用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開始懷疑女兒的能力……
go

開始懷疑女兒的能力……   [複製鏈接]

自派位後,不斷叩門,不斷上EK睇所叩學校有

原帖由 心急做媽咪 於 12-06-21 發表
自派位後,不斷叩門,不斷上EK睇所叩學校有冇取錄消息,日日希望個電話快啲響,快啲有好消息,但日日都係失 ...
明白叩門未有消息會有不安。不過別懷疑小朋友,否則他們會感受到,認定自己不行。
加油!

lojo11  agreed...  發表於 12-6-21 10:25

橫風王道 發表於 12-6-21 09:01
情況類同,但我唔會懷疑我兒的能力,他絕對有能力!老師也這樣說的,致命傷是怕醜,五歲人仔,怕醜是不正 ...

明知佢有能力識答問題,而佢選擇唔答,有時真係激死
呢句好真…
差唔多次次面試都預到

jojoplanet 發表於 12-6-21 09:30
唔好咁啦....大人去interview都緊張可能答得唔好啦..何況一個小朋友呢..

我開始懷疑自己的能力。
我上星期同個仔去interview,間學校將d小朋友放埋一間房畫畫同做動作。
家長就個別去唔同房interview(睇片答問題、同老師傾計),評分標準如下﹕
     i.     學業成績 (35%) (我仔係幼稚園成績唔錯)
      ii.    活動與獎項 (15%) (都有d細型的全港冠軍)
      iii.   操行 (10%) (老師俾A)
      iv.   面試表現 (學生及家長各佔15%)
      v.    有兄姊就讀本校 (10%) (無兄姊)
今日出結果,我地落選,咁仲唔係我的能力唔夠?﹗

jojoplanet 發表於 12-6-21 09:52
識欣賞既話個仔個種答法就係叻..否則人地覺得你係答非所問..

其實我覺得佢地所謂既評分標準都係比家長得 ...
我地學校基本無評估,份野都係做到做唔到+老師評語。
操行嗎?全校咁多活潑既鬼仔,佢呢d靜的學生當然高d…

其實呢間如果直接in我個仔,我諗應該有機會。
本身佢比較冷門,又講英文,開正我個仔個範。
好衰唔衰佢in我,又要我等鬼咁耐,等我好得閒咁周圍望。
望到學生d所謂功課,一行一隻錯字,面試果陣忍唔住就拎來講…
今次係我累左個仔呀…

jojoplanet 發表於 12-6-21 10:17
咁又唔係既...主要睇in你個人係咪一個開明既人...
事實證明傳統學校係唔可以好似國際學校咁in…
我如果唔query佢地錯字既問題,可能好d

點算好 發表於 12-6-21 10:35
點解關妳事??? @@?

小朋友齊畫畫,老師連野都無同佢地講過,即係睇家長啦。
咁又衰多口話人地學生多錯字,問學校會點幫佢地…

jojoplanet 發表於 12-6-21 11:00
咁仲有得in時你要記得忍下口

下次會喇。
我見到串錯字,或者聽到懶音之類,都覺得好難受…

自己面試都有情緒,所以唔會俾壓力個仔。
佢見咁多,好叻仔架喇。

點算好 發表於 12-6-21 11:10
回復 MaiGao 的帖子

或者係暗中留意左啦…
結果都出左,諗返都無用,post個評分標準出來大家參考下啫。
繼續努力﹗叱﹗

點算好  十卜!!十卜!!十卜!!十卜!!十卜!!  發表於 12-6-21 11:21

jojoplanet 發表於 12-6-21 11:19
我完全無比壓力個仔...同佢講去玩佢次次in完都好開心.....琴日in個間玩咗1.5 鐘...佢話mami我想讀呢間, 呢 ...

串錯字同懶音,我對人人都係咁…
我連去食飯,聽到侍應生講得唔好,我都要佢重新講過…(超變態)
仔其實無乜所謂,去in佢又唔會當去玩,佢以為係試堂,試下鐘唔鐘意學校同老師。
我唔開心自己忍唔到in得差啫。

MAYANGUSPO 發表於 12-6-21 11:19
回復 點算好 的帖子

雖則叫佢大聲d, 但佢既所謂大聲d先=我地既普通聲, 啱架la...差唔多到目標watt數:happy ...

加油﹗
依家好多小朋友講野一係蚊滋咁細聲、一係就老練咁大聲…
正常watt數好呀^^

Silverhawk 發表於 12-6-21 13:29
d 人成人話間學校收唔收, 主要是看小朋友interview 表現, 其他都唔係好重要, 但根據以上的評分標準, 看來 ...

我諗都好睇唔同學校的取向。
呢間學校的評分標準,唔代表全港小學的標準。
而佢咁寫,又未必真係咁計。

SKID123 發表於 12-6-23 08:47
明白呢種事實大都認真的態度,但你呢種態度也代表你不能容忍任何錯的事情,就算你沒有批評一行一個錯字,我 ...

謝謝勸諫,我會反思一下再決定。
我當時並沒有向校方提出質疑,我只係詢問校方的教學方法。
我亦認為學習如何學習係重要的,容忍過錯是重要,但不是習慣成自然。
如果校方真如你所言,鼓勵小朋友從錯誤中學習,我會認同,而我相信校方亦能合我一個答案。
不過結果,老師答﹕「老師每份睇過,有錯字應該改晒,唔會有錯字。」
老師的答案,才是最令我無語的。

另外,多謝你關心我的家庭和諧,以免我同我丈夫因為觀點角度問題而吵架,影響小朋友。
雖然我再不能問他的意見,不過我相信他會支持我倆的。

little_yolky  雖然我覺得你係倒米壽星, 但呢間學校啲老師真係唔多好。  發表於 12-6-25 12:58
marcuscyrus  加油!!支持你!!  發表於 12-6-23 18:52
Tang614  加油呀,雖然有時你的決定傍人不大了解,但看來你每次都有充份的理由這樣做,努力吧。  發表於 12-6-23 15:12

很感謝cmchang0927的分享。你有一個很偉大、很愛你的媽媽。

Happymama888, 其實我相信仔仔依家叩入的學校,老師係好既。不過因為地點關係,小朋友需要自行上學和回家,這令我非常擔心。不過我已經向附近的親友打過招呼,因為大部份都同校,有些都願意暫時代為照看。

SKID123,我沒有介意。我知道你希望警醒大家,留心自己對小朋友的影響。我亦歡迎大家的建議。我嘗試在寵愛和嚴厲中取得平衡,但殊不容易。只求仔仔長大後生生性性,貢獻社會,愛護他人。
‹ 上一主題|下一主題