用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

油天二年玨筆試 [複製鏈接]

剛剛上星期六9-6-2012我仔仔考完二年班筆試, 想請問有無家長的小朋友考過,知吾知會有多少學位 ?
   1    0    0    0

小兒也考了P5插班試, 等消息中。 怛可能有面試....., 學位一定唔多。

回復 Gloriasogashiwa 的帖子

妳仔仔點解小五還要插班, 考筆試題目深吾深呀?

因為二仔今年報小學, 想哥哥博一下入間好D益下細佬。
小兒話中文好淺, 數學一題唔識, 英文兩題唔識, 但給它打個8-9折就差不多。
P5有7人報名, 5人出席考試, 但不知會收几人, 而其他人表現如何?
P2有好多人考, 希望大家都有好消息啦!

上次見到P5很少人去考,我都希望妳仔仔得喇 ! 而P2合共40幾人, 分為兩組, 我仔仔文同數學各兩題吾識, 英文有四題吾識,佢話英文好深, 妳仔仔現在讀邊間小學?我都希望得,因我有個細女, 今年要報小學

我個仔讀深天, 他說英文較深, 有兩個形容詞未教過, 數學就深小小, 中文好淺咁話。 但就算全部識晒都未必考到, 他讀緊精英班, 算是band 1學生。

我仔讀大天,他本身幼稚園讀過York,所以程度都深, 其實全部天主教小學都會深少少, 點解妳話未必入到, 妳仔仔有分精英班咩, 妳點知 ?

他們深天由P4開始有精英班 (70人, band 1 - band 2 頭學生)。
真是巧合, 我弟弟住維港灣, 侄仔和侄女也讀York, 侄仔去年P1叩門新油天失敗, 而舊油天面試失敗, 現讀私校。 只怕一山還有一山高, 人外有人呢。
听朋友說新大天的校長是由油天調過去的, 也是所好學校呀!

我仔是舊大天, 想問點解未必考到油天 ?

聽個個家長講新油天好好, 其實有什麼好?

校長信講明沒有插班生名額, 但有見詢問者眾, 才進行筆試和面試, 特別優秀的學生再有機會, 競爭咁大, 難呀!  P1叩門收了16人。
有律師朋友的朋友任職教育局要職, 他兒子放棄名私校而入讀新油天, 說學校升中派位好等等。

雖然如此, 但點佢都有些學位推出

弟婦剛打tel來說她朋友上周五收到電話, 現在面試中 (父母+小朋友, 插班P3), 明天有結果, 小兒機會很低了。

妳弟婦的小朋友是否讀書很叻和他讀邊間小學, 他考筆試是不是全部都識 ?

其實有些家長講如收一個小朋友就會致電不是寄信通知, 如收到信就是唔收,即是學校講同是兩回事喇

我弟婦朋友的小孩而並非侄仔(聖芳濟各P1)或侄女(德望P2)插班。

Gloriasogashiwa 發表於 12-6-25 16:56
我弟婦朋友的小孩而並非侄仔(聖芳濟各P1)或侄女(德望P2)插班。

Have they participated the exams by YT?  

Just curious, is it difficult to get into 聖芳濟各?

侄仔去年叩門新/舊油天P1都失敗了 (舊油天曾面試), 但8月26日收到聖芳濟各tel叫他去注冊, 他有考入弘立 (學費太貴和太遠放棄了), St. Paul Boy's waiting。
侄女考到 St Paul's Co-Edu (學費太貴和太遠放棄了), 聖芳濟各, 德望, 真光, 王錦輝 & DGS waiting。

其實油天唔知收什麼學生從邊方面去收人?

你有收到消息嗎?  
我也想知道油天的收生標準, 侄仔成績唔差 (SFA每班第3, 每級15), 也參加泳隊。 當然他現在不會考慮油天。
‹ 上一主題|下一主題