用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園am同St Cat. am點揀呢?
樓主: WelcomeLuLu
go

根德園am同St Cat. am點揀呢? [複製鏈接]

回復 hosuper 的帖子

點會唔食雞精?我小朋友身邊嘅同學大部份都食緊,分別只係點食法。我自己嘅小朋友都有進補。暫時仲頂得住。

Choose what you love and love what you have chosen!

It is undeniable that both KV and SC are very good kindergartens. Their difference is that they are strong in different areas. What make a kid smart and outstanding depend not just on the kindergarten, but parents' efforts too!
The more efforts you put, the better harvest you will get!

我冇幫個仔報kv,只係報左sc
現在我囝係sc 讀k1,so far我覺得好滿意
暫時紀律方面我唔認為唔夠,亦好明顯見我囝自信心,presentation,好左好多
功課亦暫時自己入房做好俾我檢查

K1 已經可以自己入房做功課嗱?
自信心及presentation係咪學校train 架?? train 左半個學期就有進步啦?
我仔好細膽,好黏身..所以好擔心..

回復 joeytwm 的帖子

其實我覺得自己做功課係睇家長放唔放手,一開始唔好俾佢倚賴,要有人坐係側邊
因為老師已經係學校教左點做,唔記得唔明白可以再問家長,問好自己入去做,等佢知道係佢責任,我覺得呢個習慣係好重要
我囝都係勁怕羞,佢N成年都話唔鐘意番學,番學喊,到番呢間時開頭唔肯自己入學校同課室,到現在肯自己入學校
同我一齊訓,到現在自己上床訓(老師教左首兒歌叫天黑黑,STH LIKE THAT,又俾好多鼓勵)
另外,又俾左好多機會佢地出去PRESENT/朗誦,等佢地覺得係大家面前講野係好COMMON,有PEER 影響同鼓勵,慢慢佢地都會改變,當然唔會一日唔同晒,但呢半年真係見到一日一日改變緊。連同班䏏學家長都話佢大女入去時都係咁,3年後脫胎換骨XD
同埋我幾欣賞佢地既TRAINING方法,EG我囝唔小心整爛老師個架,老師會叫佢諗方法幫手整番好,而唔係罰完就算<-呢D都係PROBLEM SOLVING TRAINING既一種
同埋又成日口頭要佢地帶唔同野番學校,TRAIN佢地專注力,責任心等

dwkw333  成日口頭要佢地帶唔同野番學校,TRAIN佢地專注力,責任心等 ==&gt; Agree.  發表於 12-3-2 13:01

回復 02413124 的帖子

太好啦, 太好啦!聽到你咁講我好開心, 好興奮呀!
好多謝您提出既例子,正正係我煩惱中既問題。
好期待係SC 既校園生活。

回復 joeytwm 的帖子

建議你可以一開始同班主任講下先,咁班主任會知道點處理得更好 ^^

my daughter is now also study in SC K1. so far i am very happy and satisfy with the school, the training and the teacher.
Her class teacher will ask her to bring different types of things to school, e.g. red toys, pictures about animals. It train my daughter to be responsible and pay attenion during the lessons. The teacher train the students to bring their own things. i really appreciate this type of training. Let the childrens to be their own master.

回復 ngokwan 的帖子

Yup, my son felt very satisfactory & confidence when he did it.

回復 02413124 的帖子

Clap for your kid and you! It seems that she has remarkable improvement at SC and your efforts do count!

I agree that parents have the responsibility to discipline their own kids to do homework. SC has her own beliefs in early childhood education and this is why many parents like this kindergarten.

KV 既k1下學期開始寫中國一、二等等,英文寫abc...

回覆:根德園am同St Cat. am點揀呢?

請問kv幾時交第二次錢呢?

I will choice st cat

我都會投kv ! 不過我成日提醒自己個個小朋友唔同 , 接受程度都有分別 ! 就好似我個仔佢好活躍 , 有人會同我講要比機會佢發揮 , 要活動教學, 好似sc咁 , 又有人同我講要佢多守紀律 , 去kv啱晒 ! 所以唔好咁易受人影響 , 家長要有自己一套教法呀 !

Sc係好學校,我姪仔今年p3在出名津校全級考5名內,不過佢本身自小都好受教,專心,同埋parents自己都洛咗好多功夫裁培佢。

我細女考到kv,我亞哥(佢daddy)都極力贊成讀kv,佢話如果當年亜仔仔入到,都會比佢讀,因為平靚正!

個人覺得sc都幾貴

SC 係好學校, 我兩個姪女都係 SC 畢業, 依家已經分別係一所有名小學及中學讀緊..我見佢地兩個成績及操行好好, 而且英文底打得好, 上小學真好好多! 我見佢兩個都係睇英文課外書為主 (當然中文書也有), 依家既小學都係講求 creative 並以 project 的形式學習, 尤其有名的直資/私小學.... 早 D 俾小朋友在這方面學習, 打好英文底較好, 我小兒都 waiting SC, 希望佢可以入到去啦!

我兩間都唔多喜歡~~~Sorry,個人感受,不喜勿插

回復 silverbell 的帖子

Thanks so much ^^
‹ 上一主題|下一主題