用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 2012-2013小一新生
樓主: casttle
go

2012-2013小一新生 [複製鏈接]

回覆:2012-2013小一新生

Chingching,你好!
知你小女剛讀完小一,近日為小兒準備開學用品,有些問題想問問:
1.每天小息是否全校學生都到地下操場小息?
2.每天要預備多少食水給他帶回校?需要一個多少毫升的水壼?
3.你小女去年有沒有自備水果作午飯後食用?
4.你女兒是否學校訂飯?味道如何?是否需要自備餐墊及餐具?
5.午膳時間是否足夠?小一生是否能有足夠時間吃完飯?
不好意思,太多問題,謝謝回覆!

carmenleung 發表於 12-8-14 23:09
Chingching,你好!
知你小女剛讀完小一,近日為小兒準備開學用品,有些問題想問問:
1.每天小息是否全校學 ...

1. 有時可以,有時要留在班房小息,視乎禮堂或操場有冇其他班別用緊.

2. 夏天我會給她的水壺會大少少,約450ml方便她多飲水,冬天會用一個細一半左右的水壺,學校亦有飲水機可以加水,你可以自己恆量下.我試過冬天好凍個幾日俾個保溫水壺她返學,等佢唔好咁凍天氣仲要飲凍水,真係凍上加凍咩點知學校唔俾,佢話驚小朋友會用來打,有危險Wor.

3. 我好少俾水果佢返學食,懶懶地有時整隻香蕉俾佢返學,不過我都見有小朋友帶meet開的橙,提子,萍果等等.好像下學期左右學校會有一段時間是全校的水果日,逢星期三有帶水果返校食的會加貼紙,鼓勵大家多吃水果.

4. 我是訂飯的,上年開學訂飯前飯商會送一盒飯給家長試試的.味道當然沒有屋企煮的好吃,如果訂飯它會送一套餐具(Spoon & Fork) 及餐墊給你,你亦可以自行購買自己喜歡的餐具(冇規定的).套餐具每天要拿回家清洗,明天帶回校用,餐墊留在學校,星期五或明天是放假才拿回家清洗.

5. 吃飯時間對我來說當然不夠,因為她平時吃飯是超超慢....起初會有義工EE幫她們拿飯,叫她們專心食...一定要食一半或以上的飯量,不過我估我個係一半都冇的,因為每天夜學很快要找東西吃.

回覆:chingching2005 的帖子

謝謝你的回覆。

各位,開學兩星期了,你們的仔女適應嗎?我個仔都OK,不過佢成日都話小息唔夠時間食野。早幾日收到英默範圍,嘩!第一次已經有15個生字,10句句子,好多,唔知會默幾多呢?

Hello! 大家好,好高興係呢度和大家分享.

大家好!我個仔入了1B,基本上佢都OK!係冇得瞓晏覺令佢有d唔慣

回覆:carmenleung 的帖子

我個仔都派咗Notebook,一樣有15個生字同10句句子。但佢話老師講只需要黙第1-5句句子,都係同佢溫5句咋!

小一家長唔洗擔心,月尾前會派發英默光碟CD,到時便可一路聽一路預默囉!

我地兩公婆都要返工,而我返得早送唔到個仔,爸爸返晏D,送咗個仔返學才返工,至於放學就坐校車由公公接。
我都覺得俾一年級參加的課外興趣班太少,我俾阿仔自己揀,佢話要參加水墨畫,今日收到通告取錄要交費喇!

回覆:emilylamlw 的帖子

Del

回覆:emilylamlw 的帖子

我個仔叫Justin,同你個仔係朋友仔,日日一齊玩㗎

我個囡都係1B班,暫時來講都係同女仔玩多,而她想參加水墨畫同乒乓球,但撞期,只能選一,今年會選了乒乓球先。

明天默中文,都唔知要默幾多。是否真的第一、二課生字,再加第二課課文呢?你地仔仔囡囡溫好未呀?

回復 shankybb 的帖子

我同佢溫晒呀!因為,我見英文默書都係要溫晒同默晒所有範圍。搞到我頭都大!

shankybb 發表於 12-9-24 11:35
我個囡都係1B班,暫時來講都係同女仔玩多,而她想參加水墨畫同乒乓球,但撞期,只能選一,今年會選了乒乓球 ...

我個仔都有玩乒乓球同參加小提琴

‹ 上一主題|下一主題