用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普通話繞口令比賽的要求
go

普通話繞口令比賽的要求 [複製鏈接]

如題, 大家的意見如何
   0    0    0    0

在學校定公開

昨天小朋友參加公開公開比賽得到冠軍者竟然是因為夠慢

回覆:普通話繞口令比賽的要求

最緊要有節奏,發音準,唔一定好快。小女五歲時有幸攞過優異獎。

YY Mom :-D

我唸要清楚聽到講咩野, 如果聽唔清, 幾快都冇用!

阿仔剛剛參加完個朗誦比賽. 個比賽規則係咁寫:

繞口令項目:評選以演譯技巧、速度及清楚程度作標準,但並不代表以最短時間完成之參賽者為奪魁者

我仔第一次參加得第四(好開心), 我地都無經驗, 不過我地果組第一至第三都係朗得好清楚, 唔係超慢, 都有d速度, 其中第二名個女仔, 開turbo但好清楚.  

回覆:普通話繞口令比賽的要求

繞口令和朗誦是有點分別:
1.繞口令比較着重 節奏感,要字正腔圓,不能因為快而含糊.吐字一定要好清晰.
2.朗誦的要求比較着重感情,一定要代入作者寫作的意境,當然字正腔圓是少不了的.最要緊也是最最重要的是意境要合評審的口味.
我比較喜歡繞口令-------比較容易(我囡獲銀奬那次因學校考試)用極少時間來準備,大約是校際朗誦的1/20左右.
我囡朗誦最叻果次是校際亞軍,
其實次次只是差一分就可以拿季軍了(就是欠意境)

如果想要見學校繞口令是一個不錯的選擇.
‹ 上一主題|下一主題