用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請教5歲小朋友學數學...
樓主: tattc
go

想請教5歲小朋友學數學... [複製鏈接]

回復 janicebbb123 的帖子

其實我又覺得晤係教得慢, 係比起學校教果D更詳細, 著重係概念上0既理解, 因為好多小朋友真係連咩係加,咩係減都晤知,淨係識得唸口黃0甘背.

回覆:想請教5歲小朋友學數學...

我個仔都返咗enopi一年,算中規中舉,但係佢開始唔太多鐘意做功課,咁應該繼續返enopi?定係俾佢試下學珠心算?

tattc 的帖子

以前我女幼稚園有用圖像法教加減數,好work架,就好似一筒二筒咁,從來唔駛數手指,我覺得同珠心算類同,你可以試俾佢學。

回復 ohmygosh 的帖子

bibikids119  請問而家仲有冇學緊?  

有呀﹐現時五歲三個月﹐basic level 12, critical level 9

我個女3歲半,她在九龍灣德福大廈學緊珠心算,女女讀得幾開心,老師還會在手册寫了評語讓家長知道學生學成點。教學內容除了珠心算,老師還會教一些生活例子,讓小朋友在生活或學校都能應用出來。

‹ 上一主題|下一主題