用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Deleted Post
樓主: BB0628
go

Deleted Post   [複製鏈接]

moon2000 發表於 12-9-8 19:36
大家好,今天剛剛開完學校的簡介會,我還是有些不明白,究竟那些學會和那個【盡展潛能】計劃有什麽不同,是 ...

moon2000,簡介會完畢後,我有問過屈sir。因為阿仔星期四病咗冇番,星期五想報籃球學會,但又冇帶$5報名費(因為個別學會是收費的),所以完全未報學會。阿仔跟屈sir講佢想報的學會,屈sir寫低咗資料後,便同我地解釋參加了任何學會後,最緊要參加有關的活動,否則只入會而沒有參加活動都不會計入學習經歷的(跟他在簡介會上的講話一樣)。

至於你的問題,應該沒有這種限制的,因為阿仔在【盡展潛能】計劃入了籃球班,而佢又揀咗籃球學會。即是兩者重複是沒有問題的。

唔知有冇F.1同學肯參加晨跑?阿仔死都唔肯,佢計過參加晨跑的話要瞓少30mins,所以點都唔肯,我都冇佢符。而且佢一向早睡(~9:30pm),每日用電腦/打機時間只有30mins,都算有規律。雖然我知跑步好,但係跨區上學,都唔想強迫佢參加了。

回復 bigbabycity 的帖子

謝謝您的回覆,現在我有些明白了,不知道現在那個學會報名結束了嗎,我仔只是報了一個學會,我想他再報多一個,不知道可否?
還有你提到跑晨跑,據我所理解,不是規定全部的學生要完成的項目嗎?我仔都是跨區上學,唯有要他再早點休息(因為平時都已經是9點前上床睡覺了),早上早15分鐘出門了,頭幾次肯定辛苦的了,我想習慣了就會沒問題的。

moon2000 發表於 12-9-9 11:58

謝謝您的回覆,現在我有些明白了,不知道現在那個學會報名結束了嗎,我仔只是報 ...
moon2000,
屈sir說可以在星期一找跟學會的顧問老師報名便可以,你可以參考9月3日派的課外活動通告,在背頁詳細列出每一個學會以及負責老師的姓名。

你仔仔真的很早瞓,我個仔通常在9:30pm上床,6:45起床,吃完早餐出門口,坐小巴再轉地鐵返學。可能佢向來覺得自己打籃球有足夠的運動量,又不是老師口中所講的肥仔,所以有持無恐,唔想瞓少D去晨跑。而且佢小學時上羽毛球班,每次要跑20圈(4個球場為一圈 ),已經跑慣了,覺得不用練習也可以應付到。

見到張水運會通告,阿仔才話佢都有參加50米蛙泳。仲以為佢唔會參加比賽,因為佢初小的時候學識游蛙泳及自由式後,就話夠了,唔想再學。我都冇勉強佢去操水。平時佢去泳池,都係玩水多,好少認真咁游。依家話要游足50米,唯有襯周末,叫佢去游池試泳吓,以免到水運會當日,泳到一半冇氣游唔到。。。

雖然有少少擔心,不過有得玩吓好過全程齋睇咁悶。

參與下無咁悶!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

請問各位媽咪,你們有沒有試過上學校的內聯網和查功課的網頁,我試過很多次都不成功,請指教!

上星期我亦曾就入不到校綱的事致電學校查詢.  他們說要到9月17日 (即今天)內聯綱才開始啟動使用的. 照理今天應可以入到, 若仍入不到我會再等多一天再試下 (我今天未試入過), 再不行便只有致電校方要求跟進一下.

我覺得校方在某些行政安排上比較遲緩, 有待改善...........

