用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1 英中讀唔掂, 被"勸"走...
樓主: Toni媽媽
go

band 1 英中讀唔掂, 被"勸"走...   [複製鏈接]

請問樓主係邊間中學呀 !

Toni媽媽 發表於 12-6-28 15:18
但問題係我唔知點樣令到亞仔比心機去做...

Toni 媽媽,你仔仔讀得hea可能因為一時追不到,所以失去學習興趣。小學與中學是有gap的,係一個大轉變,就好似幼稚園到小學一樣,是需要有適應期,適應期長短因人而異。我記得我剛升中一時,都是完全跟不上,因為由全中變為全英,一時間太多英文應付不來,中一要留班tim。但留左班後慢慢適應左,重考左第2名,跟著有返學習興趣。我相信他小學成績好但中學hea,可能剛開始適應不來。

比d時間你小朋友適應,唔好咁快轉中中住,英中d term 全用英文,對將來讀大學很有幫助。如果讀中中,用中文的term,將來真係要重新背過,都幾頭痛。比多一年重讀你仔仔,真係重讀都唔得先轉中中,轉左很難轉返英中。唔係你話想轉就轉,無論科學定經濟、西史等如果頭幾年用晒中文名詞,到時你點轉返英中,前幾年的名詞要重新背過?

I cant see it why?

Toni媽媽
不要放棄!學校不可以趕妳個仔走,根據教育則例,每級可以留級一次。學校不可以勸退學生,叫他簽自願退學信。你個仔中英數合格,其他科肥佬,有得追,首先檢討學習方法,一齊開家庭會議,每周一次,討論任何事,制定學習、溫習時間表,最重要是學習方法和時間運用。我有朋友個仔F.1留級band2中中,第二年就考番中間。有個band1A同學,一路hea,終於今年F.3要留班。不要以為band1不合,就去band2或band3,將貨就價,自己騙自己,band 3那有好校風,好校風就是比心機讀好D書,訓練自信心。

Toni媽媽不要放棄!

試下報天水圍直資既青協李兆基書院啦, 都屬於BAND2頭, 校風唔錯

回復 gaggag 的帖子

你好呀,請問係邊間呀?

唉!本人以前都試過S1留班,留班的感覺真係幾難受,看到自己的朋友個個在S2,須然在同一間中學,但見面時都好像不識,因為自己有點自卑啦!之後咪同新來S1的同學玩,我記起我留班果年的成績大躍進,由以前包尾160人到考全級30全班考第3,之後就讀得一般啦!到中四時,因學校要收repeater,我考得不好,又比學校踢咗出來,只好找私校讀埋落去,我去到私校,D同學個個都唔係讀書,我都唔知老師講咩,老師又是是旦旦咁教,同學又叫我去玩,最後我會考全部唔合格F,得翻我心愛的美術科取C,當時好傷心,回想起覺得band1同band3學習風氣上好大分別,而當時我又唔爭氣,讀唔上,之後走去讀Design,好彩我出來社會後,自己努力學英文和進修,現在是一位Art Director,在美術這行20年了,所以不要氣餒,做人生勝D就得。唉!回想自己的傷心事!

回復 Toni媽媽 的帖子

我都好想知係邊間學校, 咁絕...真係一次機會都唔比???

jimjimjim 發表於 12-6-30 01:13
件事搞成點呀?  有無同學校再傾?  搵唔到BAND 2唔好走了,重讀啦。
有問過宣道、唐賓南嗎? ...
算是攪掂左, 近排好忙, 遲D有時間再詳細講下細節, 求人有幾難, 中間發生好多事.

香港D學校真係好現實, 有D學校(band 2尾)重奇怪, 收"新來港學童", 但唔收我地D納稅人港童?

我 garndpa 10歲左右由大陸來港 around 100 年(已過身), 我爸/ 我99 已經香港出世, 正式到唔正式係香港人.但亞仔連報名資格都無, 大6人就有, 好似話收大6人, 學校可以攞多D資助...   

