用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培英中學交流區
樓主: 小師妹
go

沙田培英中學交流區   [複製鏈接]

thx for yr info.

1. 呢排勁忙.
2.家長是可以看到的. School Administration=>Schedule of Test and Exam

csy_ma  原來係咁:idea:  發表於 12-11-22 21:45

回復 frogfung 的帖子

以下呢個,好似家長睇唔到?

Dear students,

SCOLAR is going to launch a new series of fun, creative and meaningful reading-related English language programmes for S.1-S.3 students. Read the following details and see if you’re interested.

Name of programmes
Content
Date
Time
Walking Books
To explore the world of novels by some fun activities, such as role play.
27 DEC 2012

A: 10:00-13:00
B: 14:00-17:00
* Two classes each day
28 DEC 2012
29 DEC 2012
15 FEB 2013
2 APR 2013
3 APR 2013
5 APR 2013
Around the World through Puppet Theatre
Students can know more about famous novels by reading scripts and making their own shadow puppet characters.
21 DEC 2012

Time A: 9:30-12:00
Time B: 13:00-15:30
Time C: 15:45-1815
* Three classes each day
14 FEB 2013
15 FEB 2013
16 FEB 2013
18 FEB 2013
19 FEB 2013
My Favourite Book Character Competiton
To develop students’ interests in books by story reading and dress-up competition of favourite book characters.
Workshop:
20 FEB 2013
14:00-17:00
Competition:
30 MAR 2013
14:00:-17:00

* Students need to attend both of them

係勒,阿囡都同我提過:英文補底班因為人少,閱讀課看指定讀物時,可以玩角色扮演,佢勁羡慕

以佢既觀察,補底班除咗人少外,老師亦最好。中文班就有中文科主任教補底,仲勁好人,好似話果兩位印度少女響中文堂都堅持講英文,老師都由佢地。

不過,阿囡雖唔係響中文補底班,老師都唔差。佢昨晚要畫畫好遲至返屋企,前晚趕完free talk,昨晚又要睇書趕做一個不知甚麼既talk,趕完後又唔小心整爛咗書枱原要黎放keyboard既活動底板,執滿地珠珠都執咗好耐,搞到過11點至瞓,所以今日上課勁攰。班主任課響禮堂聽講道時幾乎瞓著咗但響中文堂就笑醒返。我問佢:點解中文堂咁好笑??佢話中文堂係咁架啦,有同學甚至覺得中文堂過得太快,好可惜,唔想小息添

Yanamami  你就好la....中文課禁開心~~  發表於 12-11-22 23:41

回復 csy_ma 的帖子

同係中文老師,但冇教我囡既班主任老師,就用朋友既語氣評價阿囡既free talk稿件:

XX:

謝謝你認真的準備!你所說的題目很有趣呢!
為了讓你的自由講更完美,以下有兩個建議供你參考:
一、XXX……。
二、謹記於最後說說自己的感受,如XXX……。

加油!

X老師

是找不到.

近排阿囡好忙:繼唔知係speaking定咩課要小組做中文報告後,英文又要夾組作劇本同演??您地班有冇咁既搞作?

Yanamami  就考試la~~備戰.  發表於 12-11-27 14:48

Yanamami:

我們是聖誕假後才考試,像阿囡那種人,大概到假快放完,才會抱抱佛腳現在做的,好像要自己找個故事來寫劇本之類?阿囡還慘被拆組,要跟男孩子同組(她好像從未試過呢,有男孩子不知在哪知道電話打給她問功課,她的聲音也馬上變硬起來)……

下周五學校旅行,好像也規定分組得有男有女,幸好她的好友迅速安排好了,不用阿囡煩

進了中學後,確實有很多第一次……

您們的孩子可在其中?
http://www.pyc.edu.hk/~chin/
pycnet>中國語文科>佳作欣賞>藏書票設計佳作

MacMa    發表於 12-11-28 09:40
frogfung    發表於 12-11-28 09:37

讀得男女校就自然有機group到男仔. 放鬆la....都有乖仔既. 未試過, 試下都好.

