用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰 part 3
樓主: do-re-me
go

論盡溜冰 part 3   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Smiile+於+12-06-16+發表學溜

原帖由 小豆媽 於 12-06-16 發表
我諗過左比賽(11月),我兩個女都會「斬纜」,實在太貴+唔抵!

反而我老公唔捨得,因為係佢一手一腳陪win ...
ballet spin?無聽過呢個spin wor,點樣架
咁你囡囡中間(8月-11月)會轉去邊?我依家仲睇緊O會轉去咩場,如果係megaice就唯有轉教練

引用:Quote:原帖由+小豆媽+於+12-06-16+發表我諗

原帖由 chingmandy0705 於 12-06-16 發表
ballet spin?無聽過呢個spin wor,點樣架
咁你囡囡中間(8月-11月)會轉去邊?我依家仲睇緊O會轉去 ...
Ballet spin不是考試動作。
我唔知點形容。
如果你識跳芭蕾舞,就會知。
等如pirouettes en dedans in attitude derrière

回覆:do-re-me 的帖子

好貴呀!

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 小豆媽 的帖子

如果Wing and bo有興趣加有天份,當自己用少D都供啦 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

引用:+本帖最後由+Smiile+於+12-6-16+12:44+編輯

原帖由 Smiile 於 12-06-16 發表

回復 do-re-me 的帖子
有咩工具?

引用:回復+do-re-me+的帖子 咁你請假去旅行返黎

咁你請假去旅行返黎重有無位比返你架 ?
我發現除外我之外個個都唔補堂,係'tun'去下禮拜

醒目開學勳章 貢獻勳章

乜都有D啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

最重要sure教練留位俾你

引用:回復+do-re-me+的帖子 最重要sure教練留位

最重要sure教練留位俾你
我無咁多錢去2個月旅行,唔係2個月唔學,只係大約請3堂假,如果教練咁向錢看3堂都唔等得,都唔係一個好教練,我學你話齋自學或唔學算了,反正我女無天份

引用:回復+小豆媽+的帖子 如果Wing+and+bo有興

回復 小豆媽 的帖子

如果Wing and bo有興趣加有天份,當自己用少D都供啦 !
咁.......
其實我唔覺得我果一肥一瘦有「天份」。
Wing有同學(大佢一年),FS6了。
我兩個女都係平平凡凡,冇gift的,我sure

醒目開學勳章

do-re-me 發表於 12-6-16 00:16
加3百蚊實在太離譜,趕客咩原來考慮好唔好暑假學多一堂,而家返而諗去旅行請假唔補(我好衰)

...
真係貴得好緊要,一下子加咁多﹗:;pppp:

醒目開學勳章

小豆媽 發表於 12-6-16 15:29
我諗過左比賽(11月),我兩個女都會「斬纜」,實在太貴+唔抵!

反而我老公唔捨得,因為係佢一手一腳陪win ...

我比都唔舍得,放左咁多心機,而學有所成,放棄好唔值啊﹗

醒目開學勳章

小豆媽 發表於 12-6-17 00:08
咁.......
其實我唔覺得我果一肥一瘦有「天份」。
Wing有同學(大佢一年),FS6了。

其實天份其一啦,pump錢去上學係好緊要。又一城眼見好多,上到FS8,邊個唔係一味燒銀紙,佢地學一個星期,等於你地學三個月,每星期每天上一小時計﹐上五天,都十堂喇,何況唔止呢個數目,眼見人地升得快,D錢燒得仲快呀。

引用:Quote:小豆媽+發表於+12-6-17+00:08+咁....

原帖由 choleliu 於 12-06-18 發表
其實天份其一啦,pump錢去上學係好緊要。又一城眼見好多,上到FS8,邊個唔係一味燒銀紙,佢地學一個星期, ...
我唔需要「升得快」,順其自然,上堂盡力就得了。
我唔係要佢入國家隊去奧運會呢。
日日上一個鐘又練兩個鐘,唔洗讀書咩。
比佢5歲5級10歲10級又如何?
之後又點呢?去奧運?
要重點發展溜冰,錢真係唔少得。
HK又唔支持溜冰,連一個似樣的大場都有,仲執吓一個少一個,都係當興趣玩吓。

引用:Quote:小豆媽+發表於+12-6-17+00:08+咁....

