用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 測驗結果,又一次失望!
go

測驗結果,又一次失望! [複製鏈接]

在測驗前三星期前已有安排補習老師加堂溫習,已我自己每次有測驗考試都攞大假同佢哋溫習,今次測驗範圍佔8成溫得很熟,但每次都係,一對著份巻就答唔到?有無媽咪可指教吓我,因上學期已考得較差,而6月又大考了!我應怎樣做才好?

fw9166  不斷做額外練習,並指出有咩錯誤,比佢証下遇到問題點解決....  發表於 12-3-31 11:54
   1    0    0    0
K & J

回覆:測驗結果,又一次失望!

可否提供溫習方法?

K & J

讀幾年級
做exercise啦,又或者轉補習老師
因為讀完都未必識答

做番晒d worksheet

引用:在測驗前三星期前已有安排補習老師加堂溫習

原帖由 KKJ 於 12-03-30 發表
在測驗前三星期前已有安排補習老師加堂溫習,已我自己每次有測驗考試都攞大假同佢哋溫習,今次測驗範圍佔8 ...
小一?我經驗是…你才是最了解小朋友困難的人。臨急抱彿腳只適合平時已不錯或叻仔學生。

初小是適應期,成績不好也不要氣餒和感壓力,初小但求升班和build up 習慣,小三才見到進步的。

平時一教完,便留意是否學得好,要儲定生字庫,遇到困難課題要立即加exercise 解釋清楚。

我準備考試and測驗的方法是,只溫習重點易錯的地方或範圍。已掌握的地方,只略加溫習。有時小朋友愈溫得多愈記不穩,要充足休息呀。

回覆:測驗結果,又一次失望!

首先謝謝你們的分享,小兒四年級,品性也很純操行常常A,班主任亦選了他做班長,又常常鼓勵他,但上學期成績在班內屬尾2,於12月時已換了補習老師,我與補習老師都係着重溫佢時常錯地方。而平日一至五做完功課溫吓默書,晚飯後比佢半小時私人時間,9:30便自動自覺去睡覺,有充足休息時間!所以溫習只可在星期六,而星期日係Free time(睇電視,玩玩具,落公園,玩電腦..等)!真係好想幫吓個仔!

黃巴士  嘗試令小朋友感受不衡常的思路.  如: 平時行開指定路上學, 嘗試帶領他走另一條路, 令他"感受"自己的另一面.  開闢他的多角度嘗試&思維.  發表於 12-4-2 14:34
K & J

引用:首先謝謝你們的分享,小兒四年級,品性也很

回復 KKJ 的帖子

要睇大量課外書先得架!!佢係未真係好小睇書!!!理解力不足!!

回覆:madscientist 的帖子

主科只有英文較好83分,其餘都係53-64分左右,一科唔合格係GS!係屋企溫習時都很熟,再問佢大部份都識做識答。但一到測驗考試就

黃巴士  AGREED FW9166.  發表於 12-4-2 14:19
fw9166  我覺得佢唔識變動,要比佢面對多D唔同題目,那會改善問題所在  發表於 12-3-31 11:58
K & J

回覆:囝囝mama 的帖子

對呀!理解力確係較弱,因閱讀理解最好弱,應怎樣提升呢?

K & J

回復 KKJ 的帖子

Back to the level he can handle, get the foundation build up, step by step.. this is the only good ways of learning, especially for kids that need more time to learn.

No miracles for learning outcome, unless the kids are gifted or with exceptionally high IQ, they do have really quick learning pace, with surprising fast reading and writing abilities. Normally, we still need to build up foundation.

Some parents asked their kids to "memorize" composition during exam, if the kid is lucky, then the marks is high, but this is a really bad habits. I know some school teachers encouraged kids to memorize "composition" model answers. Really bad habits.

引用:主科只有英文較好83分,其餘都係53-64分左

引用:對呀!理解力確係較弱,因閱讀理解最好弱,

Nothing can be achieved without efforts and finding out the needs of your specific child..

handle the kid's issue by yourself, tutors may not understand, the exercise may not understand.

樓主, 你話令郎理解力弱, 咁佢懶唔懶諗嘢架?  我嘅意思唔係話佢個人懶, 即係佢會唔會係好乖, 成日問標準答案嗰啲模範學生?  如果係, 喺高小或以上, 一多思考性嘅題目, 呢啲乖仔乖女一係就唔知點樣揾到人指點迷津, 成功轉型, 一係就成績下滑.  

照我嘅有限經驗(觀察自己同學, 同埋做大學助教嗰陣啲學生), 恕我直言,理解力弱嘅人通常思考力都唔係標清, 更甚者有啲人直情懶諗嘢!  呢三項都係令學生成績不濟嘅主因:  理解力弱, 吸收知識唔夠, 之後就會覺得思考係好悶嘅事, 又或者自己基礎唔夠, 根本無從思考.  如是者日復日,年復年, 人就會懶諗嘢, 亦懶得去理解, 結果惡性循環.
如果不幸被我烏鴉嘴講中令郎係呢種人, 咁補習只可解燃眉之急, 根治嘅辦法係多啲同佢討論佢有興趣嘅課題, 引導佢多啲思考, 加上多閱讀, 即使讀書做唔到最top嗰啲, 個人成長都會比而家好架!  試吓啦!

黃巴士  AGREED!!  發表於 12-4-2 14:22

回覆:madscientist 的帖子

謝謝你的見意!

K & J

回覆:motherotk 的帖子

謝謝你的見意!

K & J

若閱讀理解唔好,平時溫書時要叫佢多解釋詞語,多點提問佢,同佢討論課文。平時一齊討論新聞及身邊發生的事,培養其思考能力。

回復 KKJ 的帖子

培養佢睇書!!帶去圖書館書借書吧!!星期曰盡量去公園,圖書館,不要睇電視,玩小D電腦!!!睇書可以練習專注力和吸收大量生字!!!想成績好一定要有良好閱讀習慣!!!睇D有知識性書!!科學,小說....努力!!!努力!!!(玩電腦,睇電視好影响小朋友專注力!!!)我屋企唔睇電視,只睇新聞!!電腦玩半小時!!!

醒目開學勳章

同意!! 其實閱讀不但幫助到累積詞彙,有助中英文科. 連數學都有幫助,因數學既文字題都好需要小朋友既理解力的. 如果單是題目也解唔到. 即使條題目只係加減數亦會出現問題.  其次,真係要等份卷派番,留意佢係咩問題. 時間唔夠?離題?真係未必係佢唔識嫁喎!!
‹ 上一主題|下一主題