用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Bb有事,很難決擇是否不要?
go

[聽/語障] Bb有事,很難決擇是否不要? [複製鏈接]

朋友剛照完結構,醫生話bb可能會有小耳症,很煩惱,是否不要?朋友和丈夫都是高齡人士很難得才有Bb,本來很高興,但現在這個消息真無法接受。生出來又怕他會變成有缺陷的人,影響一生。很難決擇?請給意見
   0    0    0    0

患小耳症的小朋友可能會有聽力問題,亦可能是絕外型上的不同,聽覺正常。

別人其實很難給你作決定的, 我自己是一個悲觀的人, 每每有事發生時, 我會想最壞的情況, 如果真係發生時, 自己是否能夠解決及承受.
你朋友的bb是否真係有小耳症, 如果真係有聽障, 自己及家人能否接受, 因為真係的話, bb需要接受不同的手術 / 漫長的訓練.
不如找多個醫生查詢,  如有小耳症又無聽力問題的有多少%. 以作參考.  

icanhear 發表於 12-4-20 10:40
患小耳症的小朋友可能會有聽力問題,亦可能是絕外型上的不同,聽覺正常。 ...
是我以前有個同事,可能懷孕都有吸煙,所以bb出世有小耳証,奇怪在私家產驗看不到,
但出世已驗耳,聽力正常!

我bb 都係左耳小耳b, 檢查聽力正常, 但外觀耳仔細, 右耳正常, 在照結構時也照不出, 但沒關係了,, 暫時看見bb 對聽音都好敏銳, 而且帶比我地好多歡樂, 只是bb 大個可能需要做矯形手術, 就等他大個些再決定好了. 最近認識了幾個小耳b 的媽咪, 其實很大程度是外觀問題, 頭髮可以留長一點的, 就看妳的朋友如何選擇了.   

單邊小耳症通常另1邊正常的

林美美 的帖子

我bb都系生佐先知有小耳症,依家未滿月,想請問你,bb只耳仔系會跟住大定系依家系咁大就唔會再生呀?!

我仔而家1歲了.. 小耳比剛出生時會大了一點點.. 可能都跟隨頭仔成長吧, 等亞仔大個D 先做耳殼整形手術.

我仔都快3歲, 一邊小耳, 聽力完全無問題。你朋友最終結果如何?

如果聽力有問題係一世嘅!!
我家姐個仔都係咁!!他而家十歲!!
如果

係乖仔都好D.可能係耳仔有别於其他小朋

友!性格好孤僻!!勁反伴!!左右耳都要带耳機!!
因為自卑,要時常欺負妹妹来吸引父母注意他!!
又試過在文具店偷大量印仔同大量筆!!
成續超級差,做功課超級慢,成曰欠功課,行路以及動作,食飯都一樣!!
我想講嘅係聽力有問題嘅小朋友係集中力同專注都超級差!
仲會引申好多其他問題,除非佢好生性好聽話又或者係囡嘅話!
!如果唔係凑聽力有問題嘅仲難過凑智障小朋友!!
大家生之前要想得非常清楚!!我家姐就冇得選!!
佢宜家曰曰個心情都好悶醋!生在就咁一世!!他又煩你又煩惱!!
何必呢!

以上纯屬個人意見!!不負任何责任!!

回覆:Bb有事,很難決擇是否不要?

‹ 上一主題|下一主題