用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝有信
樓主: kanlawts
go

體藝有信   [複製鏈接]

回復 k_0530_a 的帖子

話須如此'用家是佢', 但亞仔思想還未成熟, 而佢唔想叩門ge原因係'懶'+唔想再考試囉! 而佢派左間學校我又唔係太了解是好是壞, 才那麼擔心~ Anyway, 現階段只好看看佢日後發展如何....

我囡有信唔得,7月10日有叩門,但冇得in 。我全家都好失落,前日打電話比學校,全系電話錄音,講中一收生已結束,冇人接聽,亞囡好唔開心,請問咁係未已冇機會入?唔知中二有冇插班,請各位幫忙回覆及建議一下。非常感激!!!

回復 winny0333 的帖子

我個仔又無收過講唔得,唔收之類ge信, 只係10/7嗰日知道結果唔係派'ti' 咪知唔收佢囉, 點解你地會有信通知唔收架呢? 而想在中二插班, 成績,pe/va相信要好標青才行, 會唔會更難? 不如現階段好好鼓勵入唔到心儀學校ge小朋友,唔收你係這間學校ge損失, 現在應要為自己爭氣, 要更努力讀好d書, 努力培養自己興趣/發展, 相信d小朋友會喜歡聽到lee d鼓勵說話

亞女收ge信唔係叩門後ge,而係面試後收到果封,當時收到果封信比左個希望她,點知又去吾到,所以失落好大。已加叩門入左band2b ge學校,但亞女唔太開心,鼓勵的說話當然有講,我相信她需要時間去平複。

回復 winny0333 的帖子

個封信無好過有,有人唔同板本反而收左,繼續鼓勵小朋友,未來仲有好長的路

回復 kanlawts 的帖子

係嘎!我會繼續鼓勵她。今次的放榜對亞女打激好大,細想又未必係件壞事,比她受的挫折都好,事關已加ge細路實在太幸福啦,相反路太順ge話,反而唔係好事。

各位加油
‹ 上一主題|下一主題