用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 呃鐘補習惡霸 冒認教師網上兜客 坐地起價趕唔走 ...
go

呃鐘補習惡霸 冒認教師網上兜客 坐地起價趕唔走

見報啦見報啦!!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2377817&extra=&page=1

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120628/16466738

【本報訊】有補習老師涉嫌冒認學校教師,在網上用百變名字兜客,上門補習時「趕極唔走」,原來博「呃鐘」,坐地「屈」價,有家長比原來預算多付兩、三倍金錢。網上討論區議論紛紛,已有多位家長中招。
記者:譚秀嫺 馮婉嫺

網上討論區親子王國內的教育王國最近貼出「特別通告──呃鐘補習老師」,指近日收到會員舉報,被一名補習老師「以呃鐘及電話滋擾行騙」,而且違規者有虛報學歷、經驗之嫌;提醒家長如有懷疑,有權查看補習老師的身份證。

涉事補習老師為一名女士,以多個不同名字出現,包括: Miss Bay、 Ren、 Renee、 Clara、 Laura、 Macy、 Daisy、 Lucky、 Miss Lau及 Miss Mang等,經討論區管理員查證為同一人。她的自我介紹,一時說港大畢業,一時說中大,甚至說加拿大回流,又吹噓獲教師獎、在北京考獲普通話一級甲等,並自稱是學校教師,但奇在任何時間她都可以補習。

其中一位受害家長張女士,早前貼文為其3歲女兒徵求英文老師,該女子與她接觸,聲稱「有一份教育局嘅卷,可以評估你個女喺全港小朋友嘅英文排名」,但「份卷趕住還番畀人」,催促要即晚登門補習。

電話滋擾要求介紹補習

她拿出一本類似幼稚園習作,隨便問問題,一個小時過去,她說:「仲差少少。」繼續問下去,每一次問她完成沒有,她都說:「差少少就得嘞。」

拖拉了兩個半小時,張女士下逐客令,計數時該女子竟索逾千元,原先每小時250元,卻忽然改口說每半小時250元,收1,250元。雙方爭拗一輪,張女士終付650元「趕她走」,是原來預算的兩倍半。

網上不少家長分享類似經歷,有指她教作文時,展示一幅圖就叫學生作,學生不懂,她說:「佢都唔作,我點教呀?」更有家長指常受她電話滋擾,甚至要求介紹補習:「你 個女有咁多同學點會冇人要補習?」

教育專業人員協會總幹事葉建源表示,根本不會有一份卷可排出學生的全港排名;雖然香港的學校教師要註冊,但並無禁止他人自稱教師,而私人補習也不受監管,家長需要提高警覺性,倘有人訛稱為教師,則可能涉及欺詐。  

macymary    發表於 12-6-28 18:26

嘩, 咁可怕????

引用:見報啦見報啦【本報訊】有補習老師涉嫌冒認

原帖由 LL222 於 12-06-28 發表
見報啦見報啦

【本報訊】有補習老師涉嫌冒認學校教師,在網上用百變名字兜客,上門補習時「趕極唔走」,原 ...
上咗新聞,大家認住佢個樣呀!

好離譜

chubbychu    發表於 12-7-3 17:02
flopsybunnies    發表於 12-6-28 23:28

回復 LL222 的帖子

謝謝提醒...

有埋樣,認住佢先。
謝謝樓主分享!

rainbowcov 發表於 12-6-28 12:52

謝謝提醒...
佢個朶响EK臭晒啦, 奈何未見過真人,成日週圍pm人, 好耐之前收過佢多次pm, 用唔同名,驚D新手媽咪唔知

回覆:呃鐘補習惡霸 冒認教師網上兜客 坐地起價趕唔走

認住佢...

冬日勳章

佢以為我地儍,要通輯佢

yoyob230398 發表於 12-6-28 18:23
佢以為我地儍,要通輯佢
真係當我地D血汗$係佢架,行凶中
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2377817&extra=&page=1

Ackl1002  The thread was removed tim!  發表於 12-6-29 18:42

個老麥係大埔太和邨那間, 佢應該於新界東及九龍區活動, 外表善良, 心地不良, 我問候佢老娘!

spmok1999    發表於 12-6-29 08:56

THX, LL222!!

LL222  You are welcomed!  發表於 12-6-29 09:42

The thread is still there

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

啱勒,間中回下post update 下, 以免有 d 新會員唔知,
早兩日有個新會員周圍 pm 人話想同人做朋友,
唔知居心, 不過都係唔好理呢 d人~

回復 manmanchubb 的帖子

我都收到PM

MB媽咪 發表於 12-7-3 12:57
回復 manmanchubb 的帖子

我都收到PM
Please report to 版主 JoJo or iantsang

manmanchubb  report already b4  發表於 12-7-3 14:11

好過份呀!!!