用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小三要考TSA?
go

點解小三要考TSA? [複製鏈接]

究竟有咩作用?攪到而家連小一都咁谷, 有咩意思?
   1    0    0    0

引用:究竟有咩作用?攪到而家連小一都咁谷,+有咩

原帖由 hotingmum 於 12-04-23 發表
好多學校不重視Tsa,成績都很好。

回復 hotingmum 的帖子

影響學校 banding; 間接影響派位

tsa只係反映學生對某科的學習程度,教署再根據學生程度給予學校指引,而唔係反映banding
pres1先係影響banding

peremum    發表於 12-4-23 21:31

王國長老

回覆:點解小三要考TSA?

簡單講TSA同小朋友無關。唔需要刻意操練。只係學校既事。

醒目開學勳章 王國長老

edea 發表於 12-4-23 23:04
簡單講TSA同小朋友無關。唔需要刻意操練。只係學校既事。
正正因為係學校既事, 所以學校好 "隆重其事" 地中英數加多三本厚厚既 TSA 練習畀囡囡做
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hotingmum 發表於 12-4-23 14:13

2為何要設立全港性系統評估?
  • 評估能為政府及學校管理層提供學校在中英數三科的水平資料,主要目的是幫助學校改進;並讓政府對有需要的學校給予支援,亦有助監察教育政策的成效。
  • 評估設計的目的是評估學生在基本能力水平的學習表現。學校可善用評估數據以改進學與教的成效。

4全港性系統評估是怎樣施行的?
  • 分別在第一、第二及第三個學習階段完結時施行 (即小三、小六及中三)。

擇自 http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/PriFaq.html

回覆:cstchan 的帖子

Who run the test? HKEAA and not Edu Dept, what do the principals think?

Exam and assessment! Can't blame the schools.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-4-24 13:43
Who run the test? HKEAA and not Edu Dept, what do the principals think?

Exam and assessment! Can't  ...
HKEAA is responsible to run the test.  Of course, it's not because HKEAA would like to find some work to do.  It's one of the polices defined in Education Commission's Report 2000 (http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/en/Introduction.html)
It claims it's for school improvement only (see the link above too).  However, it implements at a critical time, when the Government would like to cut the number of schools!!  So...

點算好  wow... its time to cut their salaries instead, or cut their......... whatever  發表於 12-6-7 10:17

回復 cstchan 的帖子

美麗的誤會
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

但係, 見小三既時間表, 考完學校既試又要考TSA, 不停咁考, 好慘!

巿場主導,勞民傷財。

因為升中時,每個學生都有一個全港排名 (即將全港每個學生排名次),你間學校TSA考得好,學生全港排名就會高,升中排位就會好。

引用:因為升中時,每個學生都有一個全港排名+(即

原帖由 gloria_cwy3 於 12-06-07 發表
因為升中時,每個學生都有一個全港排名 (即將全港每個學生排名次),你間學校TSA考得好,學生全港排名就會高 ...
TSA 是考學校嘅教學!
學生banding 是以pre-s1 厘定!這個先重要。

hotingmum 發表於 12-5-2 09:50
但係, 見小三既時間表, 考完學校既試又要考TSA, 不停咁考, 好慘!
中三都一樣....呢頭考完期考....呢頭又TSA 筆試.........ORAL.....完全都唔關學生事....但就要搵D 學生黎攪.....政府點解要愛折磨香港D 學生...老師......

醒目開學勳章 王國長老

引用:因為升中時,每個學生都有一個全港排名+(即

原帖由 gloria_cwy3 於 12-06-07 發表
因為升中時,每個學生都有一個全港排名 (即將全港每個學生排名次),你間學校TSA考得好,學生全港排名就會高 ...
升中排名係受PRE S1影響,吾係TSA. TSA考得好學校可以威下,就係咁!學校根本可以吾操TSA, 只係學校要lor彩!

家長為何不說不?怕左學校?

回覆:Charlotte_mom 的帖子

都係唔明,係代表學校乜野?

回覆:dolala 的帖子

不過唔洗擔心,係好容易的,因為我女(小三)學校無點操練,只係長假期做過幾份功課,每份唔洗15分鐘做完.最重要係,小女平時學校測驗數學攞6/7字頭,正式考果份竟然攞94分!害我要送佢一份一百蚊以內的禮物.然後學校小測又攞返7字頭

Charlotte_mom 發表於 12-6-7 18:38
升中排名係受PRE S1影響,吾係TSA. TSA考得好學校可以威下,就係咁!學校根本可以吾操TSA, 只係學校要lor彩 ...
我是中學教師,我對小學 tsa 認識不多。但中三的 tsa ,其實只係分 "合格" 同 "唔合格" ,其實 "唔合格 " 是很難的,因為中三份卷真係好淺,考得好其實一o的都唔威。但一般中學 (名校可能唔駛) 都會操 tsa ,真係唔知為乜。其實我地都好辛苦,放學 / lunch break 都要補課,我地都唔想補,但上頭叫到,無得反抗。
‹ 上一主題|下一主題