用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 齊加入討論升小三暑假學邊種數較好?
go

齊加入討論升小三暑假學邊種數較好? [複製鏈接]

各位家長: 又快到暑假了,  大家準備咩course比子女讀呢? 我女暑假後升小三, 究竟暑假忽佢學邊種數較好呢?  上網check過, 太多都係唔知點揀, 有selin/ enopi/ KWIK/ 奧數/ 珠心算/ 公文數...
我女讀幼稚園時學過公文數....不過一味做, 佢好好勳, 坐唔定, 唔啱佢, 而家tutor 叫我比佢學enopi, 請問有冇家長嘅小朋友讀過呢?? 請入嚟傾傾!
   0    0    0    0

我囡囡的數學底子較差,有個別的TOPIC需要我的解釋才能明瞭,可以會自己教.

因為我女係讀英數的,所以我好難比意見!補習老師話enopi會較適合佢。

回復 SnowWhite.hebe 的帖子

如果佢學英數學enopi較通合!!!

如果想緊貼學校的課程數硏或學林都唔錯

囝囝mama:  請問你小朋友是否學過enopi或是有朋友仔女學過呢?  雖然我女係讀英數, 但我都想知enopi係唔係真係ok同開發到思維呢?  如果只是用英語教數學....恐怕只會浪費時間, 最怕係嚇怕囡囡日後對maths抗拒!

kkhon  之前呀仔K2時數很差,學左之後計數同思考都好快。不過現在學校中文教數學所以cut左冇學。  發表於 12-5-15 23:18

kkhon:  請問點解數硏或學林會係緊貼學校呢?同埋有咩好處呢?

kkhon  這2種是中數是配合學校的教學進度去做練習,有邏輯推理、應用題、運算、圖形等各種有關數學都有,但如果學校是英數我諗e-nopi會啱d.  發表於 12-5-15 23:14

Kkhon:  明白了, 我會選enopi, thanks!

SnowWhite.hebe 發表於 12-5-14 13:22
各位家長: 又快到暑假了,  大家準備咩course比子女讀呢? 我女暑假後升小三, 究竟暑假忽佢學邊種數較好呢?   ...
我個女K3下學期開始學Enopi Maths, 現在小二仍KEEP住學
我覺得OK,  每星期用15-30min 做功課不太辛苦,, 我個女仲好鍾意做Critical.
學Enopi令佢心算快咗, 平日運算亦少咗 careless mistake, 所以佢在校的數學成績都算穩定, 唔會一時好高分, 一時又好低分.

Remark : 我女幼稚園是英文數, 小學是中文數.

ppsfung :  真嘅! 太好喇, 等我都試吓幫個女報名.  你個女係唔係係學校學英數架? 所以先讀enopi?
‹ 上一主題|下一主題