用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想請教中一考試
go

想請教中一考試 [複製鏈接]

想請教中一試, 中,英文卷一(閱讀理解)及卷二(寫作), 是否每間學校的卷一, 二定義都不同? 問個囝佢自己都唔清楚! 那英考默會列入卷幾?
   0    0    0    0

不用擔心,到家長日取成績表,什麽都一清二楚

係咪指定閱讀為卷一就唔太清楚,不過樓主為乜要知同其他學校係咪一樣???

因為我識幾個每科要考的都唔一樣,單計默書都唔係每間中學要考啊(唔考就計平時分),我女中文科由卷一到卷七,我地都無記住佢邊卷打邊卷,總之跟範圍溫習

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

這個有它的歷史原因, 十多年前的會考 paper 1 是作文, paper 2 是 comprehension and grammar usage, 通常初中也是採用這種方法命名試卷, 後來兩張卷改名為 paper 1a 及 paper 1b, 有學校初中也跟著改, 有些沿用 paper 1 / 2, 現在 DSE 又再改, 所以是校本自決, 自己決定.

只想清楚依考試時間表溫習, 因考試時間又無清楚列明各卷明細考什麼!
‹ 上一主題|下一主題