用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你同意嗎?我真的深深不忿 !
go

你同意嗎?我真的深深不忿 ! [複製鏈接]

在我兒子的學校,這些學生有良好的音樂,如小提琴或鋼琴有8級。他們在學校是尖子生。他們有良好數學和科學的成績。這不是一個特例,我的兒子告訴我,老師說,在精英班的學生, 至少半班在音樂有6,7級。但對於我的兒子,4級鋼琴便不能走得更遠。考試成績始終是平平。我的兒子工作很勤力,但仍然沒有很大的改善。我的兒子告訴我,他知道一些尖子生的父親是工程師。也許他們是天生的,什麼都好。你同意嗎?我真的深深不忿 !

janetlam74  做好自己已可!他人的成就是辛勤返來的!家長都要做好榜樣!  發表於 12-1-13 10:28
   0    0    0    1

如何不忿呢?唔明。
每個人都不一樣,你兒子會用功努力已經好值得高興。
放鬆點,唔需要比咁大壓力自己同仔仔。

十隻手指有長短,每個父母都希望子女出類拔萃。但一山還有一山高,如果其他小朋友係有天份而獲得青睞,唔需要羨慕、亦唔需要妒忌。父母係專業人士唔等於識教子女。只係有嘅資源比一般人多。菜販、清潔一樣可以教出色小朋友。音樂同讀書只係人生一部份。做人睇開啲,對自己同家人都有益處!

hksarah 發表於 12-1-8 08:40
在我兒子的學校,這些學生有良好的音樂,如小提琴或鋼琴有8級。他們在學校是尖子生。他們有良好數學和科學 ...
【一些尖子生的父親是工程師。】家長懂得教。

【天生的】天生優勢, 無得講。

如果樓主家長不懂得教, 又或是無教法系統, 勤力是無用, 又如果不是天生特別叻, 你【不忿氣】都無用啦,  邊個唔想做李家誠個仔 ?  命運安排。

有甚么好不忿呢?  我兩個女, 一個全級中游, 平平無奇; 另一個全級前列, 深受師長同學歡迎.  照計genes是一樣, 但兩人性格能力完全不同.  其他家長說得對, 態度最重要, 任你叻到曉飛但態度不正確, 品格差的話都無用.

janetlam74  agree!!我都識人不用功但又眼紅他人!!!满面不满!  發表於 12-1-13 10:31

為何要不忿?每個人都有不同的優點,命運亦不一樣。更何況你兒子肯努力你應感到高興才是。雖然我們冇那些專業人仕父母咁叻,但我們會事事関心及盡艱辛去幫孩子,我們的孩子已經有最大福氣了。

Deleted

我家有兩個孩子,都是我教的,都有爸媽的DNA。
大的要比別人努力幾倍,小的好像很輕而易舉。
因為大的天生就是學得比人慢,所以人家練3次,佢要練30次。
大的被老師說他學琴進度慢,我深感委屈地告訴老師,他已每日練1小時。
老師說那再練多些,又說練的方法不好。
那他用老師的好方法練,又進步多些。

何需不忿?
我大的很接受自己的限制,但他不認輸,30次就30次,方法不好就改好方法。

BBTWIN  我好欣賞你家那位大孩子.  發表於 12-1-10 12:04
for every one criticism, three positives must be given.

天生我才必有用

如果你俾個仔學琴既初衷, 係俾佢一個 life long 既享受, 唔係趕住考級, 就唔會有比較同 ill feeling.  

堅毅而持久的學習精神,比資優或尖子的更值得高興。你兒子已擁用最好的了。

王國會長

在我兒子的學校,這些學生有良好的音樂,如小提琴或鋼琴有8級。他們在學校是尖子生。他們有良好數學和科學 ...

天生也好, 后天也好, 各有前因莫羨人, 有什麼好不忿的? 難道我見到李X楷搵咁多錢, 又深深不忿 !

anna59  agree 講得好   發表於 12-1-9 08:54

醒目開學勳章 王國長老

不忿d咩? 不忿自己個仔已經好努力都不如人? 我相信個天係公平的, 每個人都有自己既長處, 只係睇下你有無好好去發掘架姐
我同老公2個都係u grad, 生個仔過度活躍, 明明學到野係唔肯認真做評估, 幾乎全班包尾,樂器直頭唔敢俾佢學(都無耐性), 我都未講"不忿"2個字啦! 相反講句, 出入政府醫療機構, 見到人地既小朋友, 連照顧自己既基本能力都無, 我極度興幸自己個仔係健健康康4肢健全tim呀

pocoyo123  同意, 做人不可以事事去比較, 健康怏怏先係做人一大樂事  發表於 12-1-9 12:48
Mat_Dad  Agree!  發表於 12-1-9 10:04
701003  Agree  發表於 12-1-9 01:22

有些資優的小朋友很難教,處處頂撞父母,令父母很頭痛

回復 evacalbee 的帖子

無錯, 以前我都很執着, 不自覺地給自己及小朋友很多pressure, both my kid and myself not happy.  Now I try to relax a little bit.  I told my kid I want her to  be responsible, hardworking and careful.  I don;t relly mind a few marks difference compared with her classmates.  Who knows what the future to be.   Good result doesn;t guarantee a good future.  However, with those three elements, she can enjoy such benefits for life.

一個人讚書好唔好同佢地既父母系乜野職業冇直接關系,問題系: 1. 個人既資質; 2. 佢對果科既興趣同佢對果科既野上唔上心; 3. 勤力: 對於讀高班既人黎講勤力系重要,力不到不為財呀
有好多人以為父母識英文個小朋友既英文一定好好,但事實唔系羅,以前有好多人父母都唔識英文咁個小朋友未一樣讀到好好既英文,家長做到既野系向有能力底下盡量比支援,個小朋友學唔學到野就真系睇佢識唔識唸喇
十隻手指有長短,我都想我個小朋友中英文都好,但事實唔系羅,咁都要接受假,唔使唔開心喎,唔好同人比較, take it easy,大方d

回復 hksarah 的帖子

我覺得樓主是想講" 自己個仔己好努力, 結果仲係平平, 好唔甘心!"

醒目開學勳章

咁我都講下我既不忿, 點解我老豆唔係家誠, 四叔, or 彤叔..

你兒子幾年級??

傻啦! 邊個話父親係工程師個小朋友一定醒D, 我老公夠係工程師, 高考數學拿A又如何, 我又唔覺得我的小朋友特別叻. 不過如果真係同DNA有關的話, o甘小朋友可能似我多d. 佢阿媽我數學最差,  哈哈~
‹ 上一主題|下一主題