於 13-07-11 發表
派得好好,不過我係網頁搵唔到資料,之前有小學部資料,可以睇下小學既中英文一星期上幾多堂,有乜課外及學 ...
另外在這版click入去d icon,e.g校園資訊,一生一體藝, 也有很多資料

http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/primary/MainPage2.html

引用:Quote:原帖由+天道總司+於+13-07-11+發表派

原帖由 boyboy~ 於 13-07-12 發表
另外在這版click入去d icon,e.g校園資訊,一生一體藝, 也有很多資料

http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/p ...
謝謝

回覆:漢華小學小六升中派位結果

全部都直升,點分好唔好?

boyboy~ 發表於 12-7-20 15:46
係呀! 今年9月入讀小一, 多多指教呀!
你好吖, 請問漢華小學的工課, 壓力大吾大, 我打算明年9月入教學情況如何

引用:全部都直升,點分好唔好? +

原帖由 qqsunday 於 13-09-02 發表
全部都直升,點分好唔好?
咁就要考慮埋佢上大學既比例,如果上大學比例唔多,直升中學都作用不大。

excellent result

回覆:天道總司 的帖子

去到大學太遲啦

‹ 上一主題|下一主題