用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派咗去荃灣浸信會聯會小學, 請問好嗎?
go

派咗去荃灣浸信會聯會小學, 請問好嗎? [複製鏈接]

因有細佬跟着今年又考小一了, 哥哥派了這間好嗎? 要唔要叩叩出面九龍嗰 D 律校呢 ?
好煩 !

fw9166  呢間係荃灣爭崩頭,妳唔讀係妳損失.  發表於 12-6-3 17:03
   0    0    0    0

聽我同事講呢間係頂級揀手o既...

回覆:karenlohy 的帖子

浸信聯D位好搶手架,好多人去扣門的

哇!唔洗啦!侄女爸妈都是官校老师,都首选这间!他们都是住荃湾.
恭喜你先Arm!

回覆:派咗去荃灣浸信會聯會小學, 請問好嗎?

咁好學校都唔要?咁你好第一自願揀咗邊間?

引用:因有細佬跟着今年又考小一了,+哥哥派了這間

原帖由 karenlohy 於 12-06-02 發表
因有細佬跟着今年又考小一了, 哥哥派了這間好嗎? 要唔要叩叩出面九龍嗰 D 律校呢 ?
好煩 ! ...
浸聯選第幾志願呀?第一又選咗邊間呀?

應該係有私小backup???

我同事當年叩門成功都冇讀, 只因大坑真光後補取錄...

多謝大家覆我呀!

其實我係乙部第一派中的, 甲部三間都選九龍塘, 因小兒喺九龍塘讀幼稚園, 所
以唔太熟荃灣網 D 學校.

而我自己係無任何直資/私校 back up 的, 因考唔到 !

聽到你地咁講, 我都放心咗 多謝你哋呀
我 C6 就覺得唔需要叩門啦! 我就心大心細想叩 陳守仁 / 九龍塘官小 或 民生博多博, 需知機會微,
始終浸信會這間中文小學, 我怕上中有困難, 英文唔夠人好.....

thanks again !

karenlohy 發表於 12-6-3 00:37
多謝大家覆我呀!

其實我係乙部第一派中的, 甲部三間都選九龍塘, 因小兒喺九龍塘讀幼稚園, 所

放心啦, 好學校一間, 但荃灣區中學校網就差dd..
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2389513&extra=page%3D8&page=1

讀浸聯後,建議你下一步就...睇吓d家長既討論啦!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2391419&extra=page%3D1

回復 qaz2012 的帖子

荃灣喇沙? 原來咁勁既咩? 可否具體分享有咩咁好?

請問有無人唔係第一志願都入到浸聯呢 ? 我個朋友今年選佢第一, 但派唔到好失望.

qaz2012  學校外形新及靚,我估計每年超過500人揀佢,係荃灣第一選大熱門  發表於 12-6-3 01:49

恭喜

引用:回復+qaz2012+的帖子 荃灣喇沙?+原來咁勁

原帖由 HelloMK 於 12-06-03 發表
回復 qaz2012 的帖子

荃灣喇沙? 原來咁勁既咩? 可否具體分享有咩咁好?
我相信冇人會唔係第一志願入荃浸喇。

回復 Jackieson 的帖子

Jackieson, 多謝你比 D 資料我, 荃灣中學網唔好? 我見好多人自己考第二區, 好似都唔錯 !

另有 JM 話佢係荃灣喇沙 ? 咁犀利 ? 我未聽過呀!  

超幸運,我係你即刻快d去補條六合彩

karenlohy  謝謝!  發表於 12-6-3 14:06

我都係甲3間九龍塘,乙部浸聯,結果派左第十志願,不過我始終鍾情九龍D小學,所以無所謂,一心出去叩門.

回復 701003 的帖子

謝謝!

回復 abinayams 的帖子

你諗著叩邊幾間?

引用:回復+Jackieson+的帖子 Jackieson,+多謝你

原帖由 karenlohy 於 12-06-03 發表
回復 Jackieson 的帖子

Jackieson, 多謝你比 D 資料我, 荃灣中學網唔好? 我見好多人自己考第二區, 好似都 ...
平心而論,荃灣好多小學都好好,例如海官、荃官、馬基等等,每個家長都會有最愛的小學,有些家長亦會有D微言,無話邊間最好,只有最適合小朋友的學校,向小朋友出發啦!亦都要睇地區,唔好比小朋友舟車勞頓咁返學,因小學放學後會有好多課多活動。既然你只是乙一揀而且又派去浸聯,係好幸運㗎!放心讀啦!但如果你真係好鐘情九龍塘的小學,你當然可以叩門而放棄浸聯啦,會有好多家長多謝你㗎!荃灣只得四間B1中學,爭崩頭,競爭大囉。但唔係而家諗囉,應該在揀小學派位前諗定㗎啦!

‹ 上一主題|下一主題