用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 父母學歷都吾商,系吾系應該吾好幫小朋友報英文小學呢? ...
go

父母學歷都吾商,系吾系應該吾好幫小朋友報英文小學呢? [複製鏈接]

小女下年簡小學啦,驚第日好彩讀到英文好既小學自己幫吾到佢,令佢成績會差d,會吾會呢?
   0    0    0    0

不用擔心,子女比父母擁有更高的教育水平是很普遍的事o

相比於書本知識,父母的關愛及身教更為重要o

yauyauo  你講得好岩  發表於 12-3-24 10:44

王國會長

melodylee113 發表於 12-2-28 17:12
小女下年簡小學啦,驚第日好彩讀到英文好既小學自己幫吾到佢,令佢成績會差d,會吾會呢?
...
最重要係你個囡的學習能力, 又或請個私人補習.

除非你對小朋友嘅能力冇信心或者覺得唔適合,則冇理由有好學校收都唔讀。

回復 melodylee113 的帖子

其實個小朋友英文好唔好同個父母學歷高唔高同識唔識英文系冇直接關係,最重要系你地比唔比到支援(即系補習)佢,同埋佢有冇potential 學外語,成績好唔代表英文好,英文好唔代表成績好

朋友父母是大學畢業,孩子不選小英,因小英功課多及難,教淺考深,好成績更花時間,除英文外要學國語,及外語,最好母(有高教育程度)不用工作長駐家中,如父母在職請補習要每日3小時,考試期連六日要補....,朋友孩子不是小英但在名校現在年年考全級10名內,可放工後温習很輕鬆.

huba 發表於 12-2-28 19:06
不用擔心,子女比父母擁有更高的教育水平是很普遍的事o

相比於書本知識,父母的關愛及身教更為重要o ...

絕對同意Huba既講法...

smallfoothk  見過家長知識水平不高,但子女喇沙和瑪利畢業,升大學,好看孩子自己努力....  發表於 12-2-29 15:22

朋友都叫我要搵好既學校俾個女,不過佢叫我一路進修英文一路教個女,有無家長會甘架?

回復 melodylee113 的帖子

While it's obviously good for parents to continue study, maybe your idea (of learning and teaching in parallel) will not work as children can learn even faster than adults. Yet, your passion for learning will provide positive influence to the child.

引用:朋友都叫我要搵好既學校俾個女,不過佢叫我

原帖由 melodylee113 於 12-02-29 發表
朋友都叫我要搵好既學校俾個女,不過佢叫我一路進修英文一路教個女,有無家長會甘架? ...
我就係呀女一歲起,自己開始進修英文,一讀四年,依家呀女小學英文總算幫到佢。

引用:Quote:原帖由+melodylee113+於+12-02-29+發

原帖由 karen55407 於 12-03-01 發表
我就係呀女一歲起,自己開始進修英文,一讀四年,依家呀女小學英文總算幫到佢。

...
我都係擔心自己教唔掂呀女英文,所以㨂中小。其實我覺得讀中小無問題,絕大部份官津都係中小㗎啦!我朋友新移民家庭,無錢補習,讀普通地區中小,但成績優異,英文年年攞獎,結果升band one英中。

回復 karen55407 的帖子

請問你在哪學啊?能介紹嗎?是否是日間?THX

引用:回復+karen55407+的帖子 請問你在哪學啊?

原帖由 豆豆麗 於 12-03-02 發表
回復 karen55407 的帖子

請問你在哪學啊?能介紹嗎?是否是日間?THX
港大校外進修課程,日間夜間課程都有的!

我同老公英文都唔太好呀, 兩個小朋友都讀緊英文小學。我地呢d出黎做野, 講得明, 寫得掂就算, 唔理咩grammer架啦! 但佢地小學又正正學呢家野, 我都幫唔到, 反過黎我做功課(夜校進修), 呀仔幫我改返grammer添。所以要對自己小朋友有信心, 佢地學野真係好快架! 我地兩個都冇去補習, 成績都ok呀!

引用:+本帖最後由+melodylee113+於+12-2-28+17:1

原帖由 melodylee113 於 12-02-28 發表

小女下年簡小學啦,驚第日好彩讀到英文好既小學自己幫吾 ...
上一代的父母,例如我爸爸媽媽也不太懂英文,但我也可以英中及大學畢業,不要擔心。

對!我媽媽文盲,爸爸學歷也不高,我也可以讀讀到中7畢業+邊做工及進修讀大學!父母為口奔馳,那有教我!
別擔心!
學歷不高,肯花時間陪子女讀書的  比 學歷高,卻沒時間陪子女讀書的   好多!

不要選直資和私立英小,佢地比一般政府/資助要深,因可自己自訂內容及程度.

我地D英文都好屎, 真係是旦寫得出, 講得明就算, 什麼生字都係查字典查到葷果隻, 但係我個仔就入咗間私英小, NET teacher 做班主任, 除咗中文普通話之外, 全部英文, 我地初時都擔心阿仔會唔會唔明老師講乜, 哈~原來一D問題都無, 依家小2啦,所以唔駛擔心既, 小朋友適應能好強嫁.

回復 palapala 的帖子

甘家長日去學校怕吾怕要面對好多英文?

引用:我地D英文都好屎,+真係是旦寫得出,+講得明

‹ 上一主題|下一主題