Dear jimjimjim,

我不認識屯門區,但他區有兩間可以一試o
土瓜灣 ----  新亞中学.  我妹曾任教此校,  親眼見到學生幾NICE. 今年收咗幾個女拔OUT出來的學生. 此校較多新移民 , 但都係努力學習進取的 , 所以結果成績好的都係新移民 , 中數特別強o

將軍澳 ---- 匯知o今期八月六日東方新地雜志副刊 , 正正訪問一個男仔 , 由超級名校OUT走後的心路歷程 , 最後到了滙知 , 才見到曙光 。文章好感人 , 有少與你相似的地方o

希望幫到你!
加油

mercurycc 發表於 12-7-22 20:33
樓主如果只係成績唔得可以留班的, 他係咪操行有問題?
我都有興趣知道。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有學校話用咪叫左該學生去補考,他沒有去窩,是很久以前的事,中四生

MRRWONG 發表於 12-7-5 16:30
你打去投訴啦,或者同學校拉布啦,本人教書多年,多次被老闆要求極力勸喻一些學生離校,好多時我地會蝦你地 ...

首先謝謝指引, 我仔正正是"被勸喻離校, 不是被"踢出校". "但投訴/ 拉布之後, 學生會開心嗎?

而且, 單憑訓導主任同我講未見過反判期之細路, 所以幫我唔到, 這一句說話, 已令我不想再留在此校.

最後, 學校是比他 repeat 一年, 但亞仔唔肯, 無信心可讀得來. 而且, 我亦對此校"無好感".  

亞仔不是被"趕"那麼差, 亦不是操行有問題, 只是英文成績真的未能達標, 學校就想"勸走"他, 因他不走, 就沒有多餘學位給其他叩門之精英學生, 所以就想洗走一些能力弱之學生吧了! 沒有針對, 只是好現實呵. 但在生意人之角度亦無可厚非!  

最後找到一間 band 2中/ 尾之學校收他, 一個月內已收過新學校4次跟進之電話, 舊年果間, 成年我都無收過一次電話是學校/ 老師主動找我的. 成績一定無以前間學校那麼好, 但我反而覺得新學校之行政比以前間好, 起碼校長無成日轉, 所以連書記小姐都認真好多.

暑假期間, 補習四天, 共7小時, 另要做 grammar 書, pre-study S2 textbook... etc. 後事發展如何, 無人能知, 遲D再 update 大家.

新學校是補習姐姐推薦的, 她當年讀此間學校, E+在港大讀語文系, 都唔差啦. 不過, 各有前因, 姐姐話無 band 3學校, 只有 band 3 學生. 唔好放棄.

kilykilyk  請問可否PM話我聽邊間中學勸喻妳小朋友離校?thx!  發表於 12-10-14 11:42

ANChan59 發表於 12-8-11 12:30
我都有興趣知道。

亞仔不是被"趕"那麼差, 亦不是操行有問題, 只是英文成績真的未能達標, 學校就想"勸走"他, 因他不走, 就沒有多餘學位給其他叩門之精英學生, 所以就想洗走一些能力弱之學生吧了! 沒有針對, 只是好現實呵. 但在生意人之角度亦無可厚非!  

杰杰媽媽 發表於 12-7-6 20:36
政府學校唔可以因成績趕學生走GA喎

亞仔不是被"趕"那麼差, 亦不是操行有問題, 只是英文成績真的未能達標, 學校就想"勸走"他, 因他不走, 就沒有多餘學位給其他叩門之精英學生, 所以就想洗走一些能力弱之學生吧了! 沒有針對, 只是好現實吧了. 但在生意人之角度亦無可厚非!  

antia  現在你又怎樣呀?  個仔轉了校適應嗎?  發表於 12-10-15 12:39

回覆:kilykilyk 的帖子

我囡囡係band 1 英中讀都係因成績未達標今年要留班!

引用:我囡囡係band+1+英中讀都係因成績未達標今

原帖由 happydaughter 於 12-08-15 發表
我囡囡係band 1 英中讀都係因成績未達標今年要留班!
咁你囡囡小學是否banding one 組別?

引用:唉!本人以前都試過S1留班,留班的感覺真係

原帖由 kathy_0246 於 12-08-09 發表
唉!本人以前都試過S1留班,留班的感覺真係幾難受,看到自己的朋友個個在S2,須然在同一間中學,但見面時都 ...

杰杰媽媽  呢個 post 之後既 message完全睇唔到  發表於 12-10-14 13:33
‹ 上一主題|下一主題