用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 聖羅撒的優點與決點?
go

聖羅撒的優點與決點? [複製鏈接]

請分享聖羅撒的優點與決點?
希望能知道更多,如升小學情況?
請剛派小學的家長幫忙分享下啦!
Thanks

1    0    1    0

I want to know too!

優點係有小學有中學,小學校舍仲係新嘅
缺點係,小學係津貼,要抽嘅,抽唔到叩門時冇幫助

Any further information? e.g. academic standard of SRL and the performance of their girls in primary school.

i want know too
hahahhaha

Let me share some with u all.

My daughter just graduated in 2011.  Now is studying PI in  net34  (不是 SRL school, 但也是一間不錯的小學).  剛得悉她是全級第一。

有人說SRL課程偏淺,  個人覺得比其他 kowloon tong kg 是偏淺小小, But I feel suitable to my daughters.   小女十分喜歡返 SRL, has a happy kg school life that is what I want。  SRL kg is very nice.

升上小學, 也不會跟不上, 也有不錯的成績。  聽闡其他同學仔在她們的學校都有好的表現。  我想這又可証明, SRL kg 課程深淺是適當.

Hope this information is useful for you.

回覆:Sumin 的帖子

「決點」係收生唔公道,識人入硬

回復 Chunma630 的帖子

你的女兒好叻! 我的小朋友跟你女兒是同學, 不過不知是否同一班. 我小朋友是信班.

我小朋友在幼稚園成績不算好. 但上了P1, 是名校網的第三志願, 全班得了第7名.

SRL幼園的學術實在不錯!!

MCS 2010 和2011年小一叩門時皆有1位從SRL 叩到的. 當然不能說MCS prefer SRL, 但這個事實都有點意思.

2010的那位本是在第一階段自行獲得天神的學位, 但她還是在叩門時叩MCS, 竟然成功. 因那家長在當年MCS家教會也嘗試參選, 所以實實在在知道這件叩門事實.

2011的那位是我小朋友的同學仔. 所以也是事實, 但詳情就不公開了.

Rickylama 發表於 12-2-24 19:55
「決點」係收生唔公道,識人入硬

這個問題, 我估好多幼稚園都會有, 只係有冇俾人知...我有個同事的親戚只是跟元朗一間地區名幼稚園的校長講一聲, 個小朋友面試完全不受控也收那小朋友讀上午班, 這全屬我同事親口跟我講的

唔好意思!MCS即係邊間?

醒目開學勳章

小學叩門重點 ~ 識人好過識字!
那間幼稚園讀都不是最重要....

回覆:TMMA 的帖子

入幼稚園都一樣

簽名被屏蔽

回覆:聖羅撒的優點與決點?

Mcs Maryknoll convent school

識人都要講誠意。亞松特登高調地畀傳媒影去男拔既講解會,李麗珊特登畀人影去聖保羅男女講座,特登畀記者訪問心儀此校。

如果去叩門,連幼園都唔係校長認同,何來誠意?小學校長每年識幾多人先?

聖羅撒為九龍教區重點學校,雖然上小學要跟派位制度,小學校長也沒有偏愛幼稚園,但因天主教徒比例多,有好多幼園生會升上小學部。餘下的,叩門兩所聖家也很多成功。可能有人說根德園叩其他小學成功也很多,但在幼園生數量上,根德園的學生數量也太多太多了。在聖羅撒幼園去叩門,天主教小學的確比較有利。

其實聖羅撒小學今年收幾多分數, 20分是否一定入到? 另外,是否第一輪自行報考聖羅撒小學要住34網. 其實聖羅撒幼稚園真係好學校, 校長,老師各人都好有愛心, 校舍又新.

hi 786, 請問今年聖羅撒幼稚園上聖羅撒小學收了幾多位, 您知道嗎.不計有哥哥姐姐在讀書.  

醒目開學勳章

如果是李麗珊叩門,
我想...只是想...小學校長是不會太介意她的小朋友是讀那間幼稚園的。

我不是話聖羅撒唔好,
只是有時叩門這件事,
讀那間幼稚園並不是最大影響的。
同一間幼稚園畢業,大家同樣向相同小學叩門,
有人得,有人唔得,
我想...小朋友父母的影響力比小朋友本身的實力更重要。

‹ 上一主題|下一主題