其實天份其一啦,pump錢去上學係好緊要。又一城眼見好多,上到FS8,邊個唔係一味燒銀紙,佢地學一個星期, ...
日日上一個鐘又練兩個鐘,唔洗讀書咩。
比佢5歲5級10歲10級又如何?
之後又點呢?去奧運?
要重點發展溜冰,錢真係唔少得。
HK又唔支持溜冰,連一個似樣的大場都有,仲執吓一個少一個,都係當興趣玩吓。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 小豆媽 的帖子

小豆媽

我都係咁諗。。。唔係因為我個女唔掂我先咁講,由佢開始學溜冰開始,我都知佢個人的 "建構" 有問題,包括佢平衡力唔掂、然後係軟件唔齊包括無火、無時間練咁多,去到今年要考IB更加小心唔好跌傷,所以限制和自我框框加培。

只係香港又唔支持溜冰,近年多人學左因為 "興"左,香港連一個似樣D GE溜冰場都無,唔好話我講得衰,唔洗好多年我古又有場執...發展商會知道擺個溜冰場又唔係賺到好多,佢要賺就要加租,但溜冰場總不能不斷加學費維持,維修一塊冰包括部洗冰車唔平,又無支持,點算 ?

係日本,D場真係好大好靚,真係唔同好多。其實日本都唔主力發展溜冰不過二公主佳子鍾意溜冰算係一段時間吸引左D國民又玩,但佢地本身地多地大,冰場都可以標準D。

真係好多小朋友由朝去到晚,練到晚,日日學,我都諗唔洗考試讀書 ? 有人問我佢個小朋友學游水好定溜冰好,我答唔識溜冰唔會死,就算世界突然返去ICE AGE識溜冰都無用;但唔識游水跌左落水但浸死,當然我好似好無理一個人唔會無端端跌落水。咁小朋友興趣都緊要,作為家長要學習去教小朋友分配時間,讀書一定要讀,學溜冰都一定要練要盡力,但就唔好當溜冰係將來事業之一。點解 ? 因為行頭大細,一下唔好彩衰一次可以一世都無運行,除非好Top好Popular否則發展空間太細。當part time就okay ge。

現今成日話求學不是求分數,唔好玩啦 ! 無論係讀ISIB制學校(我女果間), 私立直資津助等,都係分數行頭,小朋友細細個參加D MUG Starter, movers, flyers都係數盾、去到考pet又睇分,IB考試都要有22分叫合格有cert ! 所以其實唔好話溜冰,連音樂藝術都真係 "課外活動",學有所成做下part time就不錯又有多個興趣 (人生開心d),不過始終有張 "沙紙"先係最重要。

希望無得罪人啦 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 小豆媽 的帖子

我個女都簽左名,佢好相信簽個名會 "救"得返溜冰場,叫埋我同daddy去簽

引用:Quote:原帖由+choleliu+於+12-06-18+發表其

原帖由 小豆媽 於 12-06-18 發表
日日上一個鐘又練兩個鐘 ...
我都簽左,仲叫d朋友趁執前去玩下,簽個名,當支持下,吾好成日俾d大財團蝦

我響又一城見過有個學生落堂,我聽到佢教練同佢阿媽講:聽日同今日一樣,2至4點半.個阿媽話:又4堂?教練話:可能上多半個鍾

引用:Quote:原帖由+choleliu+於+12-06-18+發表其

原帖由 do-re-me 於 12-06-19 發表
我響又一城見過有個學生落堂,我聽到佢教練同佢阿媽講:聽日同今日一樣,2至4點半.個阿媽話:又4堂?教練話: ...
咁就成千蚊

‹ 上一主題|下一主題