用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖瑪利書院 & 瑪利諾修院學校
go

嘉諾撒聖瑪利書院 & 瑪利諾修院學校 [複製鏈接]

請教自行2間選一,你們會點選.
   0    0    1    0

St Mary自行得8個位,MCS有四十幾個。一定係揀MCS啦。
:verycold: :verycold: :verycold:

St Mary 係小學中學一條龍,好難入。

sowasabe 發表於 12-2-21 11:04
請教自行2間選一,你們會點選.

Deadline 早已過,宜家先諗?

cellon 發表於 12-2-21 23:18
Deadline 早已過,宜家先諗?

呢位家長一定係為明年作準備, ST MARY 好難入, 唔好waste 自己個quota

回復 like_travel 的帖子

係呀,今年小五,是為出年準備.感覺ST MARY的學生較為純樸.之但係位真係小.報ST MART好似浪費左一次機會.

sowasabe 發表於 12-2-22 11:12
回復 like_travel 的帖子

係呀,今年小五,是為出年準備.感覺ST MARY的學生較為純樸.之但係位真係小.報ST MA ...

祝您囡囡呈分試有好成績, 要努力加油 !

根據聖瑪利舊年嘅收生結果嚟估計,敎統局嘅排名最重要,我覺得學校已經有底線,如果排名唔夠前,就算交咗portfolio,學校都唔會睇,所以,唔好諗住用特異功能去爭取面試。

miss_wong_wong 發表於 12-2-23 19:24
根據聖瑪利舊年嘅收生結果嚟估計,敎統局嘅排名最重要,我覺得學校已經有底線,如果排名唔夠前,就算交咗po ...

可唔可以講多d舊年收生結果黎聽下,點解令你有咁估計?課外活動和一些奧數、朗誦比賽有沒有幫助?
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 miss_wong_wong 的帖子

甘....如果九龍城某小學,由小一至目前小五為止都考全級頭幾名(最差一次9/135),如呈分試在前10名,有沒有機會呢?

回復 sowasabe 的帖子

上年我仔同學收咗,她小五,小六全級第一(,全級17x人,九龍小學,程度不差,考8x屬B1..)

回復 cktc1996 的帖子

你仔同學是九龍x小學(私校) 嗎?  還有全級等一,真係好難,我個女不是勤力讀書類,但就獨立,自行理晒自己的所有野,我不須跟佢功課,平時只係簽通告而己.我地係津校.

不是私校, 我們的都是津小....我看她都是個性獨立活躍醒目女...
奧數;管弦樂團算基本野..佢有但我估應大把人勁過佢...

直得一提是往年有成績好師姐入咗都是同佢一樣有學界田徑, 但不是超勁個隻...
我估St. M 會成績行先, 加上活躍好動又加分啦....

cktc1996 發表於 12-2-24 13:06

不是私校, 我們的都是津小....我看她都是個性獨立活躍醒目女...

我估你係講緊紅磡果間!

想問大家St Mary 轉一條龍,自行得8個是哪一年份開始的.

sowasabe 發表於 12-2-24 16:19
想問大家St Mary 轉一條龍,自行得8個是哪一年份開始的.

St mary結龍後第一批直升學生係上年事。即係2005年開始結龍。結龍後因為直升人數多,所以得8個自行位。
就算未結龍之前因為條聯系學校,都係得十幾個位放出來抽。

ohnono 發表於 12-2-24 15:40
我估你係講緊紅磡果間!

oh no, 我們是全港買餸最平嗰區......
我們近年升中成績不錯, 嘉諾撒聖瑪利書院 & 瑪利諾修院學校,庇理羅氏.林護.伊中.荃官,女英華,九華,喇沙.旅港.....好多叻人都考到跨區名校..我先知原來這班街坊競爭力都幾強

cktc1996 發表於 12-2-24 17:31
oh no, 我們是全港買餸最平嗰區......
我們近年升中成績不錯, 嘉諾撒聖瑪利書院 & 瑪利諾修院學校,庇理 ...
你地就好啦,買又平,小朋友又叻,真係人傑地靈啊!

對唔住!唔應該話”以收生結果嚟估計”,應該係”以面試名單嚟估計”。

因為舊年朋友個女有遞申請表,佢除咗校際音樂節(獨唱、牧童笛獨奏、二重奏)同校際朗誦節(中、英文獨誦)攞過好多次冠、亞、季軍之外,係運動會中,跳遠、跳高、60米同100米都係冠軍級人馬,連續三年當選XX區最佳運動員,仲代表香港出去參加武術比賽(參與嘅項目都入三甲),而兩次報分加埋嘅校內名次係第九名,佢阿媽仲話因為太多比賽所以成績跌咗,但係佢冇得面試。

所以我估敎統局嘅排名最重要,成績唔到學校要求,其他嘢識飛都冇用,但是成績嘅底線係邊,就真係好難估,唔同區嘅第一名都有差別,所以,千其唔好好似我朋友咁,以為有超強嘅特異功能就有機會,呢間學校成績重要過一切(以爭取面試機會嚟睇),所以成績10名之內機會微乎其微。

純粹個人意見,不喜勿怪!

回復 miss_wong_wong 的帖子

非常同意-------  成績嘅底線係邊,就真係好難估,唔同區嘅第一名都有差別.
亦明白所以各中學名校都依教統局的成續次第來選學生,但我們身為參與選校既當事人又無權無法知道自己讀的小學在教統局的排名究竟是什麼位置.所以,真係難為了學生與家長.讀書己辛苦,又要為自己可以選邊間學校左算右算,太保守又怕他日後悔,太進取又惊到時跳橋都係得個"桔".
‹ 上一主題|下一主題