引用:您們的孩子可在其中?+http://www.pyc.edu.

原帖由 csy_ma 於 12-11-27 發表
您們的孩子可在其中?
http://www.pyc.edu.hk/~chin/
pycnet>中國語文科>佳作欣賞>藏書票設計佳作 ...
有呀! 見到亞仔之"佳作“,會心微笑!

csy_ma    發表於 12-12-6 23:10

今天派了測驗成績表了,阿囡好多科都係6X

不過,上周六開放日陪朋友個囡玩實驗時,撞見班主任,得知原來我囡個班全科及格既人只得十人中一適應確係唔容易!

據聞,老師只公布咗班頭三名。季軍係阿囡既好友,聞說佢響小學時已係級十名內,亦曾位列三甲既,且很乖,有良好學習習慣,因此取得好成績非意外其餘班頭兩名皆男孩子,有點意外?今年沙培的男孩子比例好像多了?阿囡說第一名的男孩,幾乎科科皆班第一厲害呵

以下係去年"沙培家書"既畢業生感言,我之前響其他post上分享過,放返在沙培討論區,俾人家重溫一下

剛加入XX那年,我是個十分沉默、內向的人。但因學校有很多機會讓學生演說,如……等,這慢慢地改變了我的性格,使我變得比以前更開朗、健談。

「教育的目的是要喚醒我們的心靈。」XXXX做到了!我在此非常感謝……

感謝上帝,把我帶來了XXXXXX,讓我在當中度過了生命中很重要、很關鍵的七年美好時光!老師們不但把知識帶給了我,更重視我們的品德培育。當中最有影響力的,莫過於把我帶到上帝面前,叫我的生命不再一樣。在上帝的話語和教導中,我慢慢由一個隨心所欲的壞女孩,改造成為今天不再一樣的我……

學校確實提供很多機會「讓學生閃耀」,而我亦有幸參與其中,為我的中學生涯增添不少色彩,如……

度過六年的中學生涯,最大得著,是發現學習真的不是求分數,雖然那是現實的要求準則。

六年間讓我經歷很大的轉變,尤其是中一升中二期間。我由一個非常頑劣的學生,在老師的栽培下,產生了變化--開始著緊自己的成績,著緊自己的將來。我很不捨……

七年間遇上了不少很有心、很有學識的老師。他們擴闊了我的眼界,更令我比七年前更有求知慾,令我很希望接觸更多的事物
……

csy_ma 發表於 12-12-6 23:36
剛加入XX那年,我是個十分沉默、內向的人。但因學校有很多機會讓學生演說,如……等,這慢慢地改變了我的 ...

今期 11月的, 都好好睇

csy_ma:

妳囡囡真系夠独立, 自主.

我囡囡都乖, 但就是不夠自動, 怕困難.
所以 在小5, 6 我們都唔敢放手(因為呈分試)

現在升上了中一, 我們都要放手. 但又唔敢完全放手.不是怕她不合格,只是怕她對自己失去了信心.所以如囡囡主動要求,我們都會教她溫習, 希望她可以從中把握到讀書的技巧啦.

之前開學的兩個月, 囡囡真系十分辛苦, 每晚都做到好夜, 當中有好多原因:
1.        可能系未適應功課量, 同小學相差得太遠了.
2.        可能同一時間各科都布置了很多功課, 但我未能證實, 因為囡囡同班的同學居然沒有一個是完成同她3科都同組的.
3.        時間安排問題, 囡囡對功課的量/先後等等控制都有問題, 最經典的是通常到了10,11時, 就話 “呀, 死啦, 原來又有項功課要明天交” 甘又要開工啦……

現在好好多啦.可以睇到她有明顯的改善, 自己安排時間, 什麼時候要做什麼,
當然還有很多改善的空間.

另一值得欣慰的是囡囡的人際關係有改善, 之前她太直接, 可能傷害了其他人都不覺.現在可能同師姐, 師兄, 教會接觸的多, 學會了如何感恩. 體諒他人.
這方面真系多謝培英的傳統.

frogfung 發表於 12-12-12 10:45
另一值得欣慰的是囡囡的人際關係有改善, 之前她太直接, 可能傷害了其他人都不覺.現在可能同師姐, 師兄, 教會接觸的多, 學會了如何感恩. 體諒他人.
這方面真系多謝培英的傳統.

