用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請教5歲小朋友學數學...
go

想請教5歲小朋友學數學... [複製鏈接]

小兒5歲,喺屋企自己教小朋友單位加數,但係學極都唔識,想幫佢報數學班,想請教下報邊類好呢?KUMON,Enopi Maths, 學林,Jei Maths, 珠心算,奧數......
   2    0    1    0

smellycat 發表於 12-7-1 21:50
相信你小朋友可能同我小朋友有少少似-數學邏輯差少少,佢都係剛剛5. 佢由3歲半開始先後試過兩間ENOPI, 結果 …
Thx…咁你小朋友返咗幾耐?

引用:回復+tattc+的帖子 我比阿仔三歲半開始學e

原帖由 ohmygosh 於 12-07-03 發表
回復 tattc 的帖子

我比阿仔三歲半開始學enopi, so far 都好滿意。
其實我自己比較prefere Enopi有啲 Logic 加 算術,但係咪好似上面果位家長所講,無人教呢?淨係自己做練習?同埋想問一個月幾錢?

smellycat 發表於 12-7-3 18:11
回復 tattc 的帖子

小朋友返咗半年,不過其實佢幼稚園都有教,佢呢半年真係進步好多。 …
你果間幼稚園教緊咩數學?thx!

smellycat 發表於 12-7-3 23:31
加减數,單數雙數,同埋少少類似enopi critical thinking 果D.
我哋學校都仲未教加減數。。。。

其實我哋有玩康樂棋、飛行棋,仲有大富翁都有玩,佢數呢啲就無問題,但一去到加數,佢就唔得啦!

唔該哂各位。。。各位既意見都好有用!
‹ 上一主題|下一主題