上星期,阿仔已經特登帶個籃球返學校打波,估唔到佢今日放學返來,話明天要留校參加羽毛球隊測試。概然佢話要試,我就由得佢,但我心諗這個仔高小時只顧打籃球,羽毛球拍都放抵咗數年,咁耐冇打過都話要打番,真係服咗佢。不過,我見係運動,點都好過打機,就等佢去試吓,就算落選咗都經歷過,同埋明白校隊的要求有幾咁高。

估唔到上個週末涼得咁快,星期三水運會幸好是室內泳池。我教定佢點搭車,仲建議佢到時帶同學仔去澳洲牛奶公司食午餐添。

在澳洲牛奶公司那裡吃東西,是非常多人,不分時候,都是排長龍的,所以我都是建議不要去了,就算進去吃,都要像吃快餐一樣,不許你逗留一陣的。

回復 BB0628 的帖子

本來聽說學校會在上次的家長會介紹關於內聯網的事宜,但最後又沒有提。還有那些運動服到現在都沒有得買,上次我親自到那個售賣運動服的公司去,打算去買。但他對方又說到時候才統一在學校購買。所以我覺得學校在某些安排還真是有待改善啊!

回復 moon2000 的帖子

唉.......還有學校每天的功課少得可憐, 阿仔還要趁小息時全部做完 (因他說回家只想休息及玩), 每天問他答案都說只有一兩樣或者完全沒有功課做, 令我感到真的很不習慣.  還有學校很多時需學生留校遲成個鐘先可放學, 一時是因選甚麼學長會, 一時說是要聽 甚麼"宗教", 阿仔成日話"學校非法禁固"喔, 聽那些鬼東西差點把他悶死   

你要他自己去呀!? 但去九龍公園水運會始終不同於返學校, 是不是家長親自送會比較安全點呢? 我想我會帶他去, 回程才叫他自己跟同學仔一起坐MTR回家

是啊,今天先至嚇死我啊,本來今天是summer schedule的last 一天,即是2:35pm放學的,但等了一個多鐘頭都沒有打電話給我,所以我就馬上打電話到學校的校務處,對方說低年級已經全放學了,嚇得我馬上準備到學校去,最後阿仔在差不多4點打電話給我,說要開班會所以現在才放學,哎,真是一場虛驚。我也真不明白學校是怎樣安排和說的。

BB0628 發表於 12-9-17 21:10

你要他自己去呀!? 但去九龍公園水運會始終不同於返學校, 是不是家長親自送會比較 ...
平時返學,佢會搭6A綠van到佐敦落車,然後轉搭地鐵去長沙灣,所以我教咗佢星期三坐多一個站小巴,就在九龍公園附近落車,然後行過去游泳池。而返屋企,佢都知道回程的車站位置,所以放心俾佢自己搭車。

moon2000 發表於 12-9-17 20:41
在澳洲牛奶公司那裡吃東西,是非常多人,不分時候,都是排長龍的,所以我都是建議不要去了,就算進去吃,都 ...
我地平時去澳牛都已經排慣隊,所以阿仔唔會介意,而且那裏的炒蛋真的很好食,好過去食麥記。

moon2000 發表於 12-9-17 21:33

是啊,今天先至嚇死我啊,本來今天是summer schedule的last 一天,即是2:35pm放學的 ...
我同你一樣都心急到死,等極都唔見佢返屋企。遲咗先大半個鐘先返黎,佢一入屋已經冇咗半條命咁,話校務處在2:35才宣佈有班務會議,要所有學生留低。佢話班主任都有留低開班會。
雖然功課唔多,但D中文默書好頻繁,英文老師又開始預默統測的生字,所以做完功課溫完默書都夠時間瞓,都冇時間備課。

我都覺得各科的TEST都幾多,例如中文、英文、LS、普通話等等, 我唯有叫阿仔每天都溫一些,那麼就不用堆在一起溫習了。

要啲仔適應下,始終不同小學,只讀四科,而家數埋都成六、七科!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

想請教一下各位,請問網上功課記錄里,在使用者名稱一欄,是不是輸入學生證上最下面的號碼?我試過很多次都不行。

回復 moon2000 的帖子

Login Name 較早前老師已在班上告訴了每位同學 (仔仔說是一張紙看完後要學生各自記在手冊上的), Password是學生身份證號碼.  不過雖然我有齊資料, 但到今天都仲係入極都入唔到喔 , 所以真係要問番學校攪緊甚麼了!!
‹ 上一主題|下一主題