用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 細細個就玩IPad IPhone
樓主: bearcat2003
go

細細個就玩IPad IPhone   [複製鏈接]

samuel89 發表於 12-5-14 16:46
Yanamami  iphone月費幾百, 為乜要入你數?  我就唔包luxury...
阿仔暫時唔系想買iphone, 佢應該系"吼"住sony部約hk$4k部新機(已經多次"詐詐啼"行街果陣引我去睇機), 我暫時都唔清楚是否要月費幾百果d 4G機....

samuel89 發表於 12-5-14 18:36
我最後都系甘答佢......"甘why你唔考得好過佢地呢?"
阿仔聽左, 雖然無言....但我知佢勁唔忿氣, 因為我都答 ...

......"甘why你唔考得好過佢地呢?" 你一句禁窒佢, 梗係唔服氣la.  你要引導佢思想方向/ 因果出現問題.  唔係成績好果d同學打機都唔影響成績, 而係.....唉! 我地唔係成日話, 咪睇人表面禁風光, 其實人地背後落左幾多心機&功夫你又未必知.  再講, 唔係話hurt唔hurt既問題(說話睇你點講, 無叫你直接話佢蠢過人), 而係要明白一山還有一山高. 不如你問下囝, 睇佢點答你, 為乜d同學成日打機d成績仲可以禁好?

Yanamami 發表於 12-5-14 20:09
......"甘why你唔考得好過佢地呢?" 你一句禁窒佢, 梗係唔服氣la.  你要引導佢思想方向/ 因果出現問題.  唔 ...
吓...甘都叫一句禁窒佢, .....
講真真系時代進步左, 我可能真系跟不上時代步伐啦
我已經有時會考慮下阿仔佢地既感受, 但原來都唔夠你既10分1.......老實講我長大果一代會稍為考慮下仔女既感受既父母系"絕無僅有".,我地都系甘成長,我果時系要不斷考慮父母既感受, 唔系隨時要嘆"滕條紋豬肉","面壁思過","生舊叉燒好過生你"呢d被眨低到叉燒的罵話.....但而家我就要連重d的說話都要避免, 有時我真系唔知我系進步左 or退化左.....

Snakemama  所以話我哋呢代的包袱最重。對上:要孝順;對下:要親子。  發表於 12-5-15 10:13

samuel89 發表於 12-5-15 10:08
吓...甘都叫一句禁窒佢, .....
講真真系時代進步左, 我可能真系跟不上時代步伐啦
我已 ...
你講得好o岩啊....細個時俾老豆"踩"到無地自容啊~~~.  Anyway, 唔洗理我, 老豆同仔話唔定要禁溝通.  

Snakemama  所以話我哋呢代的包袱最重。對上:要孝順;對下:要親子。
唉....問題系我哋下一代受我哋呢代既"新進"親子教育方式是否真的對他們好.....我睇而家既80後90後只可以講我半信半疑....

Yanamami 發表於 12-5-15 10:15
你講得好o岩啊....細個時俾老豆"踩"到無地自容啊~~~.  Anyway, 唔洗理我, 老豆同仔話唔定要禁溝通. ...
我就系愈來愈"迷茫"呵......

回復 samuel89 的帖子

為咗呢樣嘢,老公成日與我有分歧。佢話直接指出阿仔的錯處,冇乜唔啱。第時,出社會做嘢,錯咗,實俾人毫不留情咁話嘅啦。我覺得佢講出個現實,弊在阿仔唔受。

Yanamami  睇年齡la....上到中學, 佢地成日當自己係大人, 當開始要接受現實.  逐步來.  發表於 12-5-15 16:37
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

samuel89 發表於 12-5-15 10:21
我就系愈來愈"迷茫"呵......
既然d小朋友覺得自己已經大個仔大個女, 咪大家講下道理商量下囉.  唔洗迷茫喎. 同仔玩下文字遊戲.

(1) 因為他成績好, 所以相對來說可花少點時間去溫習.  空出來的時間, 便可做自己喜歡的事, 例如:打機、上網.....
(2)就算他經常打機, 但他的成績也很好, 因為......(叫仔填埋落去)

我知你實話: 無你班c9禁好氣!

