用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區等緊派位既家長請入來
樓主: hw1115
go

西貢區等緊派位既家長請入來 [複製鏈接]

我覺得你選得好好。似終覺得自行有選叩門會易D,除了迦。

heiB 發表於 12-6-26 16:16
我覺得你選得好好。似終覺得自行有選叩門會易D,除了迦。

多謝您呀!

都係多得 EK 媽咪/ DADDY 提供寶貴意見囉.

142526 發表於 12-6-26 14:07
個仔成績應該入不到英中 , 但我看他英,數成績都不太差 ,希望入到王華湘 ,慕德 , 如有此兩間的資料請知會. ...

王華湘還未公佈叩門資料,上年要考筆試。

師奶  王叩門要即日叩門,最好11:30am前,否則人多截數就排下午筆試同面試,唔好第二日叩門  發表於 12-6-27 21:16

回復 heiB 的帖子

7月10日是我一家三口的大日子 , 不過我老公好淡定,佢話派得唔好再算 , 現在唔諗得太多 , 阿仔現在什麼都不管一放學就打機,打波.話之你.只有我在左諗右諗.

142526 發表於 12-6-27 10:42
回復 heiB 的帖子

7月10日是我一家三口的大日子 , 不過我老公好淡定,佢話派得唔好再算 , 現在唔諗得太多 , ...

My C6 too.

阿仔話派邊間都得, 但唔讀band 3 wor.

我仔話邊間都得,唔係英中就得啦!(佢怕英文深)
我話你唔會得“情“ga!你個班個個都係讀英中,你冇理由唔讀掛。

杰杰媽媽 發表於 12-6-27 12:10
我話你唔會得“情“ga!你個班個個都係讀英中,你冇理由唔 ...

有時我真係諗會唔會 band 2 (入到英文班) 會讀得開心過英中呢 ?

師奶  唔好咁驚英中,朋友女女讀左半年適應晒,係頭半年查字典查到死死下咋!老師仲話有機入精英班tin,你仔仔實適應  發表於 12-6-27 21:26
杰杰媽媽  我都有諗過,但操行比較好既band2好難搵  發表於 12-6-27 12:23

杰杰媽媽 發表於 12-6-27 12:10
我話你唔會得“情“ga!你個班個個都係讀英中,你冇理由唔 ...
其實有冇人知道負責推行"母語教育"果d高官, 有冇人肯"身體力行"俾自己既仔女入中中讀.......
之前成個TKO區得1間英中, "微調"之後都系得3,4間英中, 所以我認為TKO家長其實應該小5前 就佈署"大逃亡"殺出TKO先可以避免中晒果d高官陷阱......

142526  就係因為個個都途亡,所以此區中學少英中.  發表於 12-6-27 14:09

無適Band 幾 ,中一都會忙架啦,

宜家每年都最少有3分1 band 1 逃晒出tko ga la

142526  就係因為個個都途亡,所以此區中學少英中
呢個應該系雞先蛋先既問題......假如TKO區多幾間英中, TKO家長又何需佈署"大逃亡"殺出TKO.....講真每日浪費個幾2個鐘頭既車程時間, 成個中學生涯起碼唔見左仟幾個鐘頭時間呵(車費當"豪"俾佢都損失慘重呵).....

冇計,就算多幾間band 1中學,但好似宜家呢幾間既水平,都係大把人走晒出去讀

杰杰媽媽 發表於 12-6-27 15:32
冇計,就算多幾間band 1中學,但好似宜家呢幾間既水平,都係大把人走晒出去讀 ...
問題系要爭入宜家呢幾間仲難度高過殺出去"博"入英中..(因為"僧多粥少", 唔"殺出去"根本冇運行.....)

samuel89 發表於 12-6-27 14:45
呢個應該系雞先蛋先既問題......假如TKO區多幾間英中, TKO家長又何需佈署"大逃亡"殺出TKO.....講真每日浪費 ...

如果係 BAND 1A, 我都想殺出去,只可惜.................

但另一方面, 我又真係唔想浪費個幾2個鐘頭既車程時間, 舟車勞動.

咁係咪一早唔應該入TKO住,係都選入去沙田區啦!!唉!

回復 tszyan1001 的帖子

如果搬得,我真係會搬入沙田,無奈走唔郁

回復 杰杰媽媽 的帖子

西貢中學水平不高?何以見得?我一直以為是現在之中中不好.英中好似好勁?我經常聽有的家長彈的學校多數是中中, 例如王華x 及寶x,但自己就覺得可以接`受 , 總好過揍出去.

杰杰媽媽  Tko排名最前個間都過100  發表於 12-6-27 16:44

hw1115 發表於 12-6-27 15:56
如果係 BAND 1A, 我都想殺出去,只可惜.................

但另一方面, 我又真係唔想浪費個幾2個鐘頭既車 ...
但另一方面, 我又真係唔想浪費個幾2個鐘頭既車 ...<----我試左跨區之後發現都有些少好處架,...阿仔放學後唔會好似佢之前d在原區升讀中學既同學仔甘放學後就去d商場,M記長時間"打躉"呵....

杰杰媽媽  Tko排名最前個間都過100 >>>>>>

你係講緊在你心目中的排名還是甚麼?

迦密主恩雖非甚麼名校,亦很難跟林護等地區名校相比,只是有幾個同學在麥當奴食下飽,吹下水,就給你說的排在100名之後!跟住還有將軍澳官立,也被你說成因有同學吸毒、講粗口而變成一文不值,排名已可能跌至499了。

若果給你去天后的麥當奴看看,到時皇仁可能排在498,僅以一分之微壓到將軍澳官立而矣!

杰杰媽媽  另外,個2間我唔鍾意既學校,只係唔符合我要求,但大把人鍾意佢地  發表於 12-6-27 20:14
杰杰媽媽  我講入U比率  發表於 12-6-27 20:12
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

學校名次只是門面嘢, 要看整體學生的成績及品行是否都好才有用 , 但好難知道,
我家留下的藍球埸天天都有不同中學學生在打波,,我都分不清邊個好,邊個壞.我果人看來宣基 , 王華湘的學生都沒有什麼,不覺好,又不覺壞....
‹ 上一主題|下一主題