用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 10月B是屬於細B還是超大B?
go

10月B是屬於細B還是超大B? [複製鏈接]

請問幼稚園一般會否嫌棄10月B以超大B身份報幼稚園呢?
   0    0    0    0

應該會嫌棄細B多D!

andrewchiu  Thanks!  發表於 12-3-4 00:18
LL222  X 2  發表於 12-3-3 09:57
cmir  agree  發表於 12-3-3 09:42

回覆:10月B是屬於細B還是超大B?

一間間不同。有d有cutoff date, 但好多時你同學校講時大部份都ok。因為最重要的是小孩入小一嗰年九月末到七歲。

andrewchiu  Thanks!  發表於 12-3-4 00:19

我指做超大B

請問10月B嘅家長怎樣安排BB上play group, PN 和K1?請分享一下經驗,謝謝!

我囡是0910,去年11月開始插班n班(兩歲班),今學年升K1三歲班。

回復 gracedolly 的帖子

謝謝回覆。那你的小朋友算是細B。我大囡情況差不多,0909B今年9月讀K1,但今年考K1覺得颇吃力!依家剛知道新成員约10月出世,到時肯定唔夠其他大批龍BB争,所以一心諗住將來安排佢做超大B,但又擔心一些好的幼稚園會嫌棄10月超大B,請問你知不知道會否有此情況?

沒聽過嫌棄大b,不如打去心儀的數間幼稚園問問?

醒目開學勳章

我都想聽下大家意見, 我阿B 今年 IN 左 1X 間 K1 (因為當時真係好驚佢一個 OFFER 都冇, 當有第一個 OFFER 時, 真係開心到想喊), 總共有8 個 OFFERS (仲有未出信既, 不過都唔覺得會有機會), 所以又會諗, 既然有幾間學校覺得佢 OK, 佢應該真係可以升K1.

但有時又會唸, 我地都係想入 DSS, 到阿B IN 小學時, 呢個細仔既影響應該都仲會幾大 (聽人講話到三四年級先會淡化), 又驚佢到時唔得... 聽人講過話只可以 repeat K3, 或者求其揾間政府既讀一年再黎過, 不過到時阿B 會知自己 repeat, 可能好影響佢自尊心.

所以都仲係 1516

晞晞十月細B 今年讀K1
如果K1 跟得到就照上K1
跟唔到先REPEAT K1

其實個個小朋友唔同嘅, 要讀落先知跟唔跟得上, 我親戚個囡係10月尾細b, 去年k1 有優異奬, 今年k2 考埋第一, 我哋做家長, 唯有再報幾間心儀k1 做backup, in case 跟唔到都可以做超大b; 但我就唔係諗考小學的問題, 因為就算係大b都唔一定考得到; 再唔係到時係政府讀住p1, 再係之後嗰一年考多次私立, 直資小學, 又或者覺得讀落ok, 唔駛轉呢

bigheadchiu 發表於 12-3-3 11:38
一間間不同。有d有cutoff date, 但好多時你同學校講時大部份都ok。因為最重要的是小孩入小一嗰年九月末到七 ...
我想請問點解讀小一時唔可以大過七歲?

回復 9月媽媽 的帖子

If Kid > 7 years old, you will loss 10 pts on the The Points System during the
自行分配學位」階段自行分配學位」階段
""適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)
10分)""
See below
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2012_poaleaflet_c.pdf

‹ 上一主題|下一主題