Snakemama 發表於 12-5-15 10:31

為咗呢樣嘢,老公成日與我有分歧。佢話直接指出阿仔的錯處,冇乜唔啱。第時,出社會做嘢,錯咗,實俾人毫不留情咁話嘅啦。我覺得佢講出個現實,弊在阿仔唔受。
哦......原來你老公都支持應該俾小朋友早d接受現實架......
弊在阿仔唔受。<-----我覺得有時你無論點理佢感受,阿仔都系唔受架啦......就好似打機甘, 唔通佢唔明唔知有問題嗎? 只系佢想逃避下現實一下先者.....

Snakemama  阿媽、阿爸之教仔大不同。  發表於 12-5-15 10:51

Yanamami 發表於 12-5-15 10:32
既然d小朋友覺得自己已經大個仔大個女, 咪大家講下道理商量下囉.  唔洗迷茫喎. 同仔玩下文字遊戲.

(1) 因 ...

呵呵.....我系實話無你班靘太禁好聲氣, 甘低聲下氣,甘有耐性對阿仔....

Yanamami  禁索性咪同佢解釋禁多, 直接d講: discussion ends, 你考到好似某某禁,再番o黎同我bargin.  b4 that, 唔洗再講.  逃避現實都搵樣健康d去做la.  發表於 12-5-15 17:04

我地唔係"低聲下氣"我地係有藝術、有技巧地講嘢

samuel89  阿媽、阿爸之教仔大不同。  發表於 12-5-15 11:05
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

上周未跟母親大人吃母親節飯, 飯局間我哥, 呀嫂和他們的孩子們分別把玩兩部電話+一部ipad........
結果席間, 婆婆 - 即我母親大人大發雷霆. 說了句大快人心的說話: "你們是跟我吃飯還是相約出來打機的? 一家人吃飯不是應該有講有笑嗎? 是來打機的就不要說吃什麼母親節飯!!!!"
結果大家不歡而散, 我媽咪嬲到今日仍然未消氣........

Yanamami  禁索性咪同佢解釋禁多, 直接d講: discussion ends, 你考到好似某某禁,再番o黎同我bargin.  b4 that, 唔洗再講.  逃避現實都搵樣健康d去做la.  
吓......你點知架,我真系準備左就甘直接同阿仔講架......但阿仔好似都估到,所以一直都唔敢再提買機,自己就密密儲緊錢....

其實好睇你點用..
用作pacifier, no way
用作玩具, 一日半個鐘OK
用作敎學, (E.G. 學字, 發音etc..), 讓眼睛有休息時間就ok..

現今社會物質太豐富,家長多會以物質去滿足子女,但要知道兒童的自制能力有限,莫講小童,大人也可對著部機全日,很多時雙職父母常說與子女傾談的時間也沒有,試問在大人和小童也玩機的情況下如何傾談呢!

講小小自己意見, 可能同大家有D唔同

我覺得電子化係HK已經係大势所趨, 做家長阻得一時阻唔到一世

另一方面, 實在電子化都比到大家唔小好處

小朋友好易搵到書睇, 做功課, 查野
大人影相睇天氣, 搵地方食飯都好方便

小朋友快人一步學識尼D野其實都有佢好處
第日做project搵資料 搵工找情報都係靠科技

如果話傷眼or 幅射, 暫時未有定論, 希望儘快有系統化研究比個可信服ge 結果大家

講真, 各位係到討論, 交流, 都有唔少用ipad iphone la

回復 bookreader 的帖子

講得好所以我們做家長的應該教佢好好利用唔同電子器材尼幫助/方便自己

教佢地點樣揀好的資訊而不是 一些不良資訊(電視會代你教、八封周刊代你教、想賺你$的公司代你教 果D)

我只係覺得如果佢地如果比人懂得更多, 做功課,project, 到第日搵工都更易更方便

如有得罪 不好意思
‹ 上一主題|下一主題