用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可否分享各小學書單?
樓主: k_lego
go

可否分享各小學書單? [複製鏈接]

k_lego 發表於 12-6-22 11:16
應該唔係間間肯退卦
我有朋友之前交左$1700書簿費,之後唔讀轉校。
學校不單無退錢,仲連書都無俾佢。
其實佢係唔係可以要求要返d書,用來自習?

rainbowcov  當然可以啦!!!!!!!!!!!!!!!  發表於 12-6-22 14:48

引用:Quote:k_lego+發表於+12-6-22+11:16+應該唔

原帖由 MaiGao 於 12-06-22 發表
我有朋友之前交左$1700書簿費,之後唔讀轉校。
學校不單無退錢,仲連書都無俾佢。
其實佢係唔係可以要求要 ...
我都有呢個疑問,因為我依家呢間d補充練習寫明開學派。我覺得可以,亦應該要問佢攞番!

引用:真道書院小一係冇書單,皆因所有科目包括中

原帖由 littlefaith 於 12-06-22 發表
真道書院小一係冇書單,皆因所有科目包括中、英、數、社會、科學等等全部教材由老師一手一腳編寫,省卻買書 ...
好有heart..我之前果間普通話都係校本教材,依家呢間就無電腦科既書,唔知係咪學校編呢

你要睇+查清楚教科書是直接向書商購買定向學校. 如阿仔學校安排書商在註冊日在學校擺counter, 家長自由向書商購買or 出去買書. 甘情況下, 你轉校, 要退書, 同學校無關; 你要同書商交涉; 在商言商, 貨物出門, 書商會否退, 真是未知之數

而簿費就跟學校有關的機會大好多, 相比過千蚊書, 幾十至幾百簿費, 都係微不足道, 就算退唔到, 當notebook 用都ok...

k_lego 發表於 12-6-22 12:27
我都有呢個疑問,因為我依家呢間d補充練習寫明開學派。我覺得可以,亦應該要問佢攞番!

...

我朋友好唔gur…
佢去拎註冊證果陣,個書記直頭係丟張註冊證出來俾佢。
咁書簿費就俾左,customer應該可以拎返貨物掛…

Lingcheung 發表於 12-6-22 12:43
你要睇+查清楚教科書是直接向書商購買定向學校. 如阿仔學校安排書商在註冊日在學校擺counter, 家長自由向書 ...
係書商擺counter, 所以預左書係冇得退...

簿費就700幾, 當中校簿只佔幾十蚊.. 另外仲有美勞用品等等又係幾十..

有200幾係額外的補充練習 (寫明開學後o係課室派)
有100蚊電子學習費
有100蚊家教會費用
有150蚊冷氣費

如果轉校
補充就唔知有冇得拎番
冷氣 家教會果d又唔知有冇得退咋~

MaiGao 發表於 12-6-22 12:46
我朋友好唔gur…
佢去拎註冊證果陣,個書記直頭係丟張註冊證出來俾佢。
咁書簿費就俾左,customer應該可以 ...
掉出黎咁衰...
我覺得佢有權唔退錢 但都應該可以問佢拎番d簿!!...

呢o的錢...我估都係當捐俾學校.

Lingcheung 發表於 12-6-22 13:28
呢o的錢...我估都係當捐俾學校.
雖然自己把口就成日話, 有機會讀到心儀既, 果幾百蚊係值既..

但總係好想知清楚

自己一直都冇同阿女解釋派位呢回事, 佢一路都以為要靠interview, in到人地收你先有得讀

果日去呢間學校交文件我帶埋阿女去, in左幾句 就派通告書包等等...

但果晚我麻麻問佢搵到小學未佢都話未....

點知琴晚我番到屋企見到佢o係張紙寫住左 我上小學了, xxxxxxxxx小學..

其實我都開始接受,  

k_lego 發表於 12-6-22 13:27
掉出黎咁衰...
我覺得佢有權唔退錢 但都應該可以問佢拎番d簿!!...

當日我同我朋友一齊去架。
校務處有一個玻璃窗,經玻璃窗與職員交換文件。
本身個校務處職員已經好唔耐煩,搵好耐都搵唔到張註冊證。
搵到之後「砵」一聲打開個窗,丟張朋友個仔張註冊證出來,再「砵」一聲關返個窗。

MaiGao 發表於 12-6-22 13:40
當日我同我朋友一齊去架。
校務處有一個玻璃窗,經玻璃窗與職員交換文件。
本身個校務處職員已經好唔耐煩 ...
佢本身間學校係夠人果d?

我果日番去果間攞, 可能本身都少人讀, 唔係搵左好耐啊..

我一入到去話唔該我想拎番張証啦

佢就話你係佢邊位.. 我話媽咪

佢問小朋友名.. 之後叫我出去等..

等左4-5min左右佢就叫我入去..

佢copy左張派位証, 上面印住左幾項文件 (之前佢收左既, birth cert copy, 相片, 回郵信封 同派位証啦)

之後逐樣對齊就要我o係果張copy度寫番我個名同日期..

k_lego 發表於 12-6-22 13:44
佢本身間學校係夠人果d?

我果日番去果間攞, 可能本身都少人讀, 唔係搵左好耐啊..
朋友間學校係佢果區都算多人叩門架,所以應該收夠人。
佢果日唔洗簽收,連我朋友身份證都無睇過。

引用:Quote:k_lego+發表於+12-6-22+13:44+佢本身

朋友間學校係佢果區都算多人叩門架,所以應該收夠人。
佢果日唔洗簽收,連我朋友身份證都無睇過。
咁求其既!你朋友可以放棄咁多人叩門既學校,一定得到好好的offer了!我開始接受了,很想多了解學校,但上網又無咩人講

k_lego 發表於 12-6-22 13:57
咁求其既!你朋友可以放棄咁多人叩門既學校,一定得到好好的offer了!我開始接受了,很想多了解 ...
我個媽媽圈子,除左我,全部都有好offer…

引用:Quote:k_lego+發表於+12-6-22+13:57+咁求其

我個媽媽圈子,除左我,全部都有好offer…
我果圈就個個派到心水,得我一個要叩

k_lego 發表於 12-6-22 14:27
我果圈就個個派到心水,得我一個要叩

咁我好少少,有幾個都要叩。
不過有d一齊叩,收左佢地,唔收我個仔
最唔明白的係,我朋友話佢個小朋友當日除左自己個名外,乜野都無答,係我朋友代答…

MaiGao 發表於 12-6-22 14:49
咁我好少少,有幾個都要叩。
不過有d一齊叩,收左佢地,唔收我個仔
最唔明白的係,我朋友話佢個 ...
我女幼稚園既同學就好多要叩
但我同佢地都唔熟, 係有時INTERVIEW撞到就點點頭咋....

你地唔好灰心啦, 繼續努力呀!!!!!

k_lego 發表於 12-6-22 14:51
我女幼稚園既同學就好多要叩
但我同佢地都唔熟, 係有時INTERVIEW撞到就點點頭咋....
...

我個圈多數係課外活動識,幼稚園得我一個揀官津,想搵多個人傾下都無
‹ 上一主題|下一主題