用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 談填表策略 (#1, #38, #156, #190)
樓主: khmama
go

談填表策略 (#1, #38, #156, #190)   [複製鏈接]

Hi khmama,

我小朋友係band1頭的,按你190#的教導,我這樣填是否可以?
第一.董中
第二.田家炳 / 馬可賓/ 南屯 / 譚伯羽 (不知那間好)
第三.鄉議局 / 陳瑞芝 / 南屯 (不知那間好)
第四.南屯 / 屯門官立
第五.譚伯羽

還有,對屯天/呂祥光/辛亥年可以比些意見嗎..?

感激!

Khmama:
想請教我囝囝喺民生小六學生,而家出咗成績知喺B1級(全級約160名),頭痛緊揀咩中學?有無意見比比下我!
如果甲部跨區揀大埔BAND 1尾救恩或沐恩可以嗎?乙部如第一志願揀民生我怕浪費第一意願機會!試唔試下好?另那些校風好嘅BAND2頭中學可以揀呢?請幫忙比下意見!謝謝!
急急!

khmama,

小兒係屯門區,呈分試成績廿幾,屬B1中,我哋唔係讀小保良,請問有冇機會派董中呢?如果我選:

1. 董中
2. 馬中
3.
4. 屯天
5. 辛亥年
(後面既唔知點排)

我唔想揀屯官及南屯官,咁第三應該放邊間好?定係直接將屯天放上第三?
定係有更好既提議?

星期三要交表返學校了,真係諗到頭都爆,可否教下我點揀呢?
感謝您的幫忙!

Dear Khmama,

小兒是北區小學band1尾,甲部頭三位想填1.甲寅年,2.李嘉誠,3.恩主教定係王肇枝定係鄧顯。而乙部不知怎填,請教導?因本人沒有經驗,請多多指教,感謝!

各位家長, 恕我直言, 其實Khmama已經作出好大幫忙, 最後點揀選, 真係要自己决定囉, 因為最清楚子女的就係自己父母, 外人無可能幫你决定

黃巴士  AGREED!!  發表於 12-4-23 11:50
NCLmama  totally agreed  發表於 12-4-22 13:11

nganc9 發表於 12-4-22 12:09
各位家長, 恕我直言, 其實Khmama已經作出好大幫忙, 最後點揀選, 真係要自己决定囉, 因為最清楚子女的就係自 ...
Totally agreed x 2

carayan 發表於 12-4-22 10:47
Khmama:
想請教我囝囝喺民生小六學生,而家出咗成績知喺B1級(全級約160名),頭痛緊揀咩中學?有無意見比比 ...
救恩是 band 2, 不是 band 1。

回復 nganc9 的帖子

謝謝你的理解. 因為小妹都只係打工仔一名, 仲要係超忙o個隻, 個別回覆會有困難, 亦未必有時間全部回覆, 但我會盡量答, 答唔切唔好見怪. 我亦唔想家長過於倚賴我既回覆, 以免延誤咗交表時間, 所以只可以提供個方法. band1生其實跟我四篇策略去填已經好易做, 而五個策略選邊個又好睇家長心態, 有o的人想搏, 有o的唔想搏, 我係好難幫家長去決定, 因為最終係家長自己去承受結果. 策略已經講晒, 之後可能有o的補充, 家長先嘗試自己排30間先, 真係唔難做, 我再個別回應啦.

Hi Khama, 謝謝你提供資料,但亦有問題想請教妳,
小女是天水圍伊小學生,屬b1A. 首自願為信義,想問第二,三,四可以怎填及從第幾自願開始填他區?謝。

油尖旺本區得一間band2,其餘果d都係他區band2,仲要係兩個位兩個位甘,甘要點填,求khmama指引一下。

Dear Khmama,

請問東區band 2男生應如何選擇?請賜教。多謝!

Heihomum

回復 carayan 的帖子

唔明奌解你仔有直屬中學優勢都唔食住佢?  民中唔好咩?

khmama 你好,
小兒係band 1A生, 以下排名ok嗎, 請比d意見! Thank you!
1 華英
2 銀禧
3 旅港
4 丘佐榮
5 黃笏南
6 迦密
7 培正
8 喇沙
9 華仁
10 伊利沙伯
11 何文田官
12 陳瑞祺
13 民生
14 鄧鏡波
15 九龍塘

回復 khmama 的帖子

真係辛苦你了,幫咗我地好大忙.

khmama

pls check pm.  Thanks a lot!

khmama 發表於 12-4-16 21:57
回復 betsymak99 的帖子
填間band1尾做第一志願, 第二志願開始填band2頭既次熱門, 第三志願填band2中. 第四開始填本區band2, 直到揀唔落手就開始填他區band2中中, 填完就填o的band1執雞
Dear Khmama
Thank you very  much for your comments.  I want to have your further comments
My choice :
自行, 甲&乙1 梁式芝
乙2 : 老師建議 - 聖安當, 可否他區 - 聖母書院 (黃大仙 - 有8個位), 按你之前的banding , 他是2a.

khmama  聖母雖然跌band, 但始終係英中, 都會有band1生填. 建議你選慕德或王華湘.  發表於 12-4-23 22:50

醒目開學勳章

NCLmama 發表於 12-4-20 12:51
khmama,
真係要多謝你既無私, 我小兒學校支援幾乎淨係派文件, 今日依然唔暗示小朋友既banding, 明天就要交 ...

同我地果間一樣, 吾講banding, 吾講全級名次, 就連自己果班嘅名次都吾肯講, 其他同學成績考成點又話無統計過

kate_je  My son's school also the same, can asked for nothing about.  發表於 12-4-23 22:46
khmama  有冇搞錯!你地學校有冇家教會幫你? 再唔係就要自己做資料搜集, 問上年o的學生派去邊. 又或者搵唔程度既直資黎估下自己被接受既程度.  發表於 12-4-23 22:42
k_0530_a  乜資料都無! 點填 ? 不如表都晤洗派比D家長 . 淨係叫您地簽個名授權由學校全權辦理算啦 !  發表於 12-4-23 15:50

THANK YOU KHMAMA~

睇完終於有點頭緒, 真係好感謝KHMAMA 的無私奉獻  
‹ 上一主題|下一主題