用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症的小朋友是否不會同人玩的?
go

自閉症的小朋友是否不會同人玩的? [複製鏈接]

我的小朋友28個月會同人玩追逐,會同人玩轉球。但是行為有時固執唔聽人敎同唔聽指令但係你發惡佢又會做的。但令我最疑惑的係佢成曰講ABC同數字。剛剛開始有語言,你問佢這是什麼,如果佢識佢都會答你的。實在令我很擔心呀。下星期要去CAC見姑娘有無人知道係點㗎

0    0    0    0

回復 ngaileung 的帖子

non-verbal 如何?

我自頃的小孩是識同人玩,有時主見比較多,鍾意別人認同他的玩法,二十八個月講話不太遲,我聽你講你小朋友如果真的都是小問題,不太擔心

回覆:自閉症的小朋友是否不會同人玩的?

但係佢成日ABC,不過近日有其他字,如包,餅,走走等

回覆:自閉症的小朋友是否不會同人玩的?

我會覺得如果佢識講多咗嘢會無唔多ABC的,有無人有經驗?

回覆:rabbit1411 的帖子

你的小孩有多大?

五歲半,在一歲九個月開始講,一講就唔停,不過我們好小心講字眼,所以說話比較細個,因為講粗糙的話一學就不得了

我係唔覺得我個囝有固執行為如玩車輪、自轉等,其實我都好迷茫,學校校長話佢有時似、有時又唔似自傾

回覆:kelvin_hmlau 的帖子

Non verbal 是什麼?

評估一定要,你現在同他講多些話,例如他要你拿玩具就要他講我要玩具,我要拿玩具,我要超人玩具,我要超人個一個玩具,一路加多,不講不比,唔清楚不怕,但慢慢要有要求

我宜家每日都會同教佢圖咭,教佢讀幾次佢都會跟你讀同問佢係乜都會答的,但平時自己又唔多講。我好想同你分享多啲教仔的經驗。

同教佢聽指令通常第一次做到、第二次就唔做,都唔知佢識唔做定唔識做。

語言要反多講反多用才進步,我看你一年後你覺得好長氣息,我聽你你講法真不要太擔心,我就無用一開始就唔接受,接受左又逃避,逃避完才接受,好彩有我的家人又像朋友,由細到大她們都無逃避返而積極,積極找學校課外活動等,這才使他進步,我都是在這一年才醒覺,但都唔遲,現在是好。我的囡來到我家庭是選擇得對,我看有很多家庭有錢有學識但對這小朋友無時間就甚麼都無用,像我以前的,財政麻麻,但現在唔處理,一定後悔,錢遲啲找過,時間流走就無

對不起是囝囝

我有同佢上個別訓練,有啲方法是導師教的

有一個 CAC speech therapyst 曾經同我講, 佢地比唔比d 小孩入 special school, 主要睇佢係有無non-verbal communication. 例如有無眼神, joint attention, gesture 等. 即係你唔講野, 佢都知你想做乜野.
後來係一次講座, 知道2 個月大正常BB已經懂得non-verbal communication.
可惜有唔少家長同老師將重點放在 verbal..., 變左有 speaking, 無 communicating...

他們要學習前我們也要學習,我是一個急躁的人,我第一就要學習耐性,一起努力!加油!我囝囝常說的話

回復 kelvin_hmlau 的帖子

係呀non-verbal communication呢樣0野真係好緊要

回覆:kelvin_hmlau 的帖子

同仔仔係有眼神交流的,你同佢說話佢會望你,叫佢會認你,但有時要叫幾聲才認囉。你同佢講洗白白佢會自己入廁所。佢又有時不停講abc,123同唱bingo咁

既然校長觀察到, 都可能有某方面發展 delay. 不要想太多了, 比姑娘評估再算吧. 佢如果覺得有需要跟進, 會再排期見兒科醫生, 大約等半年.
‹ 上一主題|下一主題