用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官立嘉道理爵士小學
樓主: wing615
go

官立嘉道理爵士小學   [複製鏈接]

引用:Quote:Sumyeema1+發表於+12-6-8+17:41+忍唔

原帖由 wing615 於 12-06-08 發表
你嘅假設完全正確, 我都認為下年/往後嘅家長真係唔好咁揀~~~~
我當初真係好stupid咁想入邊間就順住填, 毫 ...
之前有朋友都因為只見到「官立」兩字而將佢填入頭十位入。結果當然又係中咗!最後叩門叩回第一志願嘅心儀學校。

Charlotte_mom 發表於 12-6-9 11:13
Good luck! 如有需要可以去東區家長會問問,佢地比較熟太古,不過base on而家佢地既discussion, 太古應該幾 ...

知道 + 多謝!!
今日超多人IN軒上, 而且結果可能要7月先知, 所以應該會入咗太古先.....
不過如果之後想再轉, 會唔會好衰???

babybear 發表於 12-6-9 11:27
之前有朋友都因為只見到「官立」兩字而將佢填入頭十位入。結果當然又係中咗!最後叩門叩回第一志願嘅心儀學 ...

咁佢成功嗎???

引用:Quote:babybear+發表於+12-6-9+11:27+之前

原帖由 wing615 於 12-06-09 發表
咁佢成功嗎???
好好彩,佢叩番入第一志願果間!
Good luck!

babybear 發表於 12-6-9 21:47
好好彩,佢叩番入第一志願果間!
Good luck!

congratulations!
I hope "the Best is yet to come" la~

有很多家長會了解這間小學呢 ?

我哥哥的女兒和我的女兒是就讀這間嘉道理爵士小學,她們現在已上中學了,我哥哥的女兒高我女兒一級,她們倆個都能夠派到同區Band 1既英文中學,其實小朋友唔會有歧視對方,祇有香港人家長會歧視南亞人士,在香港南亞人士係小數民族,何來有歧視,同區有很多名校,但是校內競爭激烈,要成為校內Band 1學生並不容易,我女兒曾參加教署既學校評估,嘉道理小學英文,數學成績在同區不錯呢,祇有中文一科會比其他學校低一些,不過近年學校都加強香港學生中文課程,
所以不是好多家長所講一文不值

女兒就讀這間小學六年,她已享受了六個年頭快樂童年,相比在其他名校小朋友,她學習比較輕鬆

回復 wing615 的帖子

試下李賜豪,上緊位,好似唔差,同埋今年有人放第5都派到. 8/6要IN喇,妳上WEBSITE睇下 .

醒目開學勳章 王國長老

所以我叫家長自己去睇下, 睇完ok註冊都安心

睇是看不出來的,每間學校都有Band 1 - Band 3學生,最令人留意的是Band 3學生,說真一句南亞裔唔係壊,不會壊到食煙,條裙太短,他們是有一些頑皮但不算壞

醒目開學勳章 王國長老

睇唔係睇成績, 係睇學生返學放情況, 藉此對校風有所了解

秩序沒有傳統名校一樣,一郁就罰到你怕,所以有時外人睇落好似秩序冇咁好,
但是當老師/校長要求時,小朋友都會安静下來,我唔覺校風有問題,
最重要是家長怎樣教導子女

I talked to a boy who is still studying at 李賜豪.  He is in 精英 class.  He said he is allowed to order takeaway fast food and be delivered directly to the school.  And he is the only one who is currently doing this.  To my impression, this school is rather "considerate".

引用:+本帖最後由+daisy17772+於+13-6-3+18:28+

原帖由 daisy17772 於 13-06-03 發表

I talked to a boy who is still studying at 李賜豪.  He ...

daisy17772 發表於 13-6-3 18:27
I talked to a boy who is still studying at 李賜豪.  He is in 精英 class.  He said he is allowed to o ...
一般家長對嘉道理有所考慮,因為大多數家長都不了解這間學校,我女兒小一派位是太古小學,後來自己叩門考到北角官立上午,不過最終選定嘉道理,對很多家長來說我的選擇有些不智,其實我哥哥的女兒早我女兒一年入讀嘉道理,所以嘉道理的情況比一般家長更為了解,選擇嘉道理是因為我想女兒有一個快樂童年,用英文學習並與人溝通,因為女兒是香港人,一班之中祇有5-6個香港學生(可以算是班中小數民族),老師往往會更加留意香港小朋友的學習,就讀六年中每年皆可代表學校參加校際中英文朗誦比賽,中文講故事比賽,英語話劇比賽,我相信如果我女兒就讀傳統小學,能代表學校參加比賽機會要多,所以女兒中學自行收生面試時,面對答問皆有良好的表現,(以我所知嘉道理中學派位一定是英文中學優先,除非家長選擇中文中學)
我不是鼓勵其他家長選擇嘉道理,祇是分享我所知給大家

回復 richardhau 的帖子

所以d人講"無好既學校,只有合適既學校", 人地眼中差既學校唔等如唔合適自己仔女既學校,要睇下自己點衝量.

回復 fredacheung 的帖子

其實香港學生在嘉道理讀書成績有優勢,一般都會在(Band 1 - Band 2),所以香港學生派位不差

richardhau 發表於 13-6-4 10:02
一般家長對嘉道理有所考慮,因為大多數家長都不了解這間學校,我女兒小一派位是太古小學,後來自己叩門考到北角官立上午,不過最終選定嘉道理,對很多家長來說我的選擇有些不智,其實我哥哥的女兒早我女兒一年入讀嘉道理,所以嘉道理的情況比一般家長更為了解,選擇嘉道理是因為我想女兒有一個快樂童年,用英文學習並與人溝通 ...
You have your own discernment, disregarding of what other ppl may probably say.   You're a brave mom !  

daisy17772 發表於 13-6-4 13:39
You have your own discernment, disregarding of what other ppl may probably say.   You're a brave mom ...
唔清楚間學校有什麼優勢,盲目選擇叫勇敢,知道底蘊去選擇祇可以說是經過考慮,香港人家長在這學校是非常團結,子女入讀Band 1英文中學都是他們的願望,有學生家長除了大仔入讀外,佢地都會張細仔放入這間學校讀小一,如果冇信心,一定會選擇其他學校
簡單來說每間小學都有Band 1 - Band 3學生,Band 1 學生就會派去Band 1既中學,當然每間學校分到既Band 1學額有多也有少,不過掛得"官立"兩個字,教育局都唔想整衰自己既名聲,一般唔會太差,所以Band 1分到既成功率高於其他學校(因為好多南亞裔Band 1學生都唔揀Band 1中學),所以......(ha ha)

再分享多少少給大家,我女兒現在讀既Band 1英中,是有附屬小學,附屬小學小六有四班,中一又是四班,因為是津校,所以四班中有一班給政府派位,另外一班就留給自行收生,所以祇得一半人可以原校升讀,如果小朋友成績在中游位置,做家長既會更不知所措,別以為今天入了名校就有保障,其實到小五,小六升中時子女成績在中游位置,家長更担心,選校更難
‹ 上一主題|下一主題