用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 問入【庇利羅士中學】, 應讀邊間小學, 機會大 ...
go

問入【庇利羅士中學】, 應讀邊間小學, 機會大

應該選
軒小... 聯繫學校?

還是

筲小... 同區學校?

謝謝.

軒小精英班

當然是軒小啦

醒目開學勳章

軒小

軒小精英班

校長在升中Seminar 都有提及

軒小 sure !

actually l like this school very much, teacher & principle are very kind during the "F1 admission talk"

引用:actually+l+like+this+school+very+much,+t

原帖由 like_travel 於 12-02-10 發表
actually l like this school very much, teacher & principle are very kind during the "F1 admission ta ...
We like it too

thanks all!!  i studied at BPS during secondary though it's many years ago... :( so i hope my girl could go there as well... :)

kilivic 發表於 12-2-6 16:52
應該選
軒小... 聯繫學校?

我都唔知真定假, 想藉此求證一下。

一直都很多人傳出來, 庇利羅士中學 厭棄軒小學生質素差, 自行無收軒小。  軒小只靠抽籤入庇利羅士中學, 唔知是否屬實 ?

chumamma 發表於 12-5-24 00:14

一直都很多人傳出來, 庇利羅士中學 厭棄軒小學生質素差, 自行無收軒小 ...

學校以求在自行收生階段所收的學生全皆為精英,所以在自行時都寧取各校之冠而捨其他,就算有軒小同學在自行成功被取錄的,數目都唔會太多,又係一個起兩個止。既然數目咁少,就會有「一直都很多人傳出來」的故事。因此,我覺得並不是軒小學生質素差的問題。

:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

一直都很多人傳出來, 庇利羅士中學 厭棄軒小學生質素差, 自行無收軒小 ...
曾經,校長開學時,講過,叫某d靠聯繫位入的同學努力,佢地入到係因為聯繫位
但你話佢地係吾係質素低,我就不敢評論

吾知你講軒上定軒下

CrabPincers 發表於 12-5-24 06:44
曾經,校長開學時,講過,叫某d靠聯繫位入的同學努力,佢地入到係因為聯繫位
但你話佢地係吾係質素低,我就 ...

我覺得又唔需要貶低軒小的同學,我相信校長亦有叫有能力的同學唔好驕傲,都條一些勉勵的說話而矣。單凡憑大抽獎好運,就算band 1尾的同學一樣可以抽入超級名校,唔一定軒小的11個同學,其餘48個東區小學的同學亦一樣可能有band 1尾抽入。

大家係同一間學校讀書,最緊要而家學校有咁機會比你,成與敗都係睇自己。不要做自大驕傲的一群!

:verycold: :verycold: :verycold:

一直都很多人傳出來, 庇利羅士中學 厭棄軒小學生質素差, 自行無收軒小。  軒小只靠抽籤入庇利羅士中學, 唔知是否屬實 ?

chumamma, 你想求證「庇理羅士自行無收軒小」,請參考 #665

奉勸造謠者不要再做一些損人利己,或者損人不利己的事。

bb86    發表於 12-5-24 13:55
like_travel    發表於 12-5-24 13:41
1   2   3   6  8

Quote:kilivic+發表於+12-2-6+16:52+應該選

原帖由 chumamma 於 12-05-24 發表

官中通常在自行時有部份位留給官小。

醒目開學勳章

ohnono 發表於 12-5-24 12:51
我覺得又唔需要貶低軒小的同學,我相信校長亦有叫有能力的同學唔好驕傲,都條一些勉勵的說話而矣。單凡憑 ...
唉,我吾知你係吾係話緊我啦,但呢句野吾係我講既,係兩年前有個member係樹講既,我已經修飾左tim
我從來無貶低某間學校學生之意,啊,你一定識得我日子淺。。。。。。

redkoni 發表於 12-5-24 12:56
chumamma, 你想求證「庇理羅士自行無收軒小」,請參考 #665。

奉勸造謠者不要再做一些損人利己,或者損人 ...

redkoni,

我又想求証一下, 關於軒小六下。
早幾天有軒小 小六下午班家長同我講, 話軒小下午今年無得interview皇仁, 該家長話, 連全級第一名都無得interview, 我當然唔相信, 我再問佢兒子, 佢兒子都係咁講, 咁事否屬實。  佢仔係全級十名之內,

我總覺得不是真, 但都想問多幾個人。

謝謝。

redkoni  原來你其實是用韓信個招「明修棧道,暗渡陳倉」,庇理羅士只是煙幕,皇仁才是真正目標!  發表於 12-5-24 19:54
tsanpy1  I know that at least 3 boys go to interview in QC in P6 pm.this  year. As 全級第一are different for every terms, so not all of the全級第一boys can have the chance for interview  發表於 12-5-24 18:18
ohnono  好學校唔係得皇仁一間,幾多叻仔叻女一早已經被直資取錄,考第一那一批皇仁都想要呀,不過唔夠人家快炸!  發表於 12-5-24 16:06

CrabPincers 發表於 12-5-24 13:58
唉,我吾知你係吾係話緊我啦,但呢句野吾係我講既,係兩年前有個member係樹講既,我已經修飾左tim
我從來無 ...

先說聲對不起, 我對閣下的某些評論也有些意見 ;

閣下說 " 學界(Sports), 校際(Music & Speech Festival) 是猪肉獎, 要人睇下各校website 水蛇春gum 長就知有無用".

呢句說話好侮辱 ! 猪肉獎 --> 相信你係話music & speech 既merit 獎, 呢個merit 獎係有小小猪肉獎feel, 但都唔係所有參加既同學都有merit.

我女兒正係有sport, music & speech 既first place 獎, 比人話係猪肉獎真係好侮辱 .

校際比賽雖然係幾十人既小區比賽, 不竟也是有認受性, 不至於猪肉獎...各名校website 都會詳列就証明該校也尊重這些校制賽! first /second/third place 既得獎同學唔會太多, 未見過同一間學校有多過3個 冠軍既情況. ( 以同一個項目,Music & Speech 計).

講得出呢d 野既人通常自己唔係得獎者 !

參加校際比賽唔一定係為入名校, 這是對學生一個榮耀, 獎勵與認受, 唔係咩都以功利先行 !

Please respect others !

redkoni  小朋友與家長過去所付出過的努力,無論得到大獎或細獎,甚至無獎,全部也不是白費,而且暖在心頭,有無別人認同都唔緊要喇,諗番啲開心嘢  發表於 12-5-24 23:02
headwind  你既女咁0力, 唔晒介懷!  發表於 12-5-24 15:28