用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 剛剛打了電話去心儀的中學問叩門......
go

剛剛打了電話去心儀的中學問叩門...... [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:剛剛打了電話去心儀的中學問叩門......

我見你咁講,又試吓打去某中學問,佢話到時你只係放低資料,而且無表格可提供!

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

吓?會唔係太早咋?唔好嚇我呀!如果間間都話無得叩門,即係叫我們聽天尤命?

叩門位通常係指那些用作留班之用的學位,亦有因為經統一派位後收生不足而餘下的學位都一併用作叩門之用。第二類的學位要待派位公佈後才知數量有幾多,而第一類都要等中學考完期終試,計好分後看看有幾多同學要補考,補考後才知有幾多同學要留班。剛剛這段時間就係一般中學考期終試的時間,人家想答你都答唔到有幾多叩門位!

如果係一些熱門的學校,沒有叩門位都唔出奇。除了因為他們可以從自行收生的落選名單中選擇之外,還可以從其他途徑收取不同來源的學生,其中有些中學會收取一些由社福機構的轉介或需要有特別輔助器材(如果學校係有添置這類器材的話)的學生,又可以有一些.........總之你同我都唔知學生喇。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 headwind 的帖子

有些學校會在六月底七月初才會在校網內公佈扣門細節,一來等F.1考完期終考,统計大概有多少人留級,可放出多少個位給扣門,另到七月放榜註冊後统計有多少人沒來註冊,又有些位可放出來,所以很多學校會在六月底七月初才會在校網內公佈扣門細節,但大部份都要考筆試,因官津學校自行面試不能考筆試,不能見到學生真正實力,故一般中學都會利用扣門筆試,收筆試成績最好果十個八個!

headwind  謝謝你的信息!我會密切留意校網資料.  發表於 12-6-18 16:21

headwind 發表於 12-6-18 16:11
哦, 有D明了.

即係以家去問, 多數中學仲沒有計好考試成績, 所以唔知今年有冇同學留班, 也都唔知會唔會有位 ...
坦白說,現在去問人家又的確係早了點。

放榜前一星期問就最準確的,同時,中學亦會將資料放上網讓家長收看。沒有放上網的,你仍然可以打電話去問。

另外,你問到關於沒有叩門位的學校,你應該都要問清楚細節(都係要待放榜前一星期左右,計好晒升留班的同學和其他因素,學校才會有定案,所以唔需要太早打電話)。因為有些學校雖然沒有公開的叩門位,佢地仍然會接受有曾經接受面試的同學遞交叩門的意願申請,以方便學校在有學位時,通知成功叩門的家長。

:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

有d學校係無叩門位!

我想信學校好少會講沒有叩門位的,咁未即係話比人聽自己學校好多人留班,就算唔係,人家都當你係好多人留班的。

所以一般都係話唔接受叩門申請,不過就要聽清楚學校所謂的叩門申請,是否還會接受家長遞交的個人資料,作後補之用。

每年這個時候,好多家長會出來話呢間冇叩門,間冇叩門,最好唔好盡信人家所講的,自己親自打一次電話去問一問或親自上校網望一望。

headwind  啊, 原來"沒有叩門位" 與"唔接受叩門申請" 兩種說法係有區別的! 剛才問的時候真沒留意呢.  發表於 12-6-18 17:13

回復 ohnono 的帖子

I can find these from the Web Sites of the secondary schools

King's College

http://www.kings.edu.hk/pages/admission/12-13/s1admissionround2/S1Admission_Chinese.htm

Wah Ying College

http://intranet.waying.edu.hk/waying/F1Application/2012-2013/12AppPlaces.pdf

大頭玲  Thanks.  You are so helpful.    發表於 12-6-27 14:09

回覆:BallBallMaMa 的帖子

Thanks BallBallMaMa!

Thanks
Mo-ma

回復 BallBallMaMa 的帖子

BallBallMaMa,

有關叩門日期、時間、表格資料,請問你從麼途經找到?可否提供?
有沒有其他中學提供(香港區-中西或灣仔區)?

煩請幫忙,謝謝!

回復 生媽媽 的帖子

我只是咁啱係這些中學的Web Page 望到, 你想叩邊間, 咪留意邊間的邊間Web Page啦

聖公會林護紀念中學
http://www.lamwoo.edu.hk/echannel/s1admission_s3.php

headwind 發表於 12-6-18 15:34
回答竟然是: 沒有叩門位!

是否我問得太早啦?
明愛中心以往有出一本升中指南,有列出部分中學接受申請叩門位的日期同資格。仲有係你響放榜前1個禮拜到打電話同埋入你d目標學校個網度睇,有d學校仲要係放榜前一至兩日先upload d申請資料上網㗎,唯有勤力d啦!

唔該大家

多謝大家提供的資料!!

回復 headwind 的帖子

我知道有d學校真係無得叩門.

有d學校係, 如果你自行沒有選佢, 係唔接受你叩門, 而有d雖然接受叩門, 但要你考筆試考全日, 浪費你去另一間叩門的時間, 又有d學校, 當你考完筆試後約一小時就可以公佈收生名單(但有一堆學生考左半日入學試, 無可能改卷那麼快), 根本係內定, 而有不少的學校, 在第3階段收熟人(皇親國戚)
‹ 上一主題|下一主題