用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請LA parent發表吓...
go

請LA parent發表吓... [複製鏈接]

明白到LA is brand new school, 到今年只有2年,未有認可嘅成績/就;請分享吓你們對學校嘅成長、發展so far滿意嗎?達到你們嘅expectation嗎?小朋友擁有開心嘅學習環境..同時加强自學、表達、自主能力!!!????
學校嘅硬件(campus, facilities)和軟件(teachers, training methods...)配合到嗎?有哪方面有待改進呢?
Thanks in advance....
   1    0    0    0

原帖由 Gremlin 於 11-11-26 09:52 發表
明白到LA is brand new school, 到今年只有2年,未有認可嘅成績/就;請分享吓你們對學校嘅成長、發展so far滿意嗎?達到你們嘅expectation嗎?小朋友擁有開心嘅學習環境..同時加强自學、表達、自主能力!!!????
學校嘅硬 ...

既然註左冊=決定讀LA,
開左學, 你自己自然有答案.
我們的答案, 不等如你的答案呢 !

而且, 你的questions, 唔係三言兩語可以講完啊 !
加上BK係太太太公開的地方, 發表"主觀"意見, 好易惹麻煩.

回復 2# 小豆媽 的帖子

Yes...agree with you! Actually my hb, my kid n I 都共識咗會讀LA.especially my hb.只是being a mother,心情有時會有點疑慮....就好似你們之前爲小朋友選擇決定後,總想知多啲了解多啲.

小豆媽, 多謝你一直在這的分享, 我都註冊左LA, 但許多人表示LA太新, 叫我不要選, 我好擔心選錯. 我又剛收到真道的OFFER, 但我覺得LA的語境似乎好一些, 不知我有否弄錯呢?

Gremlin的問題, 也是我的問題, 我都好想知現行家長點睇. 我仲等緊CKY 2nd In, CKY雖是我的Dream school, 不過我覺得機會不大, 因小女普通話不行, 且競爭很大且學費太貴. 唔知你對兩校又有什麼見解呢?

BK的確是很公開的地方, 不介意的話, 可否PM我呢?

yinglongma
Gremlin

請收pm

yinglongma,

你好! 我係 LA Y2 的家長,我都有朋友的兒子在真道讀,都幾開心,感覺同LA差不多,但兩間學校的位置相差很遠,除非你會搬,否則選間近的,小朋友的學習會好 D。另外,兩間的課程也不同,你可了解多一D再決定。
(真道有科"媒體"要經常影相,LA 就比較通識。)

至於CKY真係幾貴,但應該有D保證。

小小意見,希望幫到你。

原帖由 JoanneCY 於 11-11-29 11:16 發表
yinglongma,

你好! 我係 LA Y2 的家長,我都有朋友的兒子在真道讀,都幾開心,感覺同LA差不多,但兩間學校的位置相差很遠,除非你會搬,否則選間近的,小朋友的學習會好 D。另外,兩間的課程也不同,你可了解多一D再決定。
(真道有科" ...

係 ! 呢點好同意 !
因為LA的校車, 只係"有限度服務", 只走元朗/屯門市.
加洲錦繡都冇車的.

原帖由 小豆媽 於 11-11-29 10:58 發表
yinglongma
Gremlin

請收pm

小豆媽,你好,我們也是想了很久才到LA註冊的,在EK能夠找到多一些關於LA實際情況真的不多, 希望你也能夠pm給我們,thank you.

原帖由 timmytime 於 11-11-29 16:31 發表

小豆媽,你好,我們也是想了很久才到LA註冊的,在EK能夠找到多一些關於LA實際情況真的不多, 希望你也能夠pm給我們,thank you.

吓 ? 你地唔係了解左先註冊 ?
註左冊要放棄大抽獎喎 , 咪take 好大risk !

check pm

小豆媽, 可唔可以pm埋俾我
我女女出年要報了..

小豆媽, 你可否PM比我, THANKS.

小豆媽, pls pm me as well.

多謝你的分享, 我會因學校位置而搬屋的, 所以地點不是問題, 可以再詳情D比較兩間學校嗎?

另你小朋友讀了年多, 感覺如何, 英文和普通話的進步如何, 自學自習方面又如何, 學術水平如何? 而你作為家長有什麼滿意和不滿意之處呢?

對不起實在太多問題了.

原帖由 JoanneCY 於 11-11-29 11:16 發表
yinglongma,

(真道有科" ...

原帖由 yinglongma 於 11-12-1 01:26 發表
多謝你的分享, 我會因學校位置而搬屋的, 所以地點不是問題, 可以再詳情D比較兩間學校嗎?

另你小朋友讀了年多, 感覺如何, 英文和普通話的進步如何, 自學自習方面又如何, 學術水平如何? 而你作為家長有什麼滿意和不 ...

I am a parent of Y3.

LA is a school with good mission. However, it is too green and the school could not carry out its mission well and still had much rooms for improvement.

