用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問hkmama......皇仁 VS 曾肇添
go

請問hkmama......皇仁 VS 曾肇添 [複製鏈接]

家往馬鞍山, 去QC好遠, 是否值得去咁遠的QC呢? 皇仁與曾肇添的成績與學習氣氛是否相距很遠呢? 本身無宗教信養, 是否不應選曾肇添呢?

另外是否不可能有方法知道學生的全港排名?謝謝hkmama
   3    0    0    0

住馬鞍山去qc真係好遠. 朋友囝囝讀qc, 功課唔太忙, 氣氛較為自由, 聖誕仲有ball. 曾肇添向來較谷, 早幾年有學生因壓力大而自殺, 依家唔知有冇變得輕鬆o的, 如果你囝囝成績好, 讀曾記應該應付到. 有宗教信仰既人先會介意入唔同信仰既學校, 冇信仰根本入咩學校都冇問題. 學生既全港排名係冇可能比到家長知.

補充樓上, 所謂排名按什麼標準?若按入大學率的話,曾肇添的表現大概在60-70%左右,找不到準確數字,因為學校將副學士和正式學士的數字混在一起公布。

醒目開學勳章

馬鞍山有架680 可以去到銅鑼灣, 車程大約40分鐘 (但實際經吾經你屋企 + QC 門口, 你要CHECK 下)
有人會覺得, 40分鐘可以接受, 但我自己試過甘樣搭車, 我就癲啦

about ten yrs ago, my litter brother study in QC, it is ok. We live Ma On Shan, too. If you can get an place in QC, don't let it go away. No Pain, no gain.

皇仁的學生, 來自18區都有, 遠至天水圍, 東涌, 離島
花交通時間到皇仁, 絕對值得
自行2個名額, 可以2間都選

小小bb 發表於 11-12-29 17:18
家往馬鞍山, 去QC好遠, 是否值得去咁遠的QC呢? 皇仁與曾肇添的成績與學習氣氛是否相距很遠呢? 本身無宗教信 ...

冇必要捨近途遠, 自行首選還是一試 聖公會曾肇添中學

elbar 發表於 11-12-31 12:29
冇必要捨近途遠, 自行首選還是一試 聖公會曾肇添中學。

同意!何必捨近取遠!
三年前小兒升中,我都有相同問題,每日來回要兩個鐘頭車程,兩個鐘頭要來溫書,不是更好嗎?
最後,自行選了曾肇添及呂中,大抽獎將曾肇添放第一位。結果順利入左曾肇添!
小兒現讀中三,一路都讀得很開心。
曾肇添並不催谷學生,只是大部份學生都會自覺學習,才給人催谷的錯覺。

我絶對贊成入皇仁, 老牌名校, 學生學習自主, 自動, 好多活動均由學生集體organize,對將來入U一定有幫助. 不少學生經拔尖入local U或 被外國知名大學取錄. 交通絶對唔係一個issue.

回復 小小bb 的帖子

若兩校比較, 一定選皇仁, 由馬鞍山去天后有681/ 680車程方便, 很多小學生也是由新界出香港讀書的.
皇仁有她獨特傳統, 不是其他學校可代替的.

kenny325i 發表於 11-12-31 16:05
同意!何必捨近取遠!
三年前小兒升中,我都有相同問題,每日來回要兩個鐘頭車程,兩個鐘頭要來溫書,不 ...

小兒其中一間一定會選呂中做膽(因為有聯繫), 老師經常話QC好有機, 好值得一試, 但我自覺現在入QC的難度好高(縮班後), 如果QC落選便會入呂中, 我都好喜歡呂中(但聽校長話, 呂中的停車場會有為期兩三年的擴建工程, 而小兒有鼻敏感, 對地盤的塵埃尤其嚴重)。所以都希望找一間機會高的中學。

回復 CrabPincers 的帖子

無錯 坐 680/681 可到,

40 分鐘車是可接受. 而且呢條線都幾多學生係該區返學.

其實呂中同曾記隔一條街,若你驚呂中有工程,你兒應去皇仁呢!
lmy

我個女都有鼻敏感,佢又喺呂中讀緊,咁我真係要考慮吓轉唔轉校喇!
lmy

選皇仁,要甚麼成績才有面試機會呢?因為級名次不能作準的,是關英小和中小的英文程度,數學和常識的教學語言都有差別,好難話中小全級考前幾名的一定好好過英小全級考廿幾名的.

其實40分鐘車程又真係唔算耐,如果有位坐就更好啦。如果懂得利用這40分鐘,用來看書,可以背到一首短詩或一篇短文。總之呢40分鐘係唔會白費嘅,放心!
:verycold: :verycold: :verycold:

小小bb 發表於 11-12-31 22:55
小兒其中一間一定會選呂中做膽(因為有聯繫), 老師經常話QC好有機, 好值得一試, 但我自覺現在入QC的難度好 ...

老師都話值得一試

ohnono 發表於 12-1-4 16:07
其實40分鐘車程又真係唔算耐,如果有位坐就更好啦。如果懂得利用這40分鐘,用來看書,可以背到一首短詩或一 ...

小兒由荃灣返皇仁 (綠van+MTR), 大約要70分鐘, 每天早上7點前出門.  但他從無怨言, 讀得很開心.  我覺得早上返學無問題, 反而是放學回家比較夜, 一星期有2, 3 天要7時多8時才回到家.  小兒中一的時候, 就是利用返/放學時, 坐MTR的時間, 看完整套金庸小說 .

kitbebe 發表於 12-1-4 16:30
老師都話值得一試

呂小上年都有兩個入左皇仁,係就好好把握啦。
皇仁係我經驗加觀察當中,成績好加埋其他林林沈沈都唔好咁歡喜住,所獲得嘅都只係面試入場卷一張。有家長話皇仁呢d名校最緊要係成績,面試只係睇下你係咪唔識講野。我就唔同意,面試先係最緊要,禮貌、眼神、語調決一不可,由其是同校的競爭對手,兩個只能活一個時,隨時大熱倒灶。好好善用呢個多月時間準備面試,祝你好運!
:verycold: :verycold: :verycold:

同意ohnono的說法。
‹ 上一主題|下一主題