響功課量上,我囡真係唔多喎?好似昨日,佢話只有一樣功課,不過響學校已經做完。不過今日有三科測默和考,佢擒日瞓咗兩個鐘後都溫到幾夜:夜既原因係佢之前用咗好多時間睇校網既世界之窗

之前響家長會上,同班都有位家長投訴功課多,不過佢話佢個囡好勤力,總之有功課,唔理係聽日定下星期交既,總之要當日做晒至肯瞓,所以成日都夜瞓云云……

我囡都話未適應,例如成日唔記得帶功課返黎做,呢樣野,倒係佢小學好少會犯既??

至於放手,不過係因為阿囡都唔俾我地插手咁話。佢有時都會"求助",例如問某字詞既解釋,呢樣野,我通常都係叫佢自己查

直現時為止,阿囡話係地理掌握唔到……好似同計算有關?佢又冇講詳細情況,都未諗到點幫。有d學校,老師會響考前補課,教d願意留校既同學點溫同點掌握重點,唔知沙培會唔會有呢?

妳有沒有睇番佢上次的測驗試卷 ? 可以會幫妳了解到囡囡不懂的地方呢.

我囡囡不合格系因為好多生字佢沒有背識. 其實甘多科, 相對黎講, 地理係比較容易的.

csy_ma  謝謝提示,我叫佢搵返黎睇  發表於 12-12-13 17:05

各位有冇參加上周日既親子旅行?我諗大多數都冇?事關可能得廿個都冇既本校學生參加,好彩佢地都一家三四口咁齊出動,否則,可能少過連少數家屬有成卅人既教師陣容

響坐車時,我問咗位咁啱坐響我後面既靚女老師:究竟中英數小組教學止唔止響S1實行?

佢話唔只,但會視情況調整。好似舊年咁,老師認為經過一年小組教學後,升S2既同學普遍既水準都相當平均,咁S2就唔行小班,反而響S3實行。

到咗S4,學校既政策係咁既:

本校於新高中通識教育 科(中四至六)、中文及英文科推行小班教學 (中四)、每人數約為26-30 人(http://www2.pyc.edu.hk/334/06.pdf)。

果時既班數,應仲未減成四班。高中後因為分科,非主科因唔係所有學生都有揀,應已小班教學,加上中英常,可能只剩數學係大班?
我囡今年上數學補底班,享盡小班教學既好處好彩唔知下一年會唔會繼續小班補底,唔係佢好可能會響升班試上故意考差了,以求再佔補底班既一席

frogfung  阿囡依家又話喜歡呢個補底班老師, 但最好明年得升上普通班, 又系由呢位補底班老師教, 真系諗得理想.  發表於 12-12-22 09:58

係勒,前兩日見到阿囡做功課前去咗沙培網睇美國校園搶擊事件,但係我去"世界之窗"睇http://www2.pyc.edu.hk/pycnet/login.php?dmode=small&tmode=true&tdomain=acl&ran=-6006651350984216427
又唔見,究竟響邊度睇架?

仲有,據CD班家長講,佢小朋友每日都留校,唔係英文老師補課,就係搵數學老師問功數。我囡數學補底班,有問題係響課堂上解決既,聽說其他老師都有罰個別同學留堂,亦有規定佢做完某d功課至準走,不過常規補課就冇。CD班學生係唔係唔多學生享受被罰/自願留堂這等「福利」??

frogfung  英文補底班真系有這種情況  發表於 12-12-22 09:54

囡囡今日1-5返基和堂, 有節目, 24日, 返沙田堂, 又系有節目.

但最搞笑的是囡囡系非教徒, 而且是有D反叛(對基督教)

csy_ma  Merry Xmas游說過阿囡今晚返基禾當睇音樂劇,佢話情願在家溫習和做功課不過,佢呢兩日都未掂過課本  發表於 12-12-24 11:02
‹ 上一主題|下一主題