School principal agreed that in Lower Primary, the academic standard would be a bit lower than government primary school as school did not emphasis on it. They want student to learn happily without pressure.  BUT you needed to think about whether you accept it or not.  Maybe, no obvious improevement could be seen within 1 or 2 years.
The matter is that...you trust the school or not.  (The school was just 1 year 3months old)

Language developement, self motivation to learn......don't rely on school, rely on yourself, the parents, will be much better and appropiate.

回復 5# 小豆媽 的帖子

小豆媽, would you pm me too, please? I am struggling a lot and so want to know more. Thank you!!!

原帖由 littleteapot 於 11-12-1 19:18 發表
小豆媽, would you pm me too, please? I am struggling a lot and so want to know more. Thank you!!!

你地係唔係都註冊左 ?
咁仲struggling 乜野 ?  你地有冇其他offer在手 ?
有就有得struggle, 如果冇其他offer又冇得大抽獎, 冇野好struggle 喎 !

謝謝你, 那你孩子的經歷如何, 你滿意嗎? YR 3開始進入學習狀態, 和追回YR 1 & 2相對慢的進度了嗎?

你說得十分對, 栽培的始終最重要的是父母, 我認為學校只提供一些父母無法給予的東西而已.

原帖由 littlemay1969 於 11-12-1 14:44 發表

I am a parent of Y3.

LA is a school with good mission. However, it is too green and the school could not carry out its mission well and still had much rooms for improvement.

School principal agree ...

我個仔仔今年小六,比較好動,
不過仲諗緊揀邊間中學,唔知LA 嘅yr 7 岩唔岩佢呢?
另外,LA 嘅中學課程會唔會有別於其他正統中學?

原帖由 yinglongma 於 11-11-30 17:26 發表

另你小朋友讀了年多, 感覺如何, 英文和普通話的進步如何, 自學自習方面又如何, 學術水平如何? 而你作為家長有什麼滿意和不滿意之處呢?

對不起實在太多問題了

我個仔係宏信Y2.
以前我在BK只看不留言, 見你地咁熱心, 我又開個a/c講吓.

我有2個仔, 大仔光明P6, 細仔宏信Y2.
不過我係 "一定唔會" 幫大仔報宏信law.

小朋友讀了年多, 感覺如何 ?
有點覺得貨不對版law.
英文和普通話的進步如何 ?
我個細仔本身英普都唔差, 讀左一年Y1, 除左多左D口音, 我唔覺得佢有乜進步, 中文仲差左添, 以前真光幼稚園D中文仲深過宏信, 小學生用本大格簿, 仲大格過幼稚園.
自學自習方面又如何 ?
學校比好少功課咋, 一星期得兩日有功課, 你自己諗啦.
有時miss會同佢地玩present, 活動d law.
學術水平如何 ?
如果同光明同年級比較, 宏信真係差好多law. 我要自己出去幫細仔補習, 比$3750學費, 真係, 唉 !
大仔舊時光明P2已經識好多野, 自己閱讀理解做試卷, 睇報紙自己剪報都得,  依家細仔宏信Y2, 乜都唔識, 學校派英文reading書仲係一句句子. 乘數表都未背. 我驚law.
我有比較, 就好明顯知道係差d.
而你作為家長有什麼滿意和不滿意之處呢 ?
有唔滿意又點, 都入左學, 咪自己出去補習law.  學校話自己係咁樣唔會改.  連家教會都冇, 都冇地方反映law.  個仔今年開學仲話0係籃球場比幾個Y7果D哥哥趕佢地走, 我講左啦學校都唔理.

因為學校而搬入元朗 ? 咪玩啦, 人地住元朗考出面d小學就搬出九龍, 你倒轉搬入元朗 ? 為乜law, 九龍係唔係冇學校先. 元朗不知幾多人想出九龍讀書啦.

多謝你為答我的問題特意開個A/C, 其實我們的目標是IB approach的學校, 首選是CKY, 下星期才2ND IN, 且不知會否被取錄. 本來次選是宏信, 再次選是真道. 宏信是次選的原因是覺得有好的語境, 許多其他學校均沒有全英普的語境, 唯我星期二去過觀察小朋友放學, 的確所有人都以廣東話交談和對答的. 學術上本以為差少少都不緊要, 因可自行另外補足給小朋友, 反而宏信強調的自學自習, 和基本的學習能力我很重視, 這方面小朋友發展如何?

聽落你對宏信都有些失望和後悔, 真的不可以轉走嗎? 除了學術上大仔和細仔的不同, 學習態度和思維又何如?

原帖由 december2011 於 11-12-2 11:13 發表

我個仔係宏信Y2.
以前我在BK只看不留言, 見你地咁熱心, 我又開個a/c講吓.

我有2個仔, 大仔光明P6, 細仔宏信Y2.
不過我係 "一定唔會" 幫大仔報宏信law.

小朋友讀了年多, 感覺如何 ?
有點覺得貨不對版law.
英文和 ...
‹ 上一